Яке воно, обличчя реставрації?

05.10.2006

      «Реставрація», «реконструкція», «ревалоризація» — такими складними термінами називають те, що найближчим часом чекає на Андріївський узвіз. Але вже стає очевидним, що спокою йому не буде. Як повідомив ТРК «Київ» голова Подільської районної адміністрації Євген Романенко, тендер на реконструкцію київського «монмартру» відбудеться 18 жовтня. Термін виконання проектних робіт — кінець наступного року. Проект має передбачати ремонт та заміну інженерних мереж, освітлення, реставрацію бруківки та відновлення архітектурних пам'яток. Митців і продавців сувенірів районна влада на час ремонту планує залишити тільки на горі вулиці біля Андріївської церкви та Національного музею історії України. Решту переселять на Контрактову площу. Умови майбутнього тендеру на реконструкцію Андріївського узвозу не оприлюднені, а відтак існує ризик, що Андріївський узвіз перетворять на ще одну вулицю офісів, ресторанів та фітнес-клубів, по якій, ревучи моторами, будуть гасати дорогі іномарки.

      Про все це йшлося на громадських слуханнях з приводу реконструкції Андріївського узвозу в київському «Будинку архітектора». Слухання не були схожі на аналогічні зібрання, що їх скликає мер Леонід Черновецький у колонній залі Київської міськдержадміністрації. Замість приречено вислуховувати плани міської влади, тут висували вимоги до неї. Організаторами виступили громадські організації «Опора» і «Форум порятунку Києва». На початок зібрання, о 17-й годині, у залі було близько півтори сотні людей. Крім представників від міської влади були в. о. заступника міського голови Іван Салій та голова Подільської райадміністрації Євген Романенко, які сиділи не в президії, а в залі. Оскільки ніхто так і не знає, що конкретно робитимуть з узвозом, то пана Салія попросили «внести ясність». Він повідомив, що в рамках заповідника спеціальна комісія має розробити історико-архітектурний план, згідно з яким реставруватимуть будинки, що вже існують. Припущення, що на Андріївському узвозі побудують елітні будинки, Іван Салій категорично спростував: «Який дурень будуватиме там висотки?! Невже ви думаєте, що хтось дозволить підняти руку на історичну спадщину!». В залі розгорілася дискусія, що часто переходила в сварку, так що обговорення проекту резолюції, підготовленого організаторами, розтяглося на п'ять годин. Врешті-решт прийняли резолюцію, що зводиться в основному до вимог, аби міська влада забезпечила збереження архітектурного вигляду та мистецького вернісажу на Андріївському узвозі після його реставрації, а також зробила проектні й реставраційні роботи «прозорими».

      За законом, резолюції громадських слухань є обов'язковими до розгляду місцевою владою. Питання в тому, чи відгукнеться вона і чи розкаже нарешті, що збирається робити з найзатишнішою вуличкою і візиткою столиці.