Слов'янське «блонді»

03.10.2006
Слов'янське «блонді»

Татана Кухарова— найвродливiша дiвчина цього року. (Фото РЕЙТЕР.)

      «Я щаслива!» — тільки й змогла схвильовано вимовити білява красуня, на яку в цю мить із зацікавленням витріщилися близько двох мільярдів очей у 200 країнах. Саме така кількість телеглядачів спостерігала за трансляцією фінального шоу «Міс світу-2006», яке минулої суботи відбувалося у Варшаві. До речі, польська столиця стала другим після Лондона європейським містом за всю історію конкурсу, який приймав змагання за звання найпрекраснішої дівчини світу.

      Почуття 18-річної чешки Татани Кухарової можна зрозуміти: на її голову опустилася корона, про яку, мабуть, мріє чи не кожна дівчина її віку. У 56-му конкурсі представниця Чехії перемогла 103 конкуренток із різних куточків світу. Наша Ольга Шилованова — 19-річна студентка сільгоспуніверситету з Харкова — попри чарівну усмішку й гарненьку зовнішність, уже традиційно для українок до фіналу не потрапила. Як і її ровесниця з Росії Олександра Мазур, із якою «Міс Україна» жила в одному готельному номері, і подейкують, не дуже «мирилася».

 

Маленькі острови проти країн-«мільярдників»

      Утім за таких жорстких умов, у яких проходив конкурс «Міс світу» цього року, здобути перемогу справді було нелегко. Від самого початку організатори поділили дівчат за шістьма регіонами: Північна Європа, Південна Європа, Азія та Океанія, Америка, країни Карибського басейну, Африка. Від кожної групи до фіналу проходили дві красуні: одну своїм голосуванням на інтернет-сайті www.missworld.com обирав «народ», тобто будь-хто, в кого було бажання й доступ до всесвітньої мережі, другу вибирало журі.

      При цьому якщо в деяких групах було по 12—14 «місок» (до того ж, наприклад, Кариби представляли дівчата переважно з невеликих островів), то в нашій, північноєвропейській, учасниць було аж 22. Тобто пробитися нагору — важче. Навряд чи це справедливо, однак такі вже нові правила. Щоправда, члени журі самі ж їх і порушили, відзначивши по своїй квоті не одну, а одразу двох учасниць «азійсько-океанської» групи: таким чином, окрім обраної «масами» представниці В'єтнаму, до фіналу потрапили австралійка і «міс Індія».

      Нашу з вами «європейську північ» на завершальному етапі відстоювали білява (фарбована) «міс Чехія» та чорнява «міс Шотландія».

      (Багатьох, до речі, здивував той факт, що журі ніяк не підтримало представницю Польщі. Адже за неписаними правилами дівчину з країни-організаторки на таких конкурсах зазвичай проводять принаймні до другого етапу. Мабуть, розізлившись, Мажена Чешлик під час одного з виходів наступила на край сукні росіянці, та так, що в дівчини з московської багатодітної сім'ї розійшлася «блискавка».)

      Серед дівчат із Південної Європи найкращими виявилися румунка та... ліванка. Політичні мотиви журі, яке хотіло підтримати представницю постраждалої від бомбування країни, зрозуміти можна (тим паче, що «міска» з Лівану таки й справді дуже гарненька). А от приналежність Лівану до Європи, м'яко кажучи, здивувала.

      Африка делегувала до фіналу «міс Намібію» та чарівну й, окрім темного кольору шкіри, мало схожу на африканку дівчину з Анголи.

      Країни Карибського басейну представляли учасниці з Пуерто-Ріко та Ямайки.

      Від обох американських континентів до півфіналу вийшли чарівна мексиканка та бразилійка.

Талановиті, спортивні, добросерді

      Як завжди, до півфінальної частини автоматично потрапляли переможниці проміжних конкурсів. Протягом місяця свого перебування у Польщі десант «місок» не просто готувався й розважався, а й розігрував три «додаткові» титули.

      «Королевою пляжу» стала «міс Венесуела» Алехандра Гузман Діаманте. Босоніж у бікіні дівчата змагалися в курортному Сопоті на березі Балтійського моря. На холодному осінньому вітрі кралечки набували малоестетичного синюватого відтінку, особливо ж від умов такого «курорту» потерпали представниці Африки. Але все це поціновувачі «світової» вроди могли побачити лише на телеекрані — на сцені ж фінального шоу конкурс у купальниках уже кілька років як не проводиться (ну хіба що в коротких спідничках). Це неабияк втішає всіляких феміністок, але, безперечно, засмучує глядачів-чоловіків. А квитки на фінал у варшавський «Конгрес-центр» коштували від 800 доларів і дорожче, тож не дивно, що в залі можна було побачити й порожні місця.

      Найкращою спортсменкою, пройшовши численні випробування (як то біг на 100 метрів, стрибки у довжину тощо), виявилася красуня з Канади. Це неабияк потішило гостинних господарів «Міс світу-2006», адже Малгожата Маєвська за походженням — полячка.

      У конкурсі «Міс талант» перемогла представниця Північної Ірландії: Кетрін Мілліган виконала ірландську народну пісню, зірвавши бурхливі овації і журі, і своїх суперниць. До слова, найпалкіше за свою сусідку по Великій Британії вболівала шотландка.

      Окрім того, за ревну участь у благодійних програмах до сімнадцятки найкращих потрапила «міс Гана».

До корони — сто тисяч доларів

      Не дозволивши дівчатам як слід отямитися, судді роздали звання «міс» по регіонах — так були визначені фіналістки (Австралія, Ангола, Бразилія, Ямайка, Чехія, Румунія). І вже з цієї шістки обирали головних призерок.

      20-річна австралійка Сабріна Хуссамі — друга віце-міс.

      17-річна Йоанна Бойтор, наша чорнокоса сусідка з Румунії, — перша віце-міс.

      А корону переможниці минулорічна «Міс світу», ісландка Уннур Бірна Вільялмсдоттір, піднесла чешці Татані Кухаровій — блондинці, вельми схожій на плейбоївську модельку. Крім цінної діадеми, Кухарова отримала грошовий приз — 100 тисяч доларів, а також турботи у вигляді річної прив'язки до оргкомітету конкурсу «Міс світу» з обов'язком їздити по всьому світу, займатися благодійними програмами, не виходити заміж і т.ін. На кожен місяць британський оргкомітет на чолі з президентом «МС» Джулією Морлі виплачуватиме Татані для виконання її функцій по 3 тисячі фунтів стерлінгів.

      Загалом, критики залишилися задоволені польським фіналом «Міс світу». Конкурс у європейській Варшаві вийшов хоч і досить простим та не помпезним, але справді красивим і при цьому більш естетичним, аніж його «американський» конкурент — конкурс «Міс Всесвіт» під патронатом Дональда Трампа. Джулії Морлі вдалося довести, що її дітище хай хоч на дещицю, але трохи більше орієнтується не тільки на зовнішні дані учасниць, а й на їхнє добре серце, душу й розум.

 

ПОРТРЕТ ПЕРЕМОЖНИЦІ

Татана Кухарова «Міс Чехія», «Міс світу-2006»

      Вік — 18 років. Зріст — 177 см.

      Народилася у чехословацькому місті Трнава, тепер розташоване на території Словаччини, але ще малою переїхала в нинішню Чехію, до невеликого містечка Опочно.

      Татана ще навчається у школі, мріє вступити до університету і зробити модельну кар'єру, яка дозволить їй багато подорожувати. А в майбутньому «Міс світу» сподівається стати доброю матір'ю.

      У чеської красуні багато хобі: панна Кухарова захоплюється тенісом, волейболом, кінними прогулянками, катанням на лижах та багатьма іншими видами спорту. Окрім того, їй дуже подобається танцювати і слухати добру музику. Також Татана залюбки проводить час у товаристві своїх домашніх улюбленців: котів, морських свинок, кроликів, черепахи та пташок. При цьому улюбленою стравою найвродливішої дівчини світу є смажена або запечена курка.

      Життєвий девіз красуні, яким вона підбадьорює себе у важкі хвилини, звучить так: «Завжди будь оптимісткою!»

 

БУРКУН
А на «Інтері» — Травень...

      Трансляція конкурсу «Міс світу» на телеканалі «Інтер» викликала масу нарікань. По-перше, телеглядачів знову мали за «лохів», коли в суботу показували представлення учасниць та попередні конкурси і при цьому закликали голосувати за любих їм учасниць по інтернету, аби вони мали змогу пробитися до фіналу. Насправді фінал у суботу вже відбувся. «Інтер» показав його лише в неділю. Хоча одноденне запізнення — це все-таки краще, ніж зволікання на три тижні, як було з трансляцією «Міс Всесвіт». Або на чотири місяці, як із фіналом проекту «Міс Всесвіт-Україна».

      Коментаторами виступали уже звичний режисер Вадим Кастеллі та ведуча новин «Інтеру» Лариса Губіна (раніше напарницями Кастеллі в таких випадках були модельки й учасниці подібних конкурсів). Україномовність Губіної — це, звісно, плюс. Але навіть у порівнянні з такими «майстринями» красномовства, як Ксенія Кузьменко чи Саша Ніколаєнко, Лариса виглядала дуже бідно. Через елементарне незнання англійської мови вона, перекладаючи ведучих у Варшаві, оперувала такими географiчними «новинками», як «міс Лебанон», «міс Джамайка» та «міс Монтенегро» (замість Ліван, Ямайка і Чорногорія). Переможниця Кухарова у Губіної стала Кучаровою (Лариса просто не знає, що в чехів «сh» читається як «х», а не як «ч»). Нарешті, апогей неграмотності — переклад тексту комп'ютерним перекладачем, внаслідок чого учасницю із В'єтнаму на ім'я Туй Май Фуонг Лариса Губіна вперто називала Туй Травень Фуонг.

  • «Всесвітня» змова

    Одразу 86 найпрекрасніших дівчат навіть не світу — Всесвіту! — з’їхалися до Москви, аби поборотися за корону «найголовнішої» красуні. За всю 61–річну історію конкурсу «Міс Всесвіт» він уперше відбувся в Росії. >>

  • Балерина з-під Фудзіями

    Несподівано. Саме це слово найчастіше лунало в перших оцінках результатів конкурсу «Міс Всесвіт-2007», який проходив у столиці Мексики вчора рано-вранці за українським часом. Справді, на перемогу «міс Японії» мало хто робив ставки (окрім, звісно, її співвітчизників). І не тому, що чарівна Рійо Морі не заслуговувала на корону, — вона була гідна перемоги принаймні не менше, ніж іще зо два десятки учасниць. Просто надто вже відвикли знавці й спостерігачі від того, що на «американському» конкурсі, де найчастіше тріумфують представниці США та Латинської Америки, можуть перемагати і японки. Власне, досі таке траплялося лише раз — аж 48 років тому. Втім, українки, наприклад, не здобували корону «Міс Всесвіт» жодного разу. І цього року, на жаль, теж. Є до чого прагнути... >>

  • «Міс Європа» в «ручному режимі»

    Мабуть, уперше в історії конкурсу «Міс Європа» дві учасниці, з України та Франції, набрали однакову кількість балів. Чому — інше питання, і ставити його потрібно суддям та організаторам конкурсу. А головне те, що корона від фірми Chopard з діамантами вартістю 350 тисяч євро лише одна, і вона, за одноосібним рішенням голови журі, відомого італійського кутюр'є Роберто Каваллі, зрештою дісталася француженці Александрі Розенфельд. Киянка Олена Авраменко має радіти титулу «першої віце-міс». >>

  • Сезон полювання на красунь

    Протягом двох останніх тижнів у Києві побільшало вродливих дівчат — за рахунок тих, котрі приїхали позмагатися за титул «Міс Європа-2006», а заразом і за корону з діамантами вартістю 350 тисяч євро. Агентство «Супер Нова», яке належить співвидавцеві журналу «Папараці» Омару Арфушу, купило право на проведення жіночого «Євро-2006», тож цього року конкурс проходить в Україні. Наша розповідь — про те, де бували, що бачили, як відпочивали 33 конкурсантки і куди поділася 34-та красуня, яка збиралася разом з усіма вирушити на бал. >>

  • Байки Глєбової

    Найпрекрасніша міс у Всесвіті-2005 уже, мабуть, привезла свою розкішну корону вартістю 250 тисяч доларів до рідної Канади. Бо хоча Наталя Глєбова й народилася в російському місті Туапсе, але, переїхавши 12 років тому разом із батьками до Торонто, все своє свідоме життя провела в Країні Кленового Листя, яку тепер вважає своєю другою батьківщиною. Зрештою, саме Канада подарувала 23-річній красуні титул своєї «міс» і нагоду здобути звання найгарнішої дівчини в масштабах Всесвіту. >>

  • Троянди для Розанни

    «Дивись, дивись, яке страшило! І хто її туди випустив з такою пикою?» — «А та, в червоних рюшечках і панчохах! Оце сором — ніби щойно у кабаре ногами вибрикувала». — «Ги, а он наша. Мда...» Подібними фразами під «акомпанемент» підштовхування одне одного ліктями й глузливих підхихикувань супроводжувався в нашій дружній компанії суботній перегляд телетрансляції фіналу конкурсу «Міс світу-2003». І сумнівно, щоб настрої перед кількомастами тисяч інших «ящиків» України, власники яких увечері 6 грудня обрали телеканал «Інтер», разюче відрізнялися від наших. Бо жіноча врода, як, утім, і чоловіча, — поняття все-таки дуже суб’єктивне. Тому журі всіляких конкурсів краси не позаздриш — спробуй-но вибери з-поміж кількох десятків струнких довгоногих (а в деяких країнах, не виключено, приземкуватих і повненьких) красунь ту єдину, що гідна носити титул найвродливішої. А найважче — тим знавцям «вродливих» стандартів, на чию долю випало суддівство «Міс світу». Бо он їх скільки всіляких, і більшість нібито вельми симпатичні. Рятує суддів хіба те, що на заходах такого штибу вродливе личко й бездоганна фігура — це ще далеко не запорука перемоги: як відомо, світових «місок» обирають не в останню чергу з міркувань політичної коректності, віддаючи данину різним країнам, расам, континентам... >>