Запах війни

30.09.2006
Запах війни

Росiйськi радикали вже зiбралися «мочити» грузинiв. (Фото РЕЙТЕР.)

      Посол Росії в Грузії В'ячеслав Коваленко відбув до Москви «на консультації» в МЗС. Учора вранці до Тбілісі прибув перший iз чотирьох транспортних літаків МНС Росії, які мають вивезти з Грузії на невизначений час 100 співробітників посольства Росії в Тбілісі та членів їхніх сімей. МЗС Росії рекомендувало всім російським громадянам залишити територію Грузії. Ці дії фактично означають, що Москва розірвала дипломатичні відносини з демократичною кавказькою республiкою.

      Начальник адміністрації МВС Грузії Шота Хізанішвілі повідомив, що підполковникам Олександру Савва, Дмитру Казанцеву та Олександру Баранову і капітану другого рангу Олександру Завгородньому висунуто офіційні звинувачення у шпигунській діяльності. Окрім того, звинувачення у зраді батьківщини висунуто 11 громадянам Грузії, заарештованим водночас із російськими офіцерами, повідомляє РІА «Новості».

      Стосовно затриманого в Батумі Аміра Асланяна, то з'ясувалося, що він не російський офіцер, а громадянин Грузії. Хізанішвілі також офіційно підтвердив факт звільнення російського військовослужбовця Руслана Скрильнікова. Однак, за інформацією Хізанішвілі, Скрильніков є шофером. Радник посольства Росії в Тбілісі Іван Волинкін уточнив, що Руслан Скрильніков є старшиною-контрактником. Отже, під арештом у Грузії залишаються лише четверо російських військовослужбовців.

      Рада Безпеки ООН на позавчорашньому позачерговому засіданні відхилила прохання Росії негайно розглянути ситуацію в Грузії. Члени РБ ООН також наразі не готові проголосувати за відверто антигрузинський російський проект резолюції, повідомляє інтернет-агенція Газета.ru. Консультативне засідання РБ ООН, яке мало відбутися позавчора ввечері, також перенесене, оскільки члени РБ зробили запит про додаткову інформацію від секретаріату ООН. Міністр оборони Росії Сергій Іванов також поскаржився на дії Грузії НАТО під час учорашнього засідання міністрів оборони Росія — НАТО в словенському місті Порторож. Варто зазначити, що в листопаді мають розпочатися переговори про приєднання Грузії до Альянсу.

      Наразі Росія розпочала широку інформаційну війну проти Грузії. Посол РФ у Тбілісі В'ячеслав Коваленко заявив, що не вірить у справжність знятих прихованою камерою відеоматеріалів, які були показані позавчора увечері грузинським телебаченням і які доводять, що заарештовані російські офіцери є агентами російської розвідки і займалися на території Грузії шпигунською та терористичною діяльністю. Амбасадор заявив, що ці відеоматеріали є змонтованою фальшивкою.

      Учора заступник міністра закордонних справ Росії Григорій Карасін відмовився провести раніше узгоджену зустріч із заступником МЗС Грузії Георгієм Манджгаладзе, який прибув до Москви з намiром пояснити мотиви дій грузинської сторони та обставини затримання російських військовослужбовців.

      Член комісії Держдуми Росії у справах безпеки Геннадій Гудков заявив: «Евакуація дипломатів проводиться звично тоді, коли з'являється загроза війни. Відповідно до російських законів, президент може видати наказ застосування збройних сил за кордонами країни, якщо виникне така потреба». Коментарі в російській пресі просякнуті ненавистю до Грузії та духом мілітаризму. «Нєзавісімая газєта» впевнена, що «Тбілісі пройшов точку повернення», «Вєдомості» застерігають, що «мирні засоби майже скінчилися», а «Ізвєстія» вважають, що «Грузія наривається». Спікер Ради Федерації Сергій Миронов виявився найбільш войовничим: «Такі приступи загострення шпигуноманії, як тепер у Грузії, можуть бути одним з етапів підготовки до початку бойових дій».

      Газета ж «Коммерсант» констатує: «Схоже, що з учорашнього дня Росія остаточно визначилася — вона буде будь-якою ціною добиватися зміни теперішнього режиму в Грузії».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>