Конституція з головою

21.09.2006
Конституція з головою

Іван Домбровський. (Фото УНІАН.)

      Обрання голови Конституційного Суду фактично поставило жирну крапку в питанні розблокування діяльності єдиного в Україні органу конституційної юрисдикції. Бо коли 4 серпня 13 суддів КСУ склали присягу в парламенті, це була лише кома в розблокуванні, адже повноцінну діяльність конституційної Феміди ще треба було поновити. Не дивно, що поточні питання судді вперше обговорили лише наприкінці серпня, а вибори голови — призначили на 19 вересня.

      У принципі, перемогу 59-річного Івана Домбровського можна було передбачити, адже він більше місяця виконував обов'язки голови Конституційного Суду, тому мав непоганий стартовий майданчик.

      За даними «УМ», суддівські вибори були запеклими. У президентської команди є пiдстави святкувати перемогу: головою КС став не «донецький».

      Цікаво, що найпрестижнішу мантію конституційного судді пан Домбровський вдягнув не за квотою Президента чи парламенту, а з'їзду суддів. Ще рік тому йому довелося пройти інші суддівські вибори, де голосувало не 18 членів КС, а сотні делегатів сьомого з'їзду суддів. Виникає питання: а «чия» він людина? Яких політичних сил?

      Судячи з усього, новообраний голова КСУ — фігура незалежна. Тим більше що сам Президент каже про пана Домбровського, як про людину з бездоганною репутацією.

      Іван Домбровський уродженець Одещини, з селянської родини, який більшу частину життя пропрацював у сусідній Чернівецькій області. В молоді роки був електрозварником, а вже після закiнчення юрфаку Одеського університету — спочатку нотаріусом, а потім народним суддею, головою райсуду, суддею Чернівецького обласного суду тощо. З 1997 року — суддя Верховного Суду. Заслужений юрист України.

      Президент Віктор Ющенко вчора вже зустрівся з головою КС Іваном Домбровським, i привітавши його з обранням, висловив переконанння, що новосформований склад Конституційного Суду забезпечуватиме гарантування верховенства Основного закону.

      Президент усвідомлює всю складність, яка сьогодні стоїть перед суддями, адже за час, доки КС не працював, накопичилося надзвичайно багато роботи. Згадали i про конституційну реформу — Віктор Ющенко сподівається, що, незважаючи на те, що останнім часом безліч політиків намагалися тлумачити Конституцію на власний розсуд, відтепер такій практиці буде покладено край.

      Домбровський запевнив главу держави, що сприятиме тому, щоб КС залишався поза політикою і у своїй діяльності керувався винятково нормами Конституції і законів.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      47 народних депутатів звернулися до Конституційного Суду з вимогою визнати нелегітимною заборону КС здійснювати ревізію змін до Основного Закону, які набрали чинності. Подання нардепів представлятимуть у суді  «нашоукраїнці» Михайло Поживанов і Василь Куйбіда та Олег Недоша з БЮТ.

      «Депутати, які ухвалили такі зміни до закону про КС, неприпустимим чином намагаються втрутитися у повноваження КС, намагаючись вплинути на діяльність суддів. Ця заборона суперечить фундаментальним положенням Конституції щодо розподілу влади на законодавчу, виконавчу і судову», — вважає пан Поживанов.

      Нагадаємо, що в день складення присяги 13 суддями КСУ Верховна Рада заборонила Конституційному Суду проводити ревізію внесених змін до Конституції. Більшість Януковича—Мороза—Симоненка зробила це через побоювання визнання політреформи неконституційною.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>