Показ скелетів

20.09.2006
Показ скелетів

Жертву схуднення гримують перед показом. І як таких на подіум випускають?

      Щойно в Лондоні відкрився Тиждень моди — до речі, він на пару з міланським є найпрестижнішим таким заходом після паризького тижня, — як навколо нього спалахнув грандіозний скандал. Проблема в тому, що, на відміну від своїх мадридських колег, організатори заходу не захотіли забороняти вихід на подіум дуже худим моделям. Не дивно, що іспанці пішли на такий крок охочіше, адже в цій південній країні худорба і краса — взагалі поняття несумісні, позаяк в Іспанії полюбляють жінок тілистих, «у соку», а не скелетоподібних «вішалок». У результаті організатори показу мод у Мадриді оголосили, що «мішки з кістками» на подіум не вийдуть, і навіть, всупереч протестам і сльозам, відсіяли близько 30 відсотків раніше відібраних для показів манекенниць, пояснивши, що не хочуть, аби красиве шоу асоціювалося з анорексією й надихало дівчат морити себе голодом заради хворобливо худих фігур.

      Англійців же цілком задовольняють і бліді худющі дівчиська з синцями під очима — принаймні як манекенниці. До того ж заборону брати участь у дефіле надто худим моделям представники Ради британської моди розцінили як... дискримінацію. Хоча подібне твердження є повною маячнею, адже кожен модельєр має право обирати для показу своєї колекції таких манекенниць, які йому до вподоби. І чомусь після кастингів, на яких одні моделі в «обойму» потрапили, а інші — ні, про дискримінацію немає й мови.

      Але, так чи інакше, заклики підбирати для дефіле манекенниць, фігури яких відповідають стандартам Всесвітньої організації охорони здоров'я (скажімо, при зрості 175 см дівчина має важити не менш як 57 кг), Рада британської моди проігнорувала. Мовляв, навіщо «розпалювати пристрасті». Такі заяви викликали у пресі й суспільстві надзвичайно бурхливу реакцію. «Я аплодую мадридцям, які вирішили заборонити надто худим моделям виходити на подіум, — заявила міністр культури, ЗМІ та спорту Великої Британії Тесса Джоуелл. — Образ худющої моделі з ненормальною вагою, який пропагує індустрія моди, змушує дівчат голодувати й доводити себе до виснаження, а це неприпустимо!».

      Аналогічної позиції дотримується й «мама» Гаррі Поттера, письменниця Джоан Роулінг. «Це жахливий, схиблений на шкірі й кістках світ, —обурюється стандартами модельного бізнесу казкарка. — Як мати я не можу цього зрозуміти. Нізащо у світі не хотіла б, аби моя донька росла як пустоголовий, зациклений на дієтах клон цих скелетів!».

      До голосу розуму приєдналася навіть керівник відомої британської модельної агенції «Сторм» Сара Дукас, яка наголосила, що, аби бути манекенницями, дівчата зовсім не повинні морити себе голодом — навпаки, вони мають правильно, «здорово» харчуватися, займатися фізкультурою і вести нормальний спосіб життя.

      Чим завершиться цей скандал, наразі невідомо. Залишається надія на здоровий глузд дизайнерів, які можуть проігнорувати позицію Ради і просто не залучати до своїх дефіле надхудих манекенниць.

      До слова, вся ця катавасія розпочалася після того, як у серпні просто під час показу померла 22-річна уругвайська модель Лізель Рамос. Якийсь виродок із модельного світу ляпнув і без того стрункій дівчині, що їй не завадило б схуднути, і вона сіла на таку жорстку дієту, що ледве мала сили рухатися. Перед показом і без того виснажена Лізель кілька днів не брала до рота й ріски, і зрештою в неї просто зупинилося серце...