Буде закон — буде і здоров'я нації

09.09.2006

      «УМ» уже повідомляла, що указом Президента було визначено конкретний термін на прийняття нової редакції життєво важливого «спортивного» закону — три місяці. І цими днями крига нарешті скресла: проекти нової редакції Закону України «Про фізичну культуру і спорт» та Державної програми розвитку цих галузей на 2007— 2011 роки було підтримано Громадською колегією з фізкультури та спорту профільного міністерства.

      Проект затверджує нову термінологію у цій сфері та структуру, розмежовує фізкультурно-оздоровчу та спортивну діяльність. Найболючіша тема — джерела фінансування.

      Міністр Юрій Павленко каже у своєму коментарі: «Державна програма з розвитку фізичної культури і спорту визначає прiоритетні механізми реалізації напрямів, затверджених у законі, висвітлює нормативно-правовий механізм забезпечення цієї сфери. Програмою передбачені механізми залучення всіх дітей до спортивних занять — це дозволить ознайомити та зацікавити дітей різними видами спорту та виявить найбільш обдарованих. Також передбачений механізм залучення до сфери фізичної культури і спорту за місцем роботи. Програма затверджує соціальні нормативи щодо забезпечення населення спортивними спорудами, регламентує створення національної мережі центрів підготовки національних збірних команд України, унормування ситуації з компенсаціями при переході спортсменів у професіональний спорт тощо». «Наше завдання — створити ефективну політику держави у сфері фізичної культури і спорту, — зазначає міністр. — Закон і відповідна програма є базовими складовими формування такої політики».

      Крім того, Громадська колегія Мінмолодьспорту вирішила провести у жовтні ІІ Спортивний конгрес України з метою обговорення пріоритетів державної спортивної політики. Передбачається, що на цьому форумі буде підтримано ініціативу створення національної інформаційної мережі з постійною системою контролю та аналізу ситуації у сфері фізкультури та спорту.

      Також Юрій Павленко повідомив на прес-конференції, що на недавній Всеукраїнській нараді з питань розвитку дитячо-юнацького спорту було схвалено Проект «Положення про дитячо-юнацьку спортивну школу». Цей документ встановлює чіткі параметри діяльності ДЮСШ категорії шкіл та унормовує погодинне навантаження тренерів. Пропонується ввести норму безплатного користування земельними ділянками, на яких розташовано ДЮСШ. Також визначено перелік приміщень, які складають матеріальну базу шкіл. Усі, кому болить ця тема, прийняли звернення до Прем'єр-міністра Віктора Януковича, в якому зокрема внесли пропозицію щодо збільшення фінансування ДЮСШ з розрахунку на одного учня — не менш ніж 1000 гривень на рік.