Без мотивації, але з перемогою

08.09.2006

      Матч у курортній Рієці на узбережжі Адріатичного моря для молодіжних збірних Хорватії та України вже нічого не вирішував — перед тим обидві команди програли болгарам. Можливо, через кілька років гравці «молодіжок» двох країн заявлять про себе на клубному рівні чи навіть у національних збірних, але на сьогодні реальність інша: перспективу потрапити на Олімпаду через молодіжний чемпіонат Європи 2007 року залишила для себе команда Болгарії. Секрет її успіху — зірка італійської серії А Божинов плюс уважніше ставлення до молоді, ніж в Україні та Хорватії. Наш головний «відділ кадрів» таки припустився помилки, коли забрав у «молодіжки» Артема Мілевського. Адже в «Динамо» він ще матиме час для звершень, а ось зі збірною свого віку вже не виграє нічого, відповідно, не потрапить на Олімпійські ігри...

      Утім і без своїх лідерів Мілевського та Алієва ця команда довела, що здатна демонструвати позитивний ре- зультат. Відсутність мотивації? Але ж позавчора її не було й у хорватів. На майже порожньому стадіоні українці спромоглися виграти завдяки голу центрального захисника Олександра Яценка. Хотілося б, щоб для цього потенційного гравця вже національної збірної відтак завершилася чорна полоса, яка розпочалася у фінальному матчі проти голландців на молодіжному Євро-2006, коли Яценко відверто провалився. Це стосується всієї нашої молодіжної когорти, яка, здобувши континентальне «срібло», передчасно залишилася наодинці з дорослим клубним футболом. У них є вибір — піти шляхом Леоненка чи Шевченка. У першому випадку можна організувати собі локальне, містечкове, зіркове життя, в іншому — відмовившись од відомих спокус, стати зіркою значно більшого масштабу. Як сказав після матчу тренер Олексій Михайличенко, «на цьому ми свою роботу не завершуємо — з'являються лише нові цілі».

 

ТАБЛО

Євро-2007 (U-21). Кваліфікаційний раунд

Група 12

Хорватія — Україна — 1:2

      Голи: Бушич, 61 — Фещук, 30; Яценко, 84

      Україна: П'ятов, Романчук, Яценко, Оберемко, Кравченко (Худоб'як,46), Фещук, Допілка, Кобін, Ярмаш, Ярошенко, Максимов

 

Підсумкова таблиця:

            І     В     Н     П     М     О

1. Болгарія 3     2     0     0     5-1   6

2. Україна  3     1     0     1     2-4   3

3. Хорватія 3     0     0     2     2-4   0

Група 1. Норвегія — Боснія і Герцеговина — 1:1. Підсумкове становище: Боснія — 4, Вірменія — 3, Норвегія — 1.

Група 3. Сербія — Литва — 2:0. Сербія — 6, Литва — 3, Грузія — 0.

Група 4. Бельгія — Греція — 2:1. Бельгія — 6, Ірландія — 3, Греція — 0.

Група 6. Росія — Угорщина — 3:1. Росія — 6, Угорщина — 3, Фінляндія — 0.

Група 8. Швейцарія — Англія — 2:3. Англія — 4, Швейцарія — 3. Молдова — 1.

Група 9. Чехія — Білорусь — 2:1. Чехія — 6, Білорусь — 3, Кіпр — 0.

Група 13. Туреччина — Ізраїль — 0:0. Ізраїль — 4, Туречина — 2, Уельс — 1.

 

      Окрім збірної Болгарії, у «плей-оф» відбору до молодіжної першості Європи 2007 року вийшли збірні Боснії і Герцеговини, Сербії, Італії, Португалії, Чехії, Швеції, Ізраїлю, Іспанії, Бельгії, Росії, Англії, Німеччини та Франції.