Грати треба головою!

08.09.2006
Грати треба головою!

Відмовившись від тактики «закритого» футболу, Шевченко і його партнери змусили глядачів хвилюватися, але три очки таки взяли. (Фото РЕЙТЕР.)

      Коли команда виграє, негативні оцінки часто сприймаються неадекватно. Звісно, в царині футболу, де є досить дієвою віра у всілякі прикмети, результат матчу зі збірною Грузії вселяє в нас підстави для оптимізму. Адже відбіркову кампанію до чемпіонату світу, де ми потрапили у вісімку кращих, підопічні Олега Блохіна також почали з гри за «системою», взяли важливе очко в Данії й ледве виграли у казахів, а надалі здебільшого перемагали. Тобто уболівальникам може не подобатися зміст, але подобається результат. Цього разу «система» була інакша — ніби на «прохання публіки» національна команда стала менш закритою. Гра на зустрічних курсах з грузинськими друзями, багато з яких виступають за українські клуби, обернулася великою кількістю голів, але більше забили все ж господарі. Комусь здалося, що про вирішальний гол «синьо-жовтих» було домовлено заздалегідь, хтось говорить про невміння українців грати у відкритий футбол, тримаючи свої ворота на замку... Найважливіше ж зараз — відійти від кривих посмішок і подивитися на ситуацію з огляду на перспективи нашої команди у зустрічах із французами та італійцями, які й будуть вирішальними для здобуття путівки на Євро-2008.

      З цієї точки зору Олег Блохін на старті нової кваліфікації зміг здивувати. Принаймні логіку стартового складу, виставленого на позавчорашній матч, важко збагнути за класичними канонами. Тимощук, Шелаєв, Гусин — три номінальних «опорники»! На правому фланзі одночасно виходять однопланові Гусєв та Ткаченко. Немає в «основі» Вороніна. Змінилася і якість гри, і її малюнок. Позитивного результату досягнуто, отже, з такими тактичними змінами збірна стала на правильний шлях? Хіба? Футбол — гра незбагненна, і якби Георгій Деметрадзе бодай в одному з двох своїх «додаткових» епізодів точніше підставив би ногу, завершуючи комбінацію партнерів, рахунок був би іншим. Відповідно, й висновки щодо готовності команди Блохіна до суперництва не з грузинами, а з фіналістами ЧС-2006 у нашій групі виглядали б інакше.

      Утім, якщо згадати шлях нашої збірної до місця у вісімці кращих команд світу, то й тоді критики не бракувало. Уболівальники незадоволено бурчали: мовляв, нудно грають, а результати пояснювали фартовістю Блохіна. Тепер ми знову побачили прийнятний результат, але вже за не нудної гри. Задоволені?

      Але давайте «танцювати» все ж від позитивних моментів у грі «синьо-жовтих». Мусимо констатувати, що тренер напередодні не помилився, коли заявив про новий, вищий рівень психологічної стійкості команди. Показовим у цьому сенсі є епізод, коли господарі програвали з рахунком 1:2. У цій ситуації не виникло жодної паніки чи хаотичності в діях — наші гравці вже навчилися реагувати на «сюрпризи» у матчі. У відбірковому турнірі це може виявитися найважливішим.

      До «плюсів» слід зарахувати і Шевченка, щодо якого у вітчизняної публіки існує постійний скепсис. Утім мало хто з уболівальників розуміє сутність форварда у сучасному футболі, в якому найчастіше саме оборонці, а не нападники, ліпше вирішують свої завдання. Перші півгодини гри від дій Андрія могло залишатися лише розчарування — він не йде у «стики», не бере гру на себе і тому подібне. І рахунок у матчі Шева відкрив несподівано для всіх! Варто зрозуміти, що в таких несподіваних «пострілах» і полягає головне завдання бомбардира сучасних «захисних» часів. Після подачі дебютанта Ткаченка зірковий «аристократ» опинився в потрібному місці у потрібний час і, перестрибнувши усіх опонентів, завдав разючого удару головою.

      До речі, забігаючи наперед, варто зауважити, що всі свої голи збiрна України забила з «другого поверху». Теж тенденція?

      Уже за шість хвилин гості довели, що одних лише зіркових аргументів у такому протистоянні не вистачить. На нашого Шевченка у грузинів знайшовся Шота Арвеладзе, який зовні досить легко позбувся опіки «заслуженого майстра відбору України» Гусина і зрівняв рахунок. Після гри заміну півзахисника-ветерана Блохін пояснив травмою. Насправді, зауважмо, Андрій просто «не увійшов» у матч — ще до гола Арвеладзе він дозволив обійти себе запорізькому «металургу» Квірквелії.

      Загалом гру нашої збірної на початку нового циклу можна назвати «сирою». Хоча нагод пробити Чантурію, який після провалу в грі з французами стояв у воротах значно впевненіше, не бракувало. У цій грі Григол врятував свою команду у шести-семи моментах після ударів Шеви, Вороніна, Тимощука. «За сейвами» він навіть виглядав солідніше за нашого Шовковського, у якого не було великої роботи. Олександрові ж грузини чисто нагадали про його найпроблемніше місце — виходи на верхові м'ячі. СаШо вийшов, Хізанішвілі його дезорієнтував — так рахунок став 1:2.

      Якщо ж говорити про те, чи особливо змінилася збірна України після Німеччини, то, певно, відповідь буде негативною. Є все та сама роль Шевченка вкупі з його улюбленою точкою для виконання стандартних положень «імені Філімонова» — так Ротань забив наш другий гол. Є останній захисник Русол, який приходить на кутові і рідко, але «історично» забиває голи. І є проблема з варіаціями у захисті. Власне кажучи, варіантів з правим та лівим захисниками у нас i сьогодні не так багато. Не такий багатий у нас і вибір «творчих» півзахисників.

      Зазираючи наперед, припустимо: якщо стратег-Блохін визначив, що в двох наступних матчах — на виїзді в Італії та вдома із Шотландією — достатньо буде набрати чотири очки, то, швидше за все, до цього ми готові. Але, дивлячись на те, як «посипалися» чемпіони світу і як позитивно змінилися шотландці, ще невідомо, де нам потрібно планувати вигравати, а де грати на нічию.

 

ПІСЛЯМОВА

Олег Блохін,

головний тренер збірної України:

      — Я казав напередодні, що стартовий матч буде важким і нервовим, — так воно і сталося. У нас були дрібні проблеми у грі, але я вдячний хлопцям, що на такому важкому полі їм вдалося показати швидкісний футбол. У цілому, думаю, цей поєдинок сподобався глядачам, особливо другий тайм, коли команди діяли на зустрічних курсах. Вважаю, що обидві збірні заслуговували на перемогу. Три очки ми вирвали завдяки здобутій на чемпіонаті світу психологічній стійкості.

      Збірна Грузії показала себе досить таки добротною командою. При цьому вона складена переважно з гравців, які виступають у чемпіонаті України. Виходить, що ми готуємо гравців для інших збірних.

      Хай там як, але гра забувається, а результат залишається. Ми успішно розпочали турнір, тож готуватимемося до виїзного поєдинку з італійцями.

Клаус Топмеллер,

головний тренер збірної Грузії:

      — Результат нашого матчу з французами став наслідком дурних голів. Сьогодні ми прагнули позбутися цих помилок, але все повторилося знову. Хоча команда була налаштована боротися за очки.

      Останні два місяці ми уважно слідкували за збірною України і, вважаю, що обрана тактика була правильна. Програла команда, яка за грою була ліпша. Незважаючи на високу кваліфікацію українців, ми не пропустили голів, які б були наслідком звичних для суперника комбінацій. Гадаю, якби сьогодні був на полі Каладзе, то ми трьох голів не пропустили б. Крім того, наші футболісти припускалися помилок у персональній опіці.

      Думаю, що переможцем групи стане Франція, а за друге місце боротимуться Україна та Італія.

 

ТАБЛО

Євро-2008. Відбірковий етап

Група В

Україна — Грузія — 3:2

Київ. НСК «Олімпійський». 35 тисяч глядачів

      Суддя: Ярослав Яра (Чехія)

      Україна: Шовковський, Несмачний, Тимощук, Русол, Шевченко, Шелаєв, Гусєв, Ребров (Воронін, 57), Гусин (Єзерський, 46), Ткаченко (Воробей, 65), Ротань

      Грузія: Чантурія, Гогуа, Асатіані, Хізанішвілі, Імедашвілі (Канделакі, 35), Канкава, Кобіашвілі, Деметрадзе, Квірквелія (Муджирі, 82), Ментешашвілі (Ашветія, 83), Арвеладзе

      Голи: Шевченко, 31; Ротань, 61; Русол, 80 — Арвеладзе, 37; Деметрадзе, 60

      Попередження: Єзерський, 59 — Гогуа, 24; Кобіашвілі, 31; Деметрадзе, 38; Хізанішвілі, 89; Арвеладзе, 89

Франція — Італія — 3:1

Литва — Шотландія — 1:2

Становище команд:

            І     В     Н     П     М     О

1. Шотландія      2     2     0     0     8-1   6

2. Франція  2     2     0     0     6-1   6

3. Грузiя   3     1     0     2     8-6   3

3. Україна  1     1     0     0     3-2  3

4. Литва    2     0     1     1     2-3   1

5. Італія   2     0     1     1     2-4   1

6. Фарери   2     0     0     2     0-12  0