Двоколісний рух до єдності

02.09.2006

      Перші дні осені важко уявити без велосипедної естафети, яка охоплює всі куточки України. Звичайно, наші дороги ще не ті, щоб мріяти про глобальний вітчизняний тур професіоналів, а ось для аматорів це чудова нагода долучитися до популяризації масової фізкультури та спорту. У цій царині взагалі ще нічого ліпшого не вигадали, ніж просто біг та велопробіги.

      Минулого року всеукраїнська естафета, яка фінішувала у День фізкультурника, мала назву «Єднаймо Україну в русі» і вельми актуальне соціально-політичне звучання. Позавчора черговий захід стартував під модернізованим гаслом — «Спорт для всіх єднає Україну». Його організатор — Всеукраїнський центр фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх». Як розповів «УМ» його керівник Петро Мартин, вони разом із Міністерством у справах сім'ї, молоді та спорту проводять національну велоестафету з метою донести до громадян усіх регіонів України ідеї національної єдності та прагнення до європейської інтеграції шляхом популяризації здорового способу життя, залучення молоді та широких верств населення до занять фізичною культурою та спортом.

      На прес-конференції у день старту велоестафети організатори гарантували масовість і широкий розголос заходу та спонсорів. Як видно, з розголосом — з огляду на відсутність інформації у спеціалізованих спортивних виданнях — є проблеми. А щодо масовості, то організатори обіцяють «п'ять тисяч велосипедистів, які приєднаються до пробігу в регіонах, а загалом участь у заходах під час естафети візьме близько одного мільйона населення України».

      Велоестафета проходитиме за трьома маршрутами одночасно: з Ужгорода, Севастополя та Луганська — до Києва. До загальної колони приєднуватимуться по 10 велосипедистів із кожної області, понад 200 велосипедистів-аматорів супроводжуватимуть їх у своєму регіоні. Кожна команда пронесе по території України прапор області і святково встановить його на майдані Незалежності у День фізичної культури та спорту — 9 вересня.