Зубна щітка для хребта

29.08.2006
Зубна щітка для хребта

В’ячеслав Євмінов: якщо не будете дбати про здоров’я власного хребта, матимете «горбату» спину і купу проблем на додачу. (Фото автора.)

      Телефонні дзвінки з проханням розповісти детальніше про профілактор Євмінова, «яким люди спину лікують», почали лунати в редакції «УМ» після публікації матеріалу про відкриття першого в Києві дитячого будинку сімейного типу. «Ви писали, що В'ячеслав Євмінов вручив діткам свою знамениту «дошку» і побажав, щоб у них не було сколіозу, — так зазвичай починали розмову читачі. — А ви не підкажете, як цей профiлактор працює, які хвороби допомагає лікувати? Чи може пан Євмінов чимось допомогти хворим на радикуліт чи остеохондроз?» Після –надцятого дзвінка кореспондентка «УМ» вирушила по відповіді на ці запитання до Вертебрально-оздоровчого центру Євмінова, розташованого неподалік майдану Незалежності у Києві. А заразом з'ясувала, чому в людини починає боліти спина, які продукти допомагають «нарощувати» кістки, яка їжа, навпаки, «відбирає» кальцій у хребців, завдяки чому 70-річна бабця підросла за півроку майже на 4 сантиметри, як можна тренувати свої м'язи не відходячи від робочого столу і навіть не відриваючи погляду від улюбленого «блакитного екрану»... Про це і не тільки про це ми вели розмову з президентом центру, засновником та видавцем науково-популярного журналу «Культура здоров’я», заслуженим тренером України В’ячеславом Євміновим.

 

Хребет «летить» і від перевантаження, і від байдикування

      — В’ячеславе Володимировичу, чому в людей так часто болить спина і звідки у них беруться усі ці неприємні болячки хребта?

      — Для початку, щоб ви зрозуміли, треба нагадати, що вся ця система — кісткова тканина хребта, диски, хрящі — не має судинного живлення. До міжхребцевих дисків не підводяться ані лімфатичні, ані кровоносні судини, тому ці тканини живляться за законами осмоса (перенесення речовини з одного розчину в інший через мембрану). Ядро диска під пливом стискання й розтягнення може всмоктувати та виштовхувати міжклітинну рідину, яку виробляють капіляри м'язів, що оточують усю цю систему. М'язи, як ви знаєте, у нас різні. Рельєфні складаються в основному з білих швидкісно-силових волокон, які працють під час рухів з великою амплітудою. А глибинні, короткі м'язи складаються переважно з червоних волокон, які скорочуються повільно і практично не задіюються при малорухомому способі життя. Так ось, саме вiд фiзичної активностi цих м’язiв, які оточуюють хребці та диски, залежить живлення нашого хребта.

      — Яким чином?

      — Якщо диск і його ядро не отримують достатньої кількості міжклітинної рідини, то з часом вони втрачають вологу, усихають, тканина диска перероджується й руйнюється, утворюються тріщини, зменшується висота диска... У тріщини й розриви зв'язок витікає пульпозне ядро, виникають грижі дисків... А буває так, що диска вже геть немає, і хребець налазить на хребець... Звужуються канали для виходу нервових корінців, тож при поворотах і нахилах з'являється біль, який може навіть викликати спазм коротких м'язів хребта і м'язову блокаду його окремих ділянок. Порушується кровопостачання, біль посилюється, змушуючи нас обмежити рухливість. М'язи стають слабшими, вони вже не можуть підтримувати хребет у правильному положенні, і навантаження на хворий хребет тільки збільшується. Як результат — радикуліт, остеохондроз, викривлення хребта тощо...

      — А чому червоні волокна «не дають» дискам поживних речовин?

      — Тут існує дві крайнощі. Перша: нестача фізичної активності. Ось ви сидите, лежите, нічого не робите. Хребет, ясна річ, відпочиває. Червоні волокна не працюють, а значить, не отримують живлення ані вони, ані хрящі та міжхребцеві диски. Друга: надмірне навантаження. Фізично активна людина, спортсмен отримує колосальне навантаження на хребет. Але вiд швидких рухiв м’язи хребта «не встигають» за великими скелетними м’язами, тож вони займають пасивне положення, нiби вiдключаються, щоб не заважати «швидким» м'язам. І що виходить? Навантаження на глибокі м'язи немає, диски знову ж таки не отримують потрібного живлення. Тому й для спортсменів це велика проблема — хребет «летить» від перенавантаження.

      — Я так розумію, що біг та стрибки не змусять червоні волокна працювати і «відтягувати» на себе поживні речовини, необхідні для хребта. Що ж тоді треба робити?

      — Треба дати м'язам таку роботу, яка «прописана» їм природою: виконувати статичні й малоамплітудні вправи в невеликому темпi. Скажімо, стиснути руку, потримати у напруженні приблизно 5 секунд, потім розслабити. Або ж повільно прогинатися назад — буквально на кілька сантиметрів — і знову розслабитися. Таких вправ існує чимало, але найкращого результату можна досягти, якщо поєднати це навантаження на м'язи з розвантаженням хребта. 16 років тому сконструював свій перший профілактор. Вилікував себе, потім почав лікувати родичів, друзів, знайомих, а 10 років тому запатентував свій винахід, який полягає не стільки у конструкції «дошки», скільки в методиці роботи на ньому. Я створив методику, яка дозволяє самостійно, без лікарів, працювати зі своїм хребтом. Винайшов зубну щітку для хребта: конструкцію, на якій достатньо позайматися 15—20 хвилин на день, щоб не мати жодних проблем із кістяком. Але регулярно! Тільки тоді результат буде найкращим. Вправи для кожної людини ми підбираємо окремо — після огляду лікарем та визначення усіх показань та протипоказань для кожного виду рухів.

      — А побічні ефекти вашої методики є?

      — Я жартома завжди кажу, що єдиний побічний ефект стосується кожного, хто займається на профілакторі. Зріст збільшується! Одна бабця мене запитала: «Що, і я підросту?» «І ви підростете»,— відповів. Так вона вирішила перевірити, через півроку прийшла й каже: «У мене на 3,5 сантиметра збільшився зріст». І нічого дивного у цьому немає. У неї покращилася постава, ось вона й підросла. Кажуть, що диски не відновлюються. Дурниця! Регенерація тканин іде, тільки для цього треба створити відповідні умови. Ось якщо ви порізали пальчик, йодом помазали, замотали й не чіпаєте його, він скоро загоїться. А тепер уявіть, що ви цю рану щодня колупаєте, вона колись заросте? Та ніколи... Так і тут — треба створити умови для регенерації, живити хребет, тренувати м'язи, стимулювати обмінні процеси.

      — Коли краще займатися на профілакторі: вранці чи увечері?

      — Знаючи наших людей, я ніколи не прив'язую їх до певного часу. Але є загальне правило: вранці, коли організм ще спить, краще виконувати легкі вправи, повільно, з малою амплітудою, вдень можна дати більше навантаження. Зараз пішла мода робити ці вправи на роботі — керівники фірм встановлюють профілактори, щоб підвищити продуктивність праці людей. Стоматологи, які цілий день стоять напівзігнуті над клієнтом, часто замовляють «дошку», спортсмени, танцюристки, комп'ютерники...

Тістечка «забирають» у кісток кальцій, а молоко — поповнює запаси мікроелемента

      — Усі ми з дитинства знаємо: якщо хочеш мати міцні кістки — їж побільше сиру. А на які ще продукти треба «налягати» людині, яка бажає швидше позбутися проблем із кістками та болю в спині?

      — За рахунок молока, сиру, свіжих яєць, горіхів та насіння, фініків, ізюму задовольняється потреба в кальції. З риби, твердого сиру, капусти й гороху організм отримує фосфор — другий за необхідністю елемент для хребта. У висівках, меді, шоколаді, цільному зерні міститься багато магнію — елементу, який бере участь в рості тканин. У печінці, морських водоростях, сельдереї, цибулі міститься марганець, а в курячому м'ясі, сої, гречці та просі — багато білків. Людям, у яких не вистачає живлення кістної тканини, треба пити свіжі соки (морквяний, огірковий, яблучний), а також регулярно поповнювати запас води в організмі. Адже м'язи складаються з води на 70—80 відсотків, кістки — на 20—25, і нестача рідини впливає на них негативно. Зауважу, що окремо взяте лікувальне харчування дає гірший результат, ніж у комбінації зі спеціальними вправами. Бо якщо просто пити кальцій і більш нічого не робити, елемент транзитом іде з організму, не потрапляючи туди, куди треба.

      — Я чула, що хворим на остеопороз навіть прописують спеціальну дієту, яка допомагає швидше укріпити кістки...

      — Так, при захворюваннях хребта пацієнтам часто прописують кисломолочно-рослинну дієту, яка складається на 10—30 відсотків із кисломолочних продуктів, на 50—70 відсотків — з овочів та фруктів. Плюс обов'язкова щоденна добавка з риби, сухофруктів та розваристих каш. Але я відразу попереджаю, що універсальної дієти, яка підійшла б усім, немає і не може бути. При захворюваннях шлунка, печінки, підшлункової залози, нирок, кишечнику тощо деякі корисні для кісток продукти потрапляють до «чорного списку». Тому призначати будь-яку дієту має лікар, який врахує й загальний стан організму, і роботу системи травлення.

      — Чи існують продукти, вживання яких протипоказане для людей із захворюваннями хребта?

      — Так, звичайно. Під час лікування таким людям краще не вживати алкоголь, міцну каву і чай, бульйони з кісток та м'яса тварин. Крім того, до списку забороненої їжі потрапило варення, тістечка, торти... Річ у тім, що всі зацукровані продукти підвищують кислотність шлункового соку, знижують вміст кальцію в організмі та сприяють розвиткові остепорозу.

Знайди хвилинку для здорової спинки

      — Які «фізкультхвилинки» для хребта може зробити людина, у якої немає вдома чи на роботі вашого профілактора?

      — Тренувати глибокі м'язи можна навіть їдучи у громадському транспорті чи сидячи на лекції — більшість вправ не привернуть особливої уваги оточуючих. Так, сидячи за столом, треба спертися спочатку на одну руку — напружитись на 4-6 секунд, розслабитись. Потім перенести вагу на іншу руку, трохи вигнутися назад, задіявши глибокі м'язи спини, нахилитися вперед тощо. Корисні вправи можна виконувати стоячи: постояти на одній нозі, потім на іншій, перенести вагу тіла на носки, на п'яти, прогнутися назад, вперед. Хочете «попрацювати» лежачи, не відриваючи погляду від телевізора — будь ласка! Треба потягнутися, прогнутися, нібито стаєте на мостик, вперся головою і п'ятками в диван, 4—6 секунд напруження, потім розслаблення. І не забувайте, що головне в цих вправах — не амплітуда руху, а внутрішнє напруження та розслаблення м'язів, зовні майже непомітне.

      — Цікаво, що зміниться, якщо я буду «лежати на мостику» більше? Чому ви наголошуєте саме на цьому часі?

      — А тому що не можна тримати м'язи напруженими більш як 6-8 секунд! У стиснутих волокнах зменшується кровотік, тканини недоотримують свою порцію поживних речовин. Ви хотіли досягти такого результату? Думаю, що ні...

      — Тепер все зрозуміло... А які вправи ви порадите людям, у яких швидко втомлюються м'язи шиї? У мене під кінець робочого дня таке вiдчуття, ніби до шиї прив'язали кілька гир...

      — Немає нічого складного: головою треба впертися в ліву руку, напружитися, розслабитися, так само з правою рукою. Згадайте про кругові рухи головою. Якщо із хребцями все нормально, можна крутити головою з високою амплітудою, а якщо остеопороз (системне захворювання кістяка, при якому кістки ламаються навіть при невеликих навантаженнях), треба повільно, акуратно. Бо знайте, закинувши голову, ви знижуєте висоту, а це може перенапружити  сонну артерію та спричинити гідроудар. Може навіть інсульт статися... Тому краще все ж таки звернутися до спеціаліста, який пояснить, які вправи вам можна робити, які не бажано, які взагалі протипоказані...