День «Шахтаря» у День шахтаря

29.08.2006
День «Шахтаря» у День шахтаря

      Оскільки три матчі п'ятого туру було перенесено на понеділок, футбольна «програма» на вихідні для українських уболівальників вийшла неповноцінною, хоча й компенсувалася впертою боротьбою в усіх без винятку іграх та інтригуючим ходом поєдинків. Але вигравали саме ті, хто й має це робити за рівнем рейтингу чи амбіцій. Єдина нічия в неділю була зафіксована лише в Дніпропетровську, який перебував у траурі. Утім, мабуть, цю втрату відчули вболівальники не лише Дніпропетровщини, адже Євген Кучеревський своєю самовідданою роботою в «Дніпрі» повернув віру в можливості українських футболістів усім українцям. І лише вищі сили можуть підтвердити закономірність того факту, що в ці дні серед авторів голів домінували саме вітчизняні гравці, а не легіонери. Навіть донеччанин Олексій Белік зробив дубль, чого не траплялося вже давно.

      Загалом, у суперників наших грандів теоретично з'явився шанс на відбір очок, адже «Шахтар» та «Динамо» після виходу у груповий раунд Ліги чемпіонів відчували певну емоційну та психологічну спустошеність. Однак «Іллічівець» та «Металіст», які не приховують намірів здобути місця у «єврокубковій зоні», не змогли скористатися своїм шансом.

      У Донецьку, за традицією ще союзних часів, в останню неділю серпня відзначають День шахтаря та День міста. За тією ж традицією, в такий день «Шахтар» грає вдома і... виграє. Звичайно, негативного підтексту в подібній статистиці шукати не варто, тим більше, що позавчора «Іллічівець» був рішуче налаштований повторити успіх донецького «Металурга», який у попередньому турі вперше не програв землякам. (До речі, Йожеф Сабо у телевізійному інтерв'ю підтвердив, що забезпечить пам'ятник «метадонам» за такий подвиг, але при цьому висунув умову: «монумент» має стояти або в центрі міста, або на видному місці на базі «МД», — головне, аби його «не заховали в шафу».) Але в маріупольців для того, щоб уперше за вісім років відібрати очки в гірників, забракло аргументів. Підопічних Івана Білана вистачило лише на заряд бойового духу. Утім при нижчій індивідуальній майстерності таке завзяття іноді вилазить боком. Цього разу Едуард Цихмейструк уже на 35-й хвилині залишив свою команду в меншості, заробивши два «гірчичники» у єдиноборствах з «опорником» збірної Анатолієм Тимощуком. Та навіть при цьому гості в першому таймі вистояли, а в другому навіть відкрили рахунок! Парадокс: в одній із нечастих контратак «іллічів» Дмитро Єсін на 52-й хвилині завдав першого (!) удару своєї команди в площину воріт «Шахтаря», і це був перший пропущений гірниками гол у цьому чемпіонаті. Та вже за сім хвилин Белік підтвердив свої претензії на місце в основі чемпіонів і двома точними ударами з близької відстані вивів донеччан уперед. Спочатку українському форварду асистував Маріка, а потім Олексія на «побачення» з Ігорем Шуховцевим вивів Елано. Щодо голкіпера маріупольців, то якби не він, рахунок був би просто непристойним. А крапку в матчі поставив Олексій Гай, який після прострілу Тимощука відправляв м'яч уже в порожні ворота, — 3:1.

      У Києві матч «Динамо» – «Металіст» заздалегідь запланували аж на 20.45 – мовляв, щоб і до режиму Ліги чемпіонів підготуватися, щоб і телетрансляція з донецькою не збігалася, щоб і футболісти на 40-градусній спеці не смажилися, як це трапилося в минулому поєдинку в Луганську. Насправді ж майже цілий день у столиці лив дощ, а пізнього вечора стало зовсім по-осінньому холодно. Цього разу нова дренажна система стадіону імені Лобановського витримала «хлябі небесні» і не завадила господарям довести свою перевагу над харків'янами. Щоправда, перший гол у ворота гостей підопічні Анатолія Дем'яненка забили з дуже сумнівного пенальті: Олег Гусєв у штовханині із Северином Ганчаржиком, яка почалася задовго до лінії штрафного майданчика, дотягнув до карної зони і з полегкістю там упав. Одеський арбітр Віктор Швецов, очевидно, призначив 11-метровий із почуття глибокої поваги до 11-разових чемпіонів України. До честі харків'ян, вони навіть після другого пропущеного голу (а його організував усе той же Гусєв) не здавалися й навіть скоротили рахунок, однак рефері зафіксував вельми неоднозначний офсайд у Анатолія Діденка. Утім, заради справедливості слід сказати, що «Металіст» на рівних змагався з господарями лише до тієї межі, поки кияни не вмикали швидкості «європейського рівня». І, за великим рахунком, у команді Мирона Маркевича був лише один гравець, відповідний рівню суперника, – це Олександр Рикун. Півзахисник збірної у єдиноборствах діяв «на класі», роздавав просто філігранні паси, а одного разу йому не вистачило лише кількох сантиметрів, щоб «розписатися» у воротах тезки Шовковського.

      Загалом перед стартом збірної у відборі на Євро-2008 не може не тішити стан кандидатів до збірної України, які виступають у національній першості. Зверніть увагу, що цей звіт зводиться фактично до констатації факту перебування «збірників» на провідних ролях. У «Дніпрі» повернувся на своє місце в основному складі досвідчений захисник Володимир Єзерський. А не дозволив «Арсеналу» здобути третю гостьову перемогу хавбек збірної Сергій Назаренко, який ще раз підтвердив вміння влучно пробивати метрів із 25-30 – цього разу, щоправда, не зі «стандарту», а з гри. Що ж до «канонірів», яких уже язик не повертається назвати «проблемними», то хлопці Олександра Заварова йдуть без поразок уже дев'ять турів поспіль (якщо враховувати закінчення попередньої першості), а востаннє вони програвали в чемпіонаті 15 квітня – на полі алчевської «Сталі».

      «Харків» здобув свою першу перемогу в чемпіонаті, а «Ворскла» зазнала вже третьої поразки.

 

ТАБЛО

Результати матчів 5-го туру:

«Дніпро» – «Арсенал» – 1:1

      8 000 глядачів

      Голи: Назаренко, 59 – Джакобія, 57

«Динамо» – «Металіст» – 2:0

      5 000 глядачів

      Голи: Ребров, 34 (пен.); Гусєв, 52

«Шахтар» – «Іллічівець» – 3:1

      20 000 глядачів

      Голи: Белік, 57, 59; Гай, 72 – Єсін, 52

      Вилучення: Цихмейструк, 35 («І»)

«Сталь» — «Таврія» – 0:1

      5 000 глядачів

      Гол: Вишневський, 45+1

«Харків» – «Ворскла» – 3:2

      3 000 глядачів

      Голи: Чеберячко, 20; Березовчук, 44; Цигирлаш, 86 (пен.) – Даллку, 38; Лікіою, 52

Становище команд:

      І     В     Н     П     М     О

1. «Динамо» 5     5     0     0     16-3  15

2. «Шахтар» 5     4     1     0     15-1  13

3. «Арсенал»      5     3     2     0     7-3   11

4. «Дніпро» 5     2     3     0     5-2   9

5. «Таврія» 5     2     2     1     3-3   8

6. «Іллічівець»   5     2     1     2     6-6   7

7. «Металіст»     5     2     1     2     4-8   7

8. »Металург» (Д) 4     1     2     1     2-3   5

9. «Харків» 5     1     2     2     6-8   5

10. «Карпати»     4     1     2     1     2-4   5

11. «Ворскла»     5     1     1     3     3-5   4

12. «Кривбас»     4     1     1     2     6-10  4

13. «Чорноморець» 4     0     3     1     5-8   3

14. «Металург» (З)      4     0     2     2     1-7   2

15. «Зоря»  4     0     1     3     3-7   1

16. «Сталь» 5     0     0     5     1-7   0

      Бомбардири: Елано («Шахтар») – 4, Белік, Маріка (обидва — «Шахтар»), Рінкон, Корреа (обидва — «Динамо»), Назаренко («Дніпро») – 3.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Перша ліга. 6-й тур: «Борисфен» – «Геліос» – 1:3 (Ар. Мостовий, 78 (пен.) – Онищенко, 24; Безсалов, 33 (пен.); О.І.Коваленко,45), «Дніпро» – «Поділля» – 1:0 (Янчук, 90+3), «Десна» – «Кримтеплиця» – 1:1 (Щедраков, 32 – Маткевич, 87), «Спартак» (С) – «Спартак» (І-Ф) – 1:0 (Азбукін, 40), «Миколаїв» – «Сталь» – 1:1 (Потапов, 37 – Ситник, 45 (пен.); вилучення: Орлатий, 45 («М»)), «Оболонь» – «Нафтовик» – 1:0 (Малиш, 90 (пен.)), ЦСКА – «Динамо-Ігросервіс» – 2:2 (Давидов, 56; І.Костюк, 61 – І. Мельник, 48; Якименко, 88 (пен.)), «Волинь» – «Львів» – 3:1 (Чіді, 5; Донець, 20, 61 – Деревльов, 6), «Закарпаття» – «Динамо-2» – 2:1 (Нестерук, 59; Домбрайє, 63 – Нестерук, 59; нереалізоване пенальті: Бундаш, 67 («З»)), «Олександрія» – «Енергетик» – 1:0 (Шумейко, 79).

      Лідери: «Оболонь» – 18, «Геліос», «Кримтеплиця» – 13, «Львів» – 12, «Динамо-2» – 11, «Динамо-Ігросервіс», «Закарпаття» – 11...

      Бомбардири: Олійник («Динамо-2») – 5, Іващенко («Оболонь»), Кобець («Поділля») – 4.

 

ДО РЕЧІ

      Відомий у минулому футболіст київського «Динамо» Володимир Безсонов очолив луганську «Зорю». На цій посаді він змінив Юрія Коваля, який був відправлений у відставку після трьох поспіль стартових поразок дебютантів «вишки». Раніше Безсонов працював із київським ЦСКА та вінницькою «Нивою».