Як штурмували «сталь»

29.08.2006

      Це сталося пізно ввечері минулої п'ятниці. Група кремезних молодиків, одягнених у чорну форму охорони і з жовтими стрічками на рукавах (мабуть, щоб розрізняти своїх i чужих — Ред.), напала на охорону Кременчуцького сталеливарного заводу й увірвалася в адмінкорпус підприємства. Штурмовики діяли злагоджено: під час штурму кидали старі матраци на колючий дріт огорожі й неушкодженими легко долали перепону.

      Усі, хто став на шляху штурмовикiв, відчули на собі удари бейсбольних биток. Згодом бригадами швидкої допомоги була надана допомога понад десяти постраждалим охоронцям заводу.

      За даними УНІАН, на прохідній досі лишились уламки розбитого скла, розкидані речі працівників тощо. А того вечора працівники заводу встигли викликати міліцію, яка затримала i доправила до райвідділків Кременчука близько тридцяти штурмовиків. На заводі всю ніч працювала міліція, яку очолив особисто начальник полтавської обласної міліції Сергій Авраменко.

      Повних офіційних коментарів не надають ні колишні, нинішні представники правління підприємства. «Це незаконне захоплення! Хто — сказати не можемо. Всі коментарі пізніше, не сьогодні», — лаконічно зазначила пресі представник правління підприємства Наталія Руда. При цьому, якщо колишнє керівництво заводу не залишало цих вихідних майданчика перед адмінкорпусом, то у самому корпусі перебуває представник нового керівництва і охорона.

      Мовчить до з'ясування всіх обставин кривавого інциденту i міліція. Власне, подібними штурмами в сучасній Україні вже нікого не здивуєш.  Згадаймо 2005 рік — тоді штурмували навіть окремі обленерго, подібний спосіб доведення своїх майнових прав практикувався i у Києві. Як правило, обидві сторони конфлікту мають на руках «свої» судові рішення, й відтак за допомогою «своїх» судових виконавців намагаються заволодіти ласим об'єктом чи навпаки — повернути його. Не виняток i Кременчуцький сталеливарний завод.

      Річ у тім, що з початку цього року в Дніпропетровську було проведено чотири позачергових збори акціонерів цього  заводу, головним питанням яких було переобрання органів управління підприємства і передача реєстру акціонерів ВАТ іншому реєстраторові. Ще одні збори правління призначило на 15 серпня, але вони не відбулися. Винними оголосили сторону реєстратора — ТОВ «Профреєстр», яке нібито не надало правлінню реєстр акціонерів.

      Цікаво, що ще у травні цього року частина акціонерів заводу (група «ТАС», що контролюється відомим банкіром Сергієм Тигіпком, який у 2004 році очолював виборчий штаб Януковича) провела в Дніпропетровську інші збори, на яких призначила головою наглядової ради сталеливарного заводу голову компанії «ТЕКО-Дніпрометвироб» Валерія Новицького замість Павла Лебедєва, а головою правління заводу — Дмитра Черненка замість Олександра Холошина. Було затверджено й нових членів правління, і членів наглядової ради. У свою чергу, пан Холошин i його команда (представляють інтереси групи банку «Форум», за даними УНІАН) до «штурмової ночі» у п'ятницю продовжували керувати підприємством, а травневі збори вважали незаконними. Їх опоненти натомість демонстрували кілька судових рішеннь на свою користь.

      У неділю перші коментарі журналісти почули й від нового голови правління Дмитра Черненка, який стверджує, що нове керівництво заводу не має ніякого відношення до штурму i зміни охорони підприємства. Пан Черненко каже, що представляє акціонерів, які володіють 60 відсотками акцій заводу, а право змінити керівництво було підтверджене на чотирьох зборах акціонерів. Тому, мовляв, йдеться не про конфлікт на заводі, а про відновлення законних прав власності мажоритарних акціонерів. Бо навіть міліція не втручалася в з'ясування корпоративних стосунків між мажоритарними і міноритарними акціонерами, а лише охороняла громадський порядок.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>