Сіла «птаха»...

29.08.2006
Сіла «птаха»...

Лазаренко — перший екс-Прем’єр України, який отримав строк. (Фото РЕЙТЕР.)

      Епопея тривалістю в сім років, яка почалася з арешту колишнього Прем'єр-міністра України Павла Лазаренка в 1999-му, нарешті наближається до кінця. Вирок у справі Павла Івановича мали оголосити давно, однак вирішальне судове засідання постійно переносили. І все ж минулої п'ятниці у федеральному суді Сан-Франциско нарешті було поставлено крапку в найгучнішому корупційному скандалі незалежної України. Щоправда, проміжну, бо Лазаренко збирається оскаржити рішення заокеанської Феміди в апеляційній інстанції.

      Зачитаний окружним суддею Мартіном Дженкінсом вирок — 9 років ув'язнення (а якщо точніше — 108 місяців) зі штрафом у розмірі 10 мільйонів доларів — український екс-Прем'єр вважає занадто суворим. Суддя Дженкінс дотримується майже такої самої думки: вердикт він назвав «суворим, але справедливим». Павла Лазаренка визнали винним у корупції, шахрайстві, відмиванні та вимаганні грошей. До слова, обвинувачення вимагало для Павла Івановича значно важчого покарання: 18 років тюрми і штрафу в понад півсотні мільйонів доларів.

      Відтак Лазаренко став першим за останні п'ятнадцять років державним лідером, якого засудили в Сполучених Штатах. Востаннє така «честь» випала панамському провіднику Мануелю Нор'єга, якого в 1992 році піддали покаранню за махінації наркотиками. В Україні Лазаренко теж поставив своєрідний «рекорд»: чиновник такого рівня під кримінал ще не потрапляв. От хіба що на екс-Прем'єрку Юлію Тимошенко теж якісь справи було заведено (до речі, вони стосувались саме того періоду, коли вона була соратницею Лазаренка), але їх скасували.

      За свідченням агенції «Рейтер», перед засіданням суду Павло Лазаренко нервував. Під час оголошення рішення він слухав російський переклад у навушниках і робив помітки в блокноті. Вирок він зустрів без якоїсь помітної реакції, напозір намагався поводитися стримано. «Я подаватиму апеляцію, — повідомив засуджений кореспондентові «Рейтер» після засідання. — Протягом останніх півтора року ми повністю підготувалися до апеляції, розібравшись у всіх стенограмах та деталях».

      Наразі найбільш інтригуючим є питання, скільки ще років Павлу Івановичу доведеться «мотати термін» за океаном. Лазаренко давно казав, що хоче повернутися в Україну і приїде сюди, тільки-но його випустять. Лідер «Громади» уже й, даруйте за тавтологію, планів набудував собі громаддя. Він є депутатом Дніпропетровської облради, його фракція входить до більшості разом із «регіоналами» та комуністами. Павло Іванович уже навіть має звичку час від часу виступати із заявами й повчати українських політиків. Після виборів Лазаренко набрався неабиякої політичної пихи, зміцнів, усвідомивши, що частина суспільства без нього — ну просто ніяк, і ще більше вхопився за надію бути звільненим.

      Але наразі політичний фенікс Лазаренка не реінкарнувався. Очевидно, щонайменше кілька років йому ще доведеться спостерігати за українською політикою з-за кордону. Усе вирішиться після апеляційної інстанції. До речі, не випадково ж Лазаренко настільки ретельно готувався до «апеляційки» — очевидно, знав, що рішення суду буде явно не на його користь. Ще б пак, адже доказів назбиралося чималенько. І головні аргументи адвокатів — що Лазаренко є жертвою режиму Кучми, а гроші заробляв у пострадянські часи, коли ще не було законодавчої бази, — на служителів Феміди подіяли слабко.

      Утім повернемося до років Лазаренкових поневірянь на чужині. Адвокати кажуть: між 1999 і 2003 роками Павло Іванович уже був під арештом, тож термін його «відсидки» скоротиться на три з половиною роки. Але й це ще не все! Принаймні, адвокатка Лазаренка Євгенія Колодій знає ще привабливішу для Лазаренка математику. «Призначене вироком суду покарання становить 108 місяців (дев'ять років) ув'язнення, — пояснює пані Колодій у своїй заяві. — За словами американських адвокатів, відбування покарання за федеральними засудженнями передбачає 85% призначеного судом терміну, в нашому випадку це мінус 16,2 місяці. 52 місяці Лазаренко вже відбув під арештом, і цей термін зараховано судом. Із 40 місяців, що залишилися, наш підзахисний 38 місяців перебував під домашнім арештом. Адвокати впевнені, що даний термін також буде зарахований як відбуте покарання». Так що, за оптимістичними сподіваннями, Лазаренко може звільнитися через два місяці.

      Але подібними заявами себе можуть тішити хіба що найвірніші прибічники Лазаренка. Бо зараховувати домашній арешт до загального терміну ув'язнення дещо самовпевнено. В офісі «Громади» це чудово розуміють, хоча й намагаються тримати хорошу міну.

      Що буде з цією партією, якщо Лазаренко знову осяде в Штатах років на п'ять? «Навіть якби сталося так, що період домашнього арешту не буде зараховано, то Лазаренкові залишиться далеко не п'ять років», — зауважив у відповідь на запитання «УМ» Олег Оленюк, давній «громадівець» і редактор партійної газети «Громада». А щодо партії, то Оленюк запевняє, що нічого з нею не трапиться. «Якщо партія змогла нормально існувати без Лазаренка сім років, то за кілька місяців очікування рішення апеляційної інстанції ніяких проблем чи втрат не буде», — вважає пан Олег.

      Рішення суду в «Громаді» називають «політично вмотивованим». «Всі звинувачення будувалися в Україні, їхньою базою був конфлікт Лазаренка з колишньою владою і Президентом Леонідом Кучмою. Матеріали збирала українська прокуратура, вони не розкривають суті справи, містять фальсифікації», — зазначив Оленюк.

      Що ж, у Лазаренка буде ще один шанс довести свою правоту. Скаргу на рішення суду адвокати обіцяють подати до 29 вересня.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>