Літо без втрат

26.08.2006
Літо без втрат

У Стамбулі динамівці зіграли гідно.

Узбецький гамбіт

      Перший матч третього кола відбору до Ліги чемпіонів між «Динамо» й «Фенербахче» у Києві залишив враження переваги віце-чемпіонів України над віце-чемпіонами Туреччини не тільки в рахунку, а й за грою. Щоправда, всі розуміли: своє право на вихід до групового турніру Суперліги треба буде доводити на берегах Босфору, де й господарі діятимують інакше, і вболівальники створюють справжнє пекло для гостей. Але гравці «Динамо» на своєму віку бачили вже й не таке, тому залякати їх важко. Зайвих клопотів головному тренеру «Динамо» Анатолію Дем'яненку додали травми Рінкона й Родольфо, через які ці бразильці не змогли допомогти партнерам у матчі-відповіді; проблеми зi здоров'ям турбували й Артема Мілевського. Проте всі вони полетіли з командою до Стамбула, що, за словами тренера, зайвий раз підкреслює, який дружний колектив нині склався у клубі.

      А героєм поєдинку несподівано для багатьох став Максим Шацьких. Узбецький форвард, який останнім часом найчастіше хибить у завершальній стадії атаки, цього разу свою місію «вбивці» виконав на всі сто. Хоча й цього разу мав ще один чудовий шанс відзначитися, але втілити цю нагоду в забитий м'яч не зміг. Реалізовані ж Максом два виходи сам на сам із Рюшту після блискучих пасів Родріго й Реброва поставили хрест на сподіваннях «Фенербахче» знову грати у Лізі чемпіонів. Після того як рахунок став 1:2, турки мали забивати вже чотири рази. Звісно, це було нереально.

      «Динамо», як у старі добрі часи, впевнено контролювало м'яч, змушуючи суперника витрачати зайві сили на відбір. Вдало діяв на лівому фланзі півзахисту Ротань, а Гусєв, якому в цьому сезоні на правому краю допомагає серб Маркович, дещо загубився. Проблеми у киян виникли в центрі оборони. Півзахисники або пропускали суперників, або занадто притискалися до свого штрафного майданчика, наслідком цього й стали два голи у ворота Шовковського. І якщо в першому Сашко, можливо, трохи запізнився з кидком, то в другому, скоріше, провина Реброва, котрий легко відпустив Зенгіна, а Юссуф зустрів його вже запізно.

      Однак навіть при цьому сумнівів у сумарній перевазі «біло-синіх» над суперником не виникало впродовж усього матчу. «Динамо» знову подарувало столиці свято під назвою «Ліга чемпіонів».

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Третій кваліфікаційний раунд. Повторні матчі

«Фенербахче» (Туреччина) - «Динамо» (Київ) - 2:2

Стамбул. Стадiон  «Шюкрю Сарджоглу». 53 000 глядачів

      Суддя - Беннет (Англія)

      «Фенербахче»: Рюшту, Юміт, Тунджай, Тюмер (Бораль, 74), Ауреліо, Зенгін, Аппіа, Арат, Ондер (Йозгатлі, 80), Алекс, Шентюрк (Хаджіоглу, 63)

      «Динамо»: Шовковський, Каддурі, Саблич, Родріго, Маркович, Ротань (Верпаковскіс, 80), Корреа, Юссуф, Гусєв (Гавранчич, 65), Шацьких (Белькевич, 90), Ребров

      Голи: Аппіа, 35; Зенгін, 57 - Шацьких, 5, 41

      Попередження: Юміт, 31 - Саблич, 40; Шацьких, 77

ПІСЛЯМОВА

Зіко, головний тренер «Фенербахче»:

      - Головних помилок ми припустилися у першій зустрічі в Києві, а саме - не передбачили вміння «Динамо» грати в швидкий контратакуючий футбол. До того ж в Україні на результат вплинуло суддівство: арбітр вилучив нашого гравця і не зарахував гол. Відіграти два м'ячі - завдання складне, незалежно від рівня суперника.

Анатолій Дем'яненко, головний тренер «Динамо»:

      - Установка на гру передбачала забити «швидкий» м'яч, зіграти на контратаках, максимально зосереджено діючи в обороні. Вважаю, мої хлопці її в основному виконали. Тепер ми ставимо перед командою задачу вийти з групи до «плей-оф» Ліги чемпіонів - думаю, нам це під силу. А далі намічатимемо собі нові цілі.

Легіонери «Легії»

виявилися на голову нижчими за донецьких

      Протистояння «Шахтаря» й «Легії» стало ілюстрацією переваг сучасного футбольного менеджменту над учорашнім. Якість кадрової роботи в Донецьку на порядок вища за варшавську. Гірники, на відміну від чемпіонів Польщі, вже «пройшли» системну помилку, типову для клубів Східної Європи: викидання грошей на будь-яких легіонерів не приносить автоматично позитивного результату. Це мають бути гравці належного рівня, те саме стосується й тренера.

      «Шахтар» навіть без Срни і з Матузалемом «на уколах» виглядав на голову вищим за польський клуб у мистецтві контролю м'яча. Не буде помилкою назвати «Легію» командою примітивного стилю «бий-біжи», тож навіть коли господарі відкрили рахунок, особливих сумнівів у загальному підсумку двобою не виникало. «Шахтар» продовжував організовувати «гросмейстерські» атаки на ворота Фабіанського, і перший гол став показовим щодо ролі легіонерів у колективі: румун Рац зльоту закинув м'яч у воротарський майданчик, а його співвітчизник Маріка завершив епізод, надіславши м'яча між ногами голкіпера. З цим моментом справжнє протистояння завершилося, адже варшав'янам потрібно було йти вперед, забивати ще аж два голи і при цьому не допускати хиб у своєму захисті. Виявилося, що на сьогодні «Легія» тактикою якісної «відкритої» гри просто не володіє.

      «Опорник» Тимощук красиво виступив у ролі «плеймейкера», коли дав гольовий пас на Фернандіньйо, - 2:1. А на останній хвилині першого тайму гості відзначилися ще раз: комбінація у виконанні Фернандіньйо й Брандао продовжилася ударом Гюбшмана, на добиванні ж успішно зіграв знову-таки Маріка, який оформив дубль. Другий тайм гірники догравали «на класі», однак під завісу матчу таки дозволили армійцям потішити своїх фанів, які не стихали ні на хвилину, ще одним голом престижу.

      «Шахтар» увійшов у «справжню» Лігу чемпіонів зовні досить легко, але тепер, якщо донеччани мають єврокубкові амбіції, їм потрібно менше згадувати про три забиті на виїзді голи, натомість слід розібратися у двох пропущених м'ячах. Обидва рази Шуткова пробив Влодарчик, який був «один у полі воїн», але ж у «Валенсії» й «Ромі» є значно більше гравців, які діють «по-європейськи».

ТАБЛО

«Легія» (Варшава, Польща) - «Шахтар» (Донецьк, Україна) - 2:3 (перший матч - 0:1)

      Варшава. Стадіон Війська польського. 10 000 глядачів

      Суддя - Райлі (Англія)

      «Легія»: Фабіанський, Чото, Геррейро, Сурма (Буркхардт 75), Влодарчик, Шаляховський, Готтвальд (Кожим 46), Бальде, Едсон, Елтон Брандао (Янчик, 65), Радович

      «Шахтар»: Шутков, Гюбшман, Тимощук, Фернандіньйо, Матузалем (Жадсон, 77), Левандовський, Брандао (Окодува, 72), Рац, Маріка (Воробей, 72), Свідерський, Елано

      Голи: Влодарчик,17, 88 - Маріка, 22, 45; Фернандіньйо, 28

      Попередження: Сурма, 21; Геррейро, 56 - Матузалем, 19; Фернандіньйо, 16

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

      - Я знав, що суперник полюбляє грати в атакуючий футбол, тому нашим найголовнішим завданням було не дати господарям тримати м'яч. Потрібно було змусити їх іти вперед, щоб використати швидкість наших форвардів, Маріки та Брандао. І це в нас вийшло. До того ж просто чудово виглядали цього разу у середній лінії Тимощук та Матузалем. Через це ми мали перевагу і, відповідно, моменти для взяття воріт.

Даріуш Вдовчик,головний тренер «Легії»:

      - Вітаю донеччан із перемогою й зичу успіхів у груповому турнірі. Сьогодні ми пересвідчилися, що «Шахтар» має значно класніших виконавців, ніж наш клуб.

 

А ІНШІ ЯК?

      Поки київське «Динамо» грало за кордоном, на столичному стадіоні імені Лобановського відбувся історичний матч. Уперше в Україні проходив єврокубковий двобій за участi іноземних команд. «Маккабі» з Хайфи через політичні негаразди в Ізраїлі вибрав домашнім полем для протистояння з володарем Кубка чемпіонів 2005 року «Ліверпулем» Київ. Динамівська арена у вівторок  була заповнена вщерть (причому фанів «Лівера» виявилося значно більше, ніж гостей із Землі обітованої; це ж стосується і симпатій українських уболівальників), заходи безпеки - підвищені, а гра принесла вболівальникам інтригу. На влучний удар головою двометрового форварда збірної Англії Пітера Крауча успішною грою на добиванні відповів Колаутті. Відбивши атаки номінальних гостей, ізраїльтяни сподівалися принаймні на додатковий час і мали шанс вийти вперед, та класно діяв іспанський голкіпер «мерсісайдців» Рейна.

      Загалом в останньому колі відбору до групового турніру Ліги чемпіонів сталося дві несподіванки. Після відлучення від єврокубків «Ювентуса» авторитет Італії не зуміли підтримати хлопці з «К'єво», які поступилися дорогою чемпіону Болгарії - софійському «Левськи», так болгарський колектив уперше пробився до групового турніру ЛЧ. Щоправда, веронська команда минулого сезону в серії А посіла лише сьоме місце й потрапила до Суперліги тільки завдяки корупційному «Моджігейту».

      А от справжню сенсацію створив данський ФК «Копенгаген». У першому матчі на батьківщині Гамлета «Аякс» виграв 2:1 і, мабуть, вважав свою справу зробленою. Але «нахабні» вікінги на «Амстердам арені» здобули потрібну їм перемогу в два м'ячі й уперше пробилися до групового раунду.

      Зуміли потрапити до числа 32 обраних і дві московські команди - ЦСКА і «Спартак», а також румунська «Стяуа». Так що груповий турнір ЛЧ-2006 вражає рекордним представництвом клубів колишнього соцтабору.

ТАБЛО

«Маккабі» (Х, Ізраїль) - «Ліверпуль» (Англія) - 1:1 (перший матч - 1:2)

      Голи:  Колаутті, 63 - Крауч, 54

«Бенфіка» (Португалія) - «Аустрія» (В, Австрія) - 3:0 (перша зустріч - 1:1)

      Голи:  Руй Кошта, 21; Нуно Гомеш, 45; Петіт, 57

«Валенсія» (Іспанія) - «Зальцбург» (Австрія) - 3:0 (0:1)

      Голи:  Морієнтес, 13; Вілья, 32; Да Сильва, 90

«Црвєна звезда» (Сербія) - «Мілан» (Італія) - 1:2 (0:1)

      Голи:  Джокич, 80 - Індзагі, 29; Зеєдорф, 79

«Осасуна» (Іспанія) - «Гамбург» (Німеччина) - 1:1 (0:0)

      Голи:  Куельяр, 6 - Де Йонг, 74

«Арсенал» (Англія) - «Динамо» (Зг, Хорватія) - 2:1 (3:0)

      Голи:  Юнгберг, 77; Фламіні, 90 - Да Сильва, 12

АЕК (Греція) - «Хартс» (Шотландія) - 3:0 (2:1)

      Голи:  Сезар, 79 (пен.), 86; Ліберопулос, 72

      Вилучення: Брельєр, 30; Макканн, 63 (обидва - «Х»)

«Спартак» (М, Росія) - «Ліберец» (Чехія) - 2:1 (0:0)

      Голи:  Моцарт, 23; Павлюченко, 78 - Годур, 72 (пен.)

      Вилучення: Запоточни, 57 («Л»)

«Ружомберок» (Словаччина) - ЦСКА (М, Росія) - 0:2 (0:3)

      Голи:  Карвальйо, 5; Вагнер Лав, 32

«Работнічки» (Македонія) - «Лілль» (Франція) - 0:1 (0:3)

      Голи:  Аудел, 18

      Вилучення: Яковлевськи, 78 («Р»)

«Аякс» (Голландія) - «Копенгаген» (Данія) - 0:2 (2:1)

      Голи:  Сілбербауер, 59; Вермелен, 77 (у свої ворота)

«Млада Болеслав» (Чехія) - «Галатасарай» (Туреччина) - 1:1 (2:5)

      Голи:  Палат, 87- Шаш, 70

«К'єво» (Італія) - «Левськи» (Болгарія) - 2:2 (0:2)

      Голи:  Амаурі, 49, 82 - Телкійськи, 36; Бардон, 47

      Вилучення: Ланна, 83 - Вагнер, 90

«Стяуа» (Румунія) - «Стандарт» (Бельгія) - 2:1 (2:2)

      Голи:  Бадя, 35, 51 - Йованович, 3

      Вилучення: Пінто, 81 («Стандарт»)