Віктор Ющенко: Суспільство стоїть вище вiд політикiв

26.08.2006
Віктор Ющенко: Суспільство стоїть вище вiд політикiв

      Чинна урядова коаліція поставала під акомпанемент розмов про потребу єднання України. Тож не дивно, що ця тема матеріалізувалася i в значній частині промови Президента Віктора Ющенка, яку він виголосив на Софійському майдані під час святкування 15-річчя незалежності України. Та й загалом Віктор Андрійович багато говорив про те, що можна потрактувати як спробу віднайти об'єднавчу національну ідею. В цій канві слід сприймати ініціативу Ющенка продовжити національний «круглий стіл» - цього разу на тему історичного примирення й порозуміння.

      Глава держави бачить три складові, які послужать втіленню гасла єдності країни. «Це, - вважає Ющенко, - єдиний культурний простір України, встановлення цивілізованих сполучень між регіонами та остаточна делімітація і демаркація національних кордонів».

      Президент закликає «раз і назавжди» припинити спекуляції на мовні, національні і релігійні теми. «Принцип цієї держави простий, - вважає Ющенко, - український громадянин вільний у своєму виборі. Натомість український політик і посадовець повинен виконувати свої обов'язки - знати, вживати і жити державною мовою, бути лояльним до нації і держави, чітко дотримуватися її законів».

      Віктор Ющенко наголосив, що «в Україні немає і не буде альтернативи українській мові як мові державній та мові офіційного спілкування», адже «це - мова нашої свободи». При цьому Ющенко запевнив, що жоден громадянин не відчує дискомфорту в праві розмовляти рідною мовою.

      Також глава держави висловив сподівання, що Верховна Рада «здійснить свій обов'язок перед Українським народом» і законодавчо визнає Голодомор в Україні актом геноциду проти нації.

      Парламентську кризу, яка передувала створенню коаліції, Віктор Андрійович назвав «пасткою». «Ми вирвалися з неї не війною, не танками і не кров'ю, - зазначив Президент. - Ми вийшли з неї завдяки демократії і закону, завдяки бажанню простих людей жити в єдиній країні, а не в політичних протилежних таборах». Віктор Ющенко додав, що «уряди можуть бути гірші і кращі, але гарантованим має бути лише право громадян контролювати і змінювати їх через процедуру виборів», бо «робота в уряді - це шанс для політичних партій показати, що саме вони заслуговують на суспільну підтримку».

      Водночас Президент відзначив «величезну» роль української опозиції. «Тільки опозиція може належно аналізувати роботу уряду, показувати альтернативні варіанти, створювати тіньовий уряд. Опозиція не може йти у відпустку», - додав Ющенко.

      В. Ю. також відзначив найбільші здобутки незалежної України. Це «новий український громадянин», який «на Майдані відчув свою силу», це те, що «Україна відбулася як демократія», фундамент для «надійної будови держави», економічне зростання, збереження курсу європейської та євроатлантичної інтеграції. І, за означенням Ющенка, найголовніше - «у нашій державі формується зріле суспільство, яке вже здобуло свою першу перемогу в 2004 році. На голову вище стоїть це суспільство над багатьма українськими політиками і чиновниками»  

      Віктор Ющенко також перерахував кілька завдань, які мусять стати пріоритетними на найближчий час: це корупція, яку «вогнем треба випалювати», це продовження «повноцінної адміністративної і територіальної реформи» тощо.

      «Знаю, що є багато розчарувань, - підсумував Ющенко. - Але віра завжди вела українців до перемоги. Я закликаю співвітчизників вірити, що Україна йде дорогою важкою, але правильною. Ваші очікування не зраджені і ніколи не будуть зраджені. Ми рухаємося, ми зобов'язані рухатися вперед».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>