Заслужили...

26.08.2006
Заслужили...

Юрiй Єхануров отримав орден до дня народження. (Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Незалежно від того, якою й чиєю є влада, на День незалежності в нашій державі вже традиційно поповнюються лави Героїв України, орденоносців та «народних і заслужених» усіх мастей - від артистів і юристів до шахтарів і вчителів. Що поробиш - на словах «іти до Європи» можна хоч семимильними кроками, а реалії соціально-економічного забезпечення такi: вчителю чи солісту національної капели з приставкою «заслужений» і до зарплатні, й до пенсії додають відчутний доважок - а що таке дві сотні гривень для пенсіонера, мабуть, пояснювати не треба.

      Утім сумнівно, щоб «корочка» заслуженого юриста України, присуджена з нагоди Дня незалежності, суттєво змінила щось у житті найдорожчих адвокатів України Сергія Власенка й Олексія Резнікова, які й без усіляких звань від пропозицій роботи не мають відбою (чого вартий, скажімо, захист колишніх власників «Криворіжсталі» у тяжбі з державою). Роль цих двох юристів i в історичному процесі 2004 року «Ющенко проти Януковича» важко переоцінити. Як, очевидно, й тяжкі труди державного радника юстиції 1-го класу Олександра Медведька на посаді Генерального прокурора України - звання заслуженого юриста не оминуло на 15-ту річницю Незалежності й цього достойника.

      А от не менш заслуженому в усіх юридичних сенсах колезі Медведька по «радництву першого класу» й навіть прокурорству Володимирові Шубі пощастило ще більше. З нагоди великого свята цей шанований у певних колах пан отримав орден «За заслуги» II ступеня. «Он держит там несколько предприятий. Ну, например, предприятие «Союз-Виктан», производящее ликероводочные изделия с годовым оборотом более 500 миллионов гривен. Ежемесячно директор предприятия передает Шубе от 20 до 25 тысяч долларов США... Люди там просто боятся, Леонид Данилович»... Так говорив про новоспеченого кавалера ордена «За заслуги» ІІ ступеня чоловік із голосом, схожим на голос тодішнього голови Державної податкової адміністрації й нинішнього першого віце-прем'єра Миколи Азарова на знаменитих записах майора Мельниченка. Утім це було давно й неправда, та й після «кримського» етапу свого життя Володимир Шуба встиг відзначитися не меншими «заслугами» і в Дніпропетровську, прокурором якого працює й донині.

      Але тема нагороджень «старих кучмістів», «корупціонерів» і тим паче «бандитів», яким - «тюрми», вже давно неактуальна. Бодай тому, що такі «дрібниці» через півтора року після Помаранчевої революції вже нікого не цікавлять - на тлі Прем'єра-Януковича сотоваріщі й не до такого збайдужієш. Тим паче що, зберігаючи традиції свого попередника, який, слухаючи виступ чинного Президента на Софійський площі, ховав загадкову посмішку під величезними темними окулярами, Віктор Ющенко на роздачу звань і нагород не поскупився, відзначивши чимало справді достойних і дуже заслужених людей. Так, орден князя Ярослава Мудрого V ступеня, серед інших, відтепер мають змогу почепити на груди екс-Прем'єр-міністр Юрій Єхануров (який, до слова, 23 серпня відсвяткував свій день народження), колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник, колишній голова Державної податкової адміністрації Олександр Кірєєв, справді народна артистка Ніла Крюкова, художній керівник Національної філармонії Володимира Лукашев, ректор Національної музичної академії Володимир Рожок, худкер Національного цирку України Володимир Шевченко. А правозахисник і громадський діяч Іван Гель, який нещодавно погрожував самоспаленням - політв'язень закликав Віктора Ющенка розпустити парламент і за прикладом генерала де Голля встановити президентське правління, - тепер вшанований орденом князя Ярослава Мудрого IV ступеня.

      Звання Героя України (із врученням ордена Держави), зокрема, отримали поет і письменник Іван Драч, відомий правозахисник і нардеп кількох скликань Степан Хмара і син свого видатного батька, нинішній провідник УНА-УНСО Юрій Шухевич.

      Народним артистом України став щасливий (і нагорода тут ні до чого, бо жодне звання не зрівняється зі щастям кохати й бути коханим) Олександр Пономарьов, який на вручення прийшов разом із чарівною молодою дружиною. А когорту заслужених (народних їм, яка несправедливість, не дають!) журналістів поповнили генпродюсер «Закритої зони» Володимир Ар'єв, гендиректор «ТРК «Ера-Радіо» Ігор Лоташевський та ведучий телеканалу «Студія «1+1» Олесь Терещенко. Генеральний директор «5-го каналу» Іван Адамчук теж отримав звання заслуженого - щоправда, працівника культури України.

      Колишній віце-прем'єр, якого свого часу навіть називали спадкоємцем Леоніда Кучми (дуже вже симпатизував екс-Президент молодому підлеглому), а тепер - гендиректор акціонерного товариства «Дніпровський металургійний комбінат імені Ф. Е. Дзержинського» Олег Дубина, незважаючи на вислугу років на «Криворіжсталі», тільки тепер став заслуженим металургом України. Теж заслуженим, але вже економістом, серед інших  названий «губернатор» Черкащини Олександр Черевко. А звання заслуженого діяча мистецтв, зокрема, отримав письменник, голова Комітету з Національної премії України ім. Шевченка й батько одного із заступників керівника секретаріату Президента Роман Лубківський.

      Що не може не тішити істинних патріотів України - це відзначення першого заступника міністра закордонних справ Антона Бутейка орденом «За заслуги» І ступеня. Ту саму відзнаку, тільки ІІІ ступеня, серед інших отримали колишній віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко та нардеп від «Нашої України» Ксенія Ляпіна. А орденом княгині Ольги ІІІ ступеня - таким самим, який минулого року за «майданні заслуги» несподівано отримала баба Параска, тепер розподільники нагород нарешті здогадалися вшанувати відому громадську діячку Михайлину Коцюбинську. Ще однією відомою постаттю, відзначеною цим орденом, стала народна артистка України Тетяна Цимбал.

ДО РЕЧІ

      З нагоди 15-ї річниці Незалежності державними нагородами України відзначені й деякі громадяни іноземних держав, які зробили значний внесок у зміцнення авторитету й позитивного іміджу України у світі. Зокрема, орден князя Ярослава Мудрого III ступеня отримали Генсек Ради ЄС Хав'єр Солана та екс-президент Чехії Вацлав Гавел, орден Ярослава Мудрого V ступеня - радник Президента, громадянин Росії Борис Нємцов, орден «За заслуги» II ступеня - колишній посол США в Україні Уїльям Грін Міллер.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>