Кайфові жнива

22.08.2006
Кайфові жнива

Спадкоємнiсть поколiнь «макосiїв». Нелегальним бiзнесом займається пiв-Афганiстану.

      Цього року площі вирощування і, як результат, обсяги виготовлення опіуму в Афганістані сягнуть рекордного рівня, вважають західні організації, які займаються боротьбою з наркотиками. У порівнянні з 2005 роком площі посівів опіумного маку цього року зросли більш як на 40 відсотків. Це при тому, що Захід уже витратив сотні мільйонів доларів на боротьбу з наркобізнесом у Афганістані. Зростання виробництва наркотику також може спричинити зростанням неспокою у цій країні. Адже наркобарони з метою зберегти свій надприбутковий бізнес приєднуються до антиурядових партизанських загонів талібів і ведуть збройну боротьбу з урядовими та міжнародними силами.

      Експерти припускають, що цього року під посіви опіумного маку в Афганістані було відведено щонайменше 150 тис. гектарів. Минулого року посіви займали  104 тис. га. Рекордним досі вважався 2004 рік, коли під наркотичне зілля було відведено 131 тис. гектарів землі, повiдомляє  агенція «Ассошіейтед пресс».

      За даними ООН, Афганістан минулого року виробив близько 4500 тонн опіуму, чого достатньо для отримання 450 тонн чистого героїну. Це 90 відсотків світового виробництва. За оцінками підрозділу ООН із боротьби з наркотиками, доходи від наркобізнесу становили 52 відсотки від вартості національного валового продукту Афганістану за минулий рік. Уточнений звіт про цьогорічний «урожай» в Афганістані ООН підготує на підставі наземного контролю та стеження зі супутників і оприлюднить у вересні.

      «Економіка Афганістану тепер є «наркоекономікою», — пише «Ассошіейтед пресс». — Влада і сама нещодавно визнала, що програма боротьби з посівами опіумного маку зазнала провалу, частково з огляду на корумпованість чиновників, але передусім через проблеми безпеки».

      Президент Афганістану Хамід Карзай в інтерв'ю, яке з'явилося в останньому номері американського часопису «Форчун», визнав, що багато осіб у його адміністрації та оточенні також отримують шалені прибутки від наркобізнесу і що він недооцінив усю тяжкість боротьби з викоріненням цього зла.

      Але чи насправді президент хоче цим займатися? Наприклад, 40 відсотків опіумного маку вирощують у провінції Хелманд, тому влада, за бажання, могла б сконцентрувати боротьбу хоча б в одному цьому регіоні. Адже такі зусилля поліції дали чудовий результат в іншій «опіумній» провінції — Нангахар, де виробництво опіуму в минулому році скоротилося на 96 відсотків. У випадку з Хелмандом американці та британці після довгих зусиль змусили Карзая зняти у грудні минулого року губернатора провінції Шера Мохаммеда Ахунзаде, який за сумісництвом є також одним із головних наркобаронів країни. Карзай не скривдив свого протеже, бо запросив його до Кабула і зробив сенатором. Але в Хелманді залишився брат Ахунзаде, який обіймає посаду... начальника поліції.

      Проблемою можливої «наркотизації» всього регіону занепокоєні сусідні з Афганістаном країни. Пакистанський міністр із парламентських справ Шер Афган Ніазі заявив минулого тижня під час виступу у верхній палаті парламенту, що контрабанда героїну з Афганістану значно зросла після падіння 2002 року режиму Талібану. Як відомо, Талібан, перебуваючи при владі, боровся з посівами маку значно рішучіше і ефективніше, ніж нова влада. При цьому міністр похвалився, що Пакистан є єдиною країною світу, яка заарештовує більшу частину контрабандистів та торгівців наркотиками. «Майже 87 відсотків наркоконтрабандистів уже заарештовані та засуджені», цитує його слова агенція «Пакистан пресс інтернешнл». Із січня по червень цього року пакистанська поліція вилучила 6103 кг опіуму, 3024 кг героїну та 52742 кг гашишу. Заарештовано і висунуто звинувачення у контрабанді наркотиків 21 733 особам.

      Зростанням виробництва опіуму в Афганістані особливо занепокоєне командування силами НАТО в цій країні. Американський генерал Джеймс Джонс заявив минулого тижня під час прес-конференції у Пентагоні, що наркодолари йдуть на озброєння та оперативну діяльність Талібану проти міжнародного військового контингенту. Але при цьому зазначив, що війська США (22 тисячі воякiв) та НАТО (20 тисяч) в Афганістані не будуть займатися ще й знищенням посівів опіумного маку — ця проблема має бути в центрі уваги уряду Афганістану та міжнародної спільноти.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>