НОВИНИ ПЛЮС

19.08.2006
Справа Лазаренка

      Судове засідання у справі екс-Прем'єра Павла Лазаренка, заплановане на п'ятницю в суді штату Каліфорнія, знову відкладено, цього разу — «з технічної причини». Про це повідомила адвокат Лазаренка Марина Довгопола з посиланням на американських колег. Конкретна дата наступного слухання суддею наразі не призначена.

      Як відомо, колишній глава уряду перебуває у США з лютого 1999 року. В Україні проти нього висунуто звинувачення у фінансових махінаціях, а в Америці Лазаренка звинувачують у відмиванні грошей, отриманих незаконним шляхом і переведених на закордонні рахунки. За словами американського адвоката Лазаренка Деніела Горовіца, «сума провини», яку інкримінують його підзахисному, становить лише 4,5 —5 млн. доларів.

      За словами захисника, строк покарання, який Лазаренку може призначити суд, швидше за все, не перевищить того терміну, що він уже відбув, перебуваючи під наглядом у США.

Право власності

      Кабінет Міністрів направив до Фонду держмайна, Генпрокуратури і МВС лист із вимогою переглянути й у випадку відсутності достатніх підстав припинити всі розслідування, пов'язані із законністю приватизації промислових підприємств. Таким чином претензії можуть бути зняті як мінімум із 12 промислових підприємств, приватизованих за останні десять років, повідомляє «Коммерсант-Украина».

Справа Жердицького

      Федеральна судова палата Німеччини в місті Карлсруе скасувала вироки у справі колишнього народного депутата України, екс-президента АТ «Градобанк» Віктора Жердицького та одного з колишніх керівників компанії «Нафтогаз України» Ігоря

Діденка. Тепер справа буде повторно переглянута, повідомляє Радіо «Свобода». Судова палата, в якій Жердицький і Діденко оскаржили свої вироки, вказала на правові помилки рішення земельного суду міста Гільдесгайма.

      Як відомо, Жердицькому інкримінували привласнення частини грошей, які проходили через «Градобанк» для виплати компенсацій українським остарбайтерам періоду Другої світової війни. Глава збанкрутілого «Градобанку» був затриманий у Німеччині в 1996 році й після тривалого суду отримав вирок — 5 років і 10 місяців. Діденко як спільник був засуджений до 4 років і 3 місяців позбавлення волі.

Мовне питання

      Дзержинський райсуд Харкова підтримав рішення депутатів міськради про надання російській мові у місті статусу регіональної. Як повідомили агенції УНІАН у прес-службі Харківської міськради, районний суд, розглянувши позов прокурора міста Володимира Суходубова, «заявлений в інтересах держави в особі Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України до Харківської міської ради про визнання нечинним та скасування рішення від 06.03.2006 «Про російську мову в м. Харкові», у задоволенні позову відмовив». Причина — порушення прокурором терміну для такого оскарження.

Свобода інтернету

      Міністерство юстиції 4 серпня скасувало наказ колишнього Держкомзв'язку — ще від 2002 року — про обов'язковий моніторинг інтернет-трафіку в мережах провайдерів, які обслуговують органи державної влади. Таким чином, повідомляє газета «Коммерсант-Украина», спецслужби, які ініціювали прийняття зазначеного документа, позбавлено єдиної можливості легально відстежувати листування користувачів електронною поштою та їхню статистику з відвідування інтернет-сайтів. Тепер відповідні документи відіслані в Мінтранс, який може опротестувати це рішення.

Кадри

      Виконуючим обов'язки першого заступника голови Київської міської державної адміністрації призначено Анатолія Голубченка. У 1997-1999 роках він обіймав посаду першого віце-прем'єр-міністра в уряді Пустовойтенка, пізніше працював на посаді першого заступника голови Фонду держмайна.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>