Перервана відпустка

18.08.2006

      Дарма криво посміхалися окремі недоброзичливці, які запевняли, що після призначення Прем'єром Віктора Януковича Віктор Ющенко стане ледь не «весільним Президентом», — учорашній день у кримській президентській резиденції в Мухалатці перекреслив ці припущення. Саме сюди зі звітом про проведену роботу прилетів із Росії Віктор Янукович, саме сюди було викликано з пляжу іншого курортника — міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, саме тут, на ПБК, глава держави дав завдання голові СБУ Iгорю Дріжчаному, міністру закордонних справ Борису Тарасюку, голові НБУ Володимиру Стельмаху та голові Верховної Ради Автономної Республіки Крим Анатолію Гриценку.

 

Вино, газ, мова

      Власне, президентські прочухани урядовцям почалися ще в середу, коли Президент Віктор Ющенко відвідав у Ялті Національний інститут винограду і вина «Магарач» й обговорив з керівництвом закладу перспективи вітчизняного виноробства та виноградарства. Керівництво інституту й повідало главі держави про свої проблеми — просили допомогти вирішити питання щодо незаконного використання земель державного інституту з боку місцевих органів влади. Реакція Президента була миттєвою — керівник МВС Юрій Луценко (який теж перебуває у кримській відпустці), голова СБУ Ігор Дріжчаний та прокурор АР Крим Віктор Шемчук отримали завдання у тридцятиденний термін розібратися в цій ситуації.

      А в четвер уранці в Мухалатку прибув Віктор Янукович, якому варто було пояснити Президенту свою «сочну» заяву щодо російської мови. Нагадаємо, що у середу в Сочі Янукович заявив, що має намір реалізувати передвиборчі обіцянки про надання російській мові статусу офіційної, як тільки його коаліція одержить конституційну більшість у парламенті. Але вже за день Президент освіжив забудькуватому Прем'єру пам'ять — Віктор Ющенко наголосив на своїй позиції, що базовим документом для діяльності нового уряду є Універсал національної єдності. Зокрема, це стосується засад внутрішньої і зовнішньої політики, євроатлантичної інтеграції, й того ж мовного питання. Тож Януковичу довелося ледь не рвати на собі сорочку, запевняючи, що інтеграція України до НАТО, СОТ, кадрова політика уряду та мовне питання є першочерговими в роботі уряду і будуть вирішуватися згідно з позиціями, закріпленими в Універсалі. Пацани «не гонять порожняк»? Побачимо.

      Говорили i про газ. Пан Янукович підтвердив, що його зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним та прем'єр-міністром Михайлом Фрадковим свідчать про готовність Росії до кінця року не піднімати ціну на природний газ. Отже, Ющенко вважає, що на даному етапі Прем'єру вдалося закріпити домовленості, досягнуті урядами України і Росії в січні 2006 року. Тобто Янукович утримав позиції, досягнуті ще Єхануровим. Про власні досягнення йому говорити поки що ранувато.

Бандити, депутати i татари

      Юрію Луценку — керівнику МВС — Президент також доручив взяти під особистий контроль відстеження зв'язків посадовців, у тому числі депутатів усіх рівнів, з кримінальними структурами, повідомляє прес-служба глави держави. Президент вважає, що особливу увагу МВС повинне приділяти боротьбі з корупцією, його турбує, що останнім часом у ЗМІ почастішали повідомлення про причетність депутатів місцевих рад до порушень закону. Такі факти Президент назвав неприпустимими і наголосив, що їх потрібно ретельно відстежувати. Зі свого боку, Луценко доповів про хід розслідування і розкриття низки резонансних злочинів та про криміногенну ситуацію на півострові й затримання представників злочинних угруповань, які діяли в Криму в середині 90-х років. Кримської проблематики Президент торкнувся i у телефонній розмові з головою Верховної Ради АРК Анатолієм Гриценком. А це і компромісне рішення навколо Бахчисарайського ринку, i як у Криму виділяють землю репатріантам із числа кримських татар тощо. Тож невдовзі доручення від Президента — стежити за тим, щоб усі сторони міжетнічних конфліктів в Криму дотримувалися законодавства, отримував вже голова СБУ Ігор Дріжчаний. На переконання Віктора Ющенка, правоохоронці повинні жорстко реагувати на дії ініціаторів заворушень подібних до бахчисарайських, не допускати відкритих форм протистояння.

      З керівником МЗС Тарасюком Президент обговорив графік найближчих закордонних візитів (Азербайджан), а також хід підготовки до Всесвітнього форуму українців та чергового засідання комісії «Україна—НАТО»; а з головою НБУ Володимиром Стельмахом — ситуацію на валютному ринку, інвестиційну політику, кредитування проектів у соціальній сфері, сільському господарстві та енергозбереженні.

      У другій половині дня стало відомо, що Президент перервав свою відпустку і повернувся до Києва для участі в церемонії прощання з відомою українською правозахисницею Надією Світличною, яка померла 8 серпня у США.

      Сьогодні Віктор Ющенко здійснить робочу поїздку на Полтавщину, де побуває на Сорочинському ярмарку, а в першiй половинi дня у Києві виступить на IV Всесвітньому форумі українців. Після святкування Дня незалежності 24 серпня Президент візьме участь у заходах, присвячених 150-річчю з дня народження Івана Франка, що відбудуться у Львові 27 серпня.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>