Область хоче «премію»

17.08.2006

      Звернення до Верховної Ради та Кабміну із закликом впорядкувти бюджетне законодавство ухвалила сесія Сумської обласної ради. Це перший подібний сигнал «знизу». Голова постійної комісії облради з питань бюджету, фінансів і планування Анатолій Єпіфанов переконаний, що таких звернень буде немало. Принаймні сумські депутати мають на меті просити колег із інших областей, аби їх голос було підтримано. Впорядковувати законодавство необхідно для того, щоб воно не утискало інтереси місцевих громад, вважають депутати облради. Водночас цьогорічний закон про бюджет приніс зміну, яку важко сприйняти в областях.

      Скажімо, за перше півріччя виконання загального фонду місцевих бюджетів області становило 251,8 мільйона гривень. Це на 5 відсотків перевищує контрольні показники Міністерства фінансів. Відповідно, Сумщина перерахувала до держбюджету понадпланово податків на суму 65,5 мільйона гривень. Раніше законодавство передбачало «чесний» розподіл таких понадпланових коштів: половина йшла державі, половину віддавали регіону. Проте цьогорічний закон про бюджет такого поділу не передбачає. Відтак перевиконала область планові показники чи ні, а до її доходної частини та доходних частин місцевих бюджетів не надійде й копійки.

      Звичайно, те, що передбачено затвердженим річним бюджетом, на місцях отримують повністю. Але ж за таких законодавчих умов місцеві бюджети залишаються бюджетами «проїдання» і не здатні стати бюджетами розвитку. Левову частку їх становить зарплата. Подібне становище, як вважають депутати, зовсім не сприяє зацікавленості органів виконавчої влади та місцевого самоврядування в пошуку додаткових джерел бюджетного  наповнення. Отже, ситуацію потрібно змінювати. Тим більше, що зовсім не зрозуміло, чому цьогорічний закон вийшов з такими змінами і кого вони задовольняють, зауважив Анатолій Єпіфанов.

      Одим із шляхів вирішення проблеми, на думку депутатів, може бути внесення змін до Закону «Про державний бюджет України на 2006 рік» в частині надання місцевим бюджетам додаткової дотації за умови перевиконання обсягів доходів загального фонду держбюджету, що визначаються Міністерством фінансів. Сумчани пропонують залишати місцевим бюджетам 70 відсотків від суми перевиконання.