«Очна» ставка

17.08.2006
«Очна» ставка

Ті самі дешеві окуляри, якими пан Папієв «оперував» перед виборами-2004. (Фото з архіву «УМ».)

      Після повернення на посаду міністра праці та соціальної політики Михайло Папієв одразу узявся «відчищати» своє ім'я, заплямоване скандалом із ветеранськими окулярами. Одне із перших повідомлень прес-служби Мінпраці від імені свого нового керманича було про те, що «сотні тисяч окулярів, призначених для ветеранів та інвалідів війни, які півтора року були під арештом на складах ТОВ «Українські окуляри» і, всупереч заявам урядовців позаминулого призову, нікуди не зникали, почали видавати адресатам». Наразі, за даними прес-служби, частину окулярів уже передано ветеранам Харківської області. Найближчим часом, як запевняє Папієв, скандальні окуляри отримають регіональні управління праці та соціального захисту населення у Дніпропетровській області та Криму.

      «Офтальмологічний» скандал, нагадаємо, розгорівся минулого року. Більшість вітчизняних ЗМІ оприлюднила чергову «старорежимну» темну історію, розкопану новою владою. Тодішній віце-прем'єр-міністр Микола Томенко повідомив, що «із 26 мільйонів гривень, виділених на окуляри ветеранам, 20 мільйонів зникло, і 770 тисяч окулярів зникли з території України». За словами Томенка, до цього був причетний екс-міністр праці та соціальної політики, заступник голови СДПУ(о) Михайло Папієв. До того ж ішлося про низьку якість закупленого товару, надто «дружні» відносини замовника й генпідрядника під час закупівлі оптики. А також і про адмінресурс — окуляри ж бо закупили під час президентської кампанії 2004 року.

      Як уже писала «УМ», першою (вона ж — і останньою) областю, яка отримала тоді окуляри, була... правильно — Донецька! Причому, згідно з укладеною з Мінпраці угодою, поштовики відправляли бандеролі з окулярами абсолютно безоплатно — під виглядом секограм (письмові повідомлення та друковані видання для сліпих).

      Подробиці цієї історії викликали зацікавленість не тільки у тодішнього міністра праці та віце-прем'єра. Справою перейнялись одразу три силові структури: прокуратура, СБУ й МВС. Та навіть відрядили опергрупу до Китаю для вивчення особливостей зовнішньоекономічної діяльності субпідрядника ТОВ «Око» безпосередньо на батьківщині закуплених окулярів та комплектуючих. Щоправда, справа заглохла, як і більшість подібних історій за участі колишніх посадовців.

      Тепер же новий-старий міністр праці Михайло Папієв «спростовує міфи»: за даними його прес-служби, окуляри, повністю укомплектовані, виготовлені за рецептурними даними, нікуди не дівалися, і їх незабаром одержать слабозрячі ветерани та інваліди. Так, мовляв, Міністерство праці продовжує акцію «Зір», розпочату ще 2003 року, і планує роздати майже 1 мільйон пар окулярів. За даними Українського державного підприємства поштового зв'язку «Укрпошта», ТОВ «Українські окуляри» станом на січень 2005 року відправило інвалідам та ветеранам війни коригуючі окуляри (до комплекту увійшли пластикова оправа, скляні лінзи, серветка, нашийний шнурок, футляр із шкірзамінника) у кількості майже 65 тисяч штук.

      На початку серпня 2006 року, за словами міністра, ТОВ «Українські окуляри» відновило видачу окулярів регіональним управлінням праці та соціального захисту населення, які передадуть їх інвалідам та ветеранам війни. «Замість того, щоб вчасно роздати інвалідам та ветеранам війни окуляри, відповідальні особи, які були до цього причетні, робили лише безпідставні заяви та зводили наклепи, півтора року зберігаючи офтальмологічну продукцію на складах ТОВ «Українські окуляри», — зауважує сьогодні пан Папієв.

      До речі, після заяв Миколи Томенка колишній міністр одразу подав судовий позов, і Печерський райсуд Києва задовольнив претензії есдека до тодішнього Міністерства праці та екс-віце-прем'єра з гуманітарних питань Томенка про захист честі, гідності, ділової репутації, а також виніс вердикт щодо спростування недостовірної інформації у ЗМІ.

      Тодішні віце-прем'єр Микола Томенко та міністр праці В'ячеслав Кириленко «реанімацію» «офтальмологічної» історії поки що не коментували, бо зараз перебувають у відпустках.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>