Бджолярі з усієї України привезли на торги свою продукцію до Києва. Міжнародна православна виставка «Медовий Спас», що зараз працює у Лаврі, вражає і якістю, і кількістю меду, який пасічники завзято пропонують скуштувати. Бо знають, що знавці та любителі цього продукту не залишаться байдужими, відчувши неповторний смак натурального нектару.
Біля банок та сотів товчуться люди і літають бджоли. І поки перші розмовляють про мед, другі його «транспортують» у свої вулики. Як розповіла пасічник із Хмельниччини Леся Біла, за день бджола здійснює до 35 польотів, кожного разу несучи у носику нектар, а на лапках — пилок. До речі, пасічники продають, крім меду, ще трутневе і маточне молочко, пергу, або «бджолиний хліб», прополіс, які застосовують для лікування імунної системи, при гормональних порушеннях. Словом, покупцям є з чого вибрати. Постійна відвідувачка виставки Алла Володимирівна каже: «Я завжди тут буваю, такого вибору ще не бачила. Весь мед якісний. Я собі купила з розторопші».
Традиційний липовий беруть найохочіше. А от продегустувати можна будь-який. Мені ж надовго запам'ятався екзотичний смак меду з лісових та степових квітів, буркуну, соняшнику, осоту, гречки та акації (його привезли з-під заповідника «Асканія — Нова»).
Пригощаючи людей, пасічники ще й охоче розповідають про свої «медові» секрети. Пасічник із Кіровоградщини Юрій Дзеркаль мед з акації отримує тільки з корпусних вуликів. У такій бджолиній хатці рамки з сотами ставлять не вертикально, одну біля одної, а горизонтально, одна на одну. Землячка пана Юрія, Валентина Часовенко, привезла питний мед. Вона розповіла, що варить його за старим слов'янським рецептом, який вдалося перекласти два роки тому. Колись такий мед козаки пили перед походами. І у казках мовиться: «Мед-пиво пив...» А рецепт вітамінного медку, який піднімає гемоглобін, виявився простим та доступним у приготуванні кожному: рівні пропорції кураги, ізюму та горіхів перемішати з медом і — щодня за смаком до чаю.
Приїжджають на виставку пасічники з діда-прадіда. Громові Людмила та Василь з міста Гайсин Вінницької області, пропонуючи свій товар, надають детальну інформацію про хімічний склад речовини. Їхні роздруківки про маточне, трутневе молочко й екстракти з воскової молі містять відомості досліджень сучасних медиків з посиланням на журнал «Пчеловодство». Подружжя бджолярів приїхало усією командою. Їхні син та донька припрошують до меду. Людмила Громова пригадує, яку важливу роль відіграла пасіка в історії її родини: «Завдяки бджолам у тридцять третьому дітей вигодували і самі не померли з голоду. Навіть коли меду не було, брали те саме молочко... Тепер ми за пасікою слідкуємо. Треба ж якусь роботу, дітей одягати, вчити».
Спас у Лаврі солодкий, як мед. Щоправда, пасічники нарікають: замало на виставці людей на кількість привезеного цілющого золота. Отже, хто ще не зробив солодких запасів на зиму — гайда у Лавру, виставка там триватиме до 20 серпня.
Оксана НИЧИПОРУК.