Пані «Моніка»

11.08.2006
Пані «Моніка»

      «Привіт, я Моніка». Так, сама того не усвідомлюючи, свого часу не раз представлялася при знайомстві Кортні Кокс. І в цьому, зрештою, немає нічого дивного, адже телесеріал «Друзі», в якому Кортні зіграла роль Моніки Геллер, не лише вивів актрису «в люди», тобто зробив її справжньою знаменитістю, а й протягом цілих десяти років становив значну частину її життя... А це, погодьтеся, не жарти.

      «Друзі» — унікальне явище. Немає нічого дивного в тому, що серіал і його героїв (відповідно й акторів, які протягом усього цього часу втілювали їх на екрані) обожнюють американці — веселе компанійське «мило», від і до насичене дуже, дуже смішними, але суто американськими жартами. Однак, незважаючи на це, від «Друзів» у захваті й Європа, й Латинська Америка, і Росія і, звісно, Україна (до речі, саме зараз улюблений усіма серіал знову демонструє «Студія 1+1»). Коли десять років «співжиття» з улюбленими героями закінчилися, мільйони людей гірко ридали. Плакали й актори, і зовсім не через те, що останнім часом отримували за кожну серію «Друзів» по мільйону доларів кожен. Просто весела шістка так зжилася зі своїми героями, що жоден із них уже не мислив свого власного «я» без Чендлера, Джої, Рейчел, Моніки...

      Однак усе хороше рано чи пізно закінчується, і треба якось жити далі. Вони живуть — знімаються в серіалах і повнометражних фільмах, постійно потрапляють у колонки світської хроніки й об'єктиви папараці. Та справжніми зірками «позадружнього» періоду, за великим рахунком, стали лише Дженніфер Аністон і Кортні Кокс. Ну ще, можливо, Метью Перрі... Але до дівчат йому далеко. Ще б пак, адже вийти заміж за Бреда Пітта йому точно не судилося. Щоправда, Кортні за нього теж не виходила, а однак досягла неабияких висот. І хай навіть вона ніколи не отримає «Оскара» (хоча загадувати наперед, звісно, не варто) — слави, грошей і любові прихильників на її долю вистачить сповна.

 

Від «Тампакса» до «Друзів»

      Кортні Басс Кокс народилася в місті Бірмінгем, штат Алабама, 15 червня 1964 року. Дівчинка була наймолодшою у дружній сім'ї з чотирма дітьми, і так уже склалося, що найближчою для неї людиною був батько. Тож, коли у 1974-му батьки десятирічної Кортні розлучилися, найбільшим ударом для «продвинутої» американської дівчинки був не сам факт розлучення, а те, що її тато, майже одразу одружившись з іншою жінкою, переїхав до Флориди. Кортні залишилася в Алабамі разом із матір'ю й вітчимом, бізнесменом Хантером Коуплендом, якого її мати «знайшла» у 1976-му, однак до самої смерті батька у 2001 році була «татовою донею». Утім Хантера вона теж дуже любила й шанувала.

      Та чого б і не любити, якщо вітчим ставився до дітей своєї коханої дружини, як до рідних, у всьому їм допомагав і забезпечував не лише любов'ю, а й неабиякими грошима. Саме завдяки багатенькому Хантеру Кортні закінчила найкращу школу, де завжди була лідеркою й користувалася неабиякою повагою інших учнів (зокрема очолювала команду підтримки шкільної команди футболістів, одягалася в наймодніші «шмотки», активно грала в теніс, займалася плаванням тощо).

      У 1982 році перспективна учениця вступила в один із найкращих коледжів Вашингтона на факультет архітектури. Але на цьому етапі в бездоганній кар'єрі міс Кокс стався збій: уже через рік дівчина покинула навчання, бо воно заважало модельній кар'єрі. Тендітна і прекрасна Кортні, незважаючи на нібито низький для манекенниці зріст (165 см), стала однією з найкращих моделей знаменитої агенції «Форд моделз». Її навперейми запрошували у свої рекламні кампанії знамениті фірми (зокрема «Мейбеллін», «Хед енд шолдерз», «Тампакс»), її фото прикрашали обкладинки найвідоміших глянцевих журналів.  Але справжня слава, як виявилося, була ще попереду.

      Фактично випадково потрапивши на кастинг кліпу Брюса Спрінгстіна «Танцюючи в темряві», Кортні сподобалася режисерові Брайанові де Палмі, який обрав її з-поміж майже 400 претенденток. Після зйомок у цьому відео дівчину одразу запросили на телебачення, де вона вела кілька популярних хіт-парадів і знімалася в епізодичних ролях у серіалах. Згодом гарненьку і, що важливо, не без таланту актрису почали запрошувати в повнометражні фільми. Однак стрічки, в яких тоді (наприкінці 1980-х) знімалася Кокс, були переважно з категорії «В», себто не дуже високої якості.

      Усе змінилося в 1994-му, коли Кортні з'явилася у фільмі «Ейс Вентура: Детектив із розшуку тварин» у ролі подружки героя Джима Керрі. Одразу по тому її запросили на роль Моніки в новому телесеріалі «Друзі», і... І все. Вона стала зіркою. До речі, саме завдяки «Друзям» Кортні знайшла найкращу подругу — Дженніфер Аністон і досі є найближчою для неї людиною (звісно, не рахуючи чоловіка).

Чоловіка «викричала», доньку вистраждала...

      А далі, тобто в процесі зйомок «Друзів», були три серії «жахливчика» «Крик». Насправді Кортні Кокс знімалася в багатьох фільмах, тепер уже класу «А», однак саме «Крики» відіграли в її житті найбільшу роль: зробили її ще відомішою (якщо це було можливо) і подарували коханого чоловіка.

      Девід Аркетт на сім років молодший за Кортні, однак хто зважає на вік, коли знаходить свою справдешню «другу половинку»? Щаслива і дуже закохана пара одружилася 12 червня 1999 року й досі залишається одним із найміцніших (тьху-тьху-тьху) подружжів Голлівуду. У травні 2004-го вийшла на екрани остання серія «Друзів», а вже 13 червня — на другий день після п'ятої річниці весілля й за два дні до свого 40-го дня народження — Кортні народила донечку, яку назвали Коко Рілі. Пологи були дуже складнi, актриса мало не померла, зате тепер вона, за її власними словами, найщасливіша жінка у світі. «Я маю коханого чоловіка, який теж мене кохає, і найкращу у світі доньку. Як ви думаєте, я щаслива?» — риторично запитує Кортні, коли журналісти намагаються вкотре випитати в неї, чи справді місіс Аркетт задоволена життям.

      Між іншим, ідеальне сімейне життя анітрохи не заважає їй активно зніматися й навіть виступати в ролі продюсера. Зокрема, разом із чоловіком Кортні планує відзняти серіал на кшталт «Друзів» та кілька фільмів (назви й сюжети парочка поки що тримає в таємниці, однак напевне відомо, що в одному з проектів Девід гратиме приватного детектива, який несподівано зустрічається з колишньою дружиною у виконанні Кортні й підлітком-сином).

      А ще в неї бездоганне тіло. Якщо Дженніфер Аністон, знімаючись у «Друзях», сиділа на наджорсткій дієті й майже нічого не їла, для Кортні зберігати неймовірно струнку фігуру (45 кг, талія — близько 54 см) навіть після пологів не становить особливих складнощів. Що то значить, пощастило з обміном речовин...

      Словом, життя вдалося. І не в останню чергу завдяки самій Кортні, яка не сидить, склавши руки, а займає дуже активну життєву позицію. Як пише в серпневому номері американський журнал «Мері Клер», чиєю головною героїнею цього місяця стала саме Кортні Кокс, ця жінка вражає своєю організованістю, впевненістю, послідовністю... Останнє, що спадає на думку при згадці про Кортні — це епітет «шалена». Судячи з акуратних стосиків записок із запланованими справами на її столі, власноруч складеному детальному графіку доньки Коко і вмінню одночасно підтримувати дві різні розмови (скажімо, по телефону і з «реальним» співрозмовником), ця жінка любить тримати все під контролем. Власне, єдиний елемент її життя, який справді є шаленим і непередбачуваним, — це Девід Аркетт із його божевільною усмішкою, гардеробом а ля бомж і ненормальними ідеями, серед яких, скажімо, прагнення прикупити тисячу російських ляльок виглядає цілком природним наміром.

      «Та ні, повірте, я теж цілком шалена й «здвинута», — сміючись, наполягає Кортні. — І навіть набагато «поїханіша», ніж Девід. Він насправді взагалі серйозний, набагато серйозніший, ніж здається. І так любить усе структуризувати, що мене від цього аж нудить».

      Поки Кортні підбирає слова, щоб пояснити, який насправді поміркований Девід, аж тут телефонує із Нью-Йорка Девід. «Девід, скажи журналістам, я «здвинута»? — лукаво запитує Кокс. «О так, ти саме така, — регоче Девід. — Але по-доброму «здвинута», трохи невротична й неймовірно природна. Словом, справжня, енергійна й дурненька».

      «Ну добре, я дурепа, — сміючись, визнає актриса. Зате щира й ніколи не буваю фальшивою». Девід однозначно погоджується: таки справді, щира. Навіть коли грає, вона залишається сама собою. Тому він її й любить.

Голосом Кортні говорить... вагітна корова

      А її важко не любити. Бо ця прекрасна зовні і внутрішньо жінка завжди справжня, нештучна (й анітрохи не дурненька — це, звісно, був жарт). Вона виглядає щонайменше на десять років молодшою за свої 42, понад усе любить доньку й чоловіка, турбота про яких, утім, анітрохи не заважає активно працювати: окрім підготовки до зйомок свого серіалу, Кокс працює над озвученням мультика «Ферма», де її голосом говоритиме вагітна корова, і знімається у ролі другого плану в комедії разом із Тімом Алленом.

      Зрештою, вона працювала завжди. Власне, саме тому ще юною, не бажаючи жити лише на гроші вітчима, й подалася в моделі, хоча досі про ті часи згадує з кривою посмішкою: «Яка з мене модель? Просто потрібні були гроші. Тому, власне, я суто з модельним бізнесом швидко «зав'язала», подавшись в актриси й ведучі».

      Навіть над власним материнством вона теж працювала — довго й наполегливо. Лікарі послiдовно ставили вбивчий діагноз «безпліддя», але Кортні вперто вірила в те, що народить дитину. І таки ж народила — після численних штучних запліднень і клінічної смерті. «Але погодьтеся, воно того варте. Хіба ви бачили ще десь таку красу?!» — усміхається актриса, витягаючи з великого конверта дитячі карляки — малюнки своєї Коко.

      Її, свою улюблену донечку, вони з Девідом виховують не так, як це прийнято в Голлівуді. Ніяких няньок, помічниць, служниць, окрім хіба крайніх випадків. Але зазвичай Кортні щоранку прокидається ні світ ні зоря, щойно розплющує очі Коко, а потім, нагодувавши й одягнувши коханих людей, бере маленьку з собою в офіс (де в Коко також є власний ляльковий «офіс») і категорично відмовляється віддати дитину в ясла, всупереч наполегливим пропозиціям Аркетта. «Я сама просто ненавиділа школу в будь-яких її проявах, включно з дитсадком, — пояснює Кортні. — То чому ж я маю мучити свою дитину? Звісно, рано чи пізно ми будемо змушені віддати її до якогось навчального закладу. Але я переконана, що для щастя Коко краще, аби це сталося якомога пізніше».

      І що б ви не сумнівалися: в неї вийде виховати доньку краще, ніж у найпросунутішого дитсадочка.

 

ФІЛЬМОГРАФІЯ

Кортні Кокс знімалася, зокрема, в таких стрічках:

«Зум» (2006)

«Найдовший ярд» (2005)

«Листопад» (2004)

«3000 миль до Грейсленда» (2001)

«Крик», «Крик-2», «Крик-3» (1996, 1997, 2000)

«Друзі» (1994—2004, телесеріал)

«Ейс Вентура: Детектив з розшуку домашніх тварин» (1994)

«Блакитний десерт» (1991)

«Mістер Дестіні» (1990)

«Кокон: повернення» (1988)

«Чоловіко-Він і майстри Всесвіту» (1983, телесеріал)

 

ЦІКАВІ ФАКТИ

Кортні Кокс...

ЛЮБИТЬ купувати будинки, ремонтувати їх, а потім знову продавати.

ЗАХОПЛЮЄТЬСЯ архітектурою.

ГРАЄ на барабанах з одинадцяти років.

ЗАЙМАЄТЬСЯ йогою.

ЗУСТРІЧАЛАСЯ впродовж шести років з актором Майклом Кітоном, якого зустріла у 1989-му.

ЗНЯЛАСЯ в деяких відеокліпах своїх друзів-музикантів.

БУЛА ПРОГОЛОШЕНА американською пресою «найелегантнішою акторкою телебачення«.

ТЕРПІТИ НЕ МОЖЕ погано одягнених людей.

  • Огидні і прекрасні

    У Нью–Йорку відбулася одна з найулюбленіших подій шоу–бізнесової тусовки — церемонія вручення премії MTV Video Music Awards, заснованої найпопулярнішим музичним телеканалом у світі. Уперше подію такого масштабу організували в Брукліні, і незважаючи на «непрестижний» статус цього району, дійство було справді вражаючим. >>

  • Ольга Куриленко: Мені ніколи не спадало на думку зірватися

    Цілком можливо, що за кілька років світ перестане асоціювати Ольгу Куриленко винятково з дівчиною Бонда: сьогодні вона задіяна у кількох проектах всесвітньо відомих режисерів, що дає їй надію вийти за рамки образу статичної красуні. Сміливо припускаю, що у майбутній біографії актриси буде глава, в якій описуватиметься, що змінити амплуа їй дозволила робота у фільмі дебютантки Міхаль Боганім «Земля забуття» (картина виходить на екрани кінотеатрів України 26 квітня): Ольга грає молоду жінку, яка не може забути про трагедію, що сталася в її житті під час вибуху на ЧАЕС. Актриса сама вийшла на проект маловідомої режисерки. «Від когось Ольга довідалася, що існує сценарій фільму про Чорнобиль, і зацікавилася ним, — розповідала в інтерв’ю «УМ» Міхаль. — Оскільки я знімала до цього документальне кіно, то мені не йшлося про те, щоб залучити до роботи над фільмом відомих акторів. Але коли зустрілася з Ольгою і поговорила з нею, то зрозуміла, що вона підходить на цю роль».

    Незважаючи на те, що українка працює з такими великими, як Деніел Крейг, Терренс Малік, Том Круз, їй вдається залишатися «земною». «Особливі прикмети» цієї знаменитості: скромність, виваженість, працьовитість. Хоча, можливо, у майбутньому ми дізнаємося про недитячі інтриги, завдяки яким, а не лише екзотичній красі, Куриленко пробиралася на вершини Голлівуду, проте в інтерв’ю «УМ» Оля постала саме такою. За її словами, вона не по­требує «зіркової свити»: у неї немає менеджера, асистента, водія, публіциста. «Свою кінокар’єру я будую сама. Для простої поради мені достатньо мого асистента», — стверджує Куриленко. >>

  • Ковток води

    Лікарі, які робили розтин тіла співачки Уїтні Х’юстон, виявили в її легенях воду. Така остання новина із закулісся раптової смерті американської зірки поп– та соулмузики. >>

  • Хай живе королева!

    Цьогорічна, 58–ма, церемонія вручення найвищих американських музичних нагород «Греммі», яка відбулася в Лос–Анджелесі у ніч із неділі на понеділок за київським часом, пройшла під знаком жалоби. Напередодні у своєму готельному номері була знайдена мертвою славетна співачка Уїтні Х’юстон, яка мала виступити на цій церемонії, тож вечір фактично перетворився на вшанування її пам’яті. Спершу організатори навіть думали взагалі скасувати захід, але родина Х’юстон попросила цього не робити. Проте в програму церемонії було внесено зміни. >>

  • Король переміг Цукерберга

    Цьогорічна, 83–тя, церемонія нагородження премією Американської кіноакадемії виявилася чи не найбільш передбачуваною з початку сторіччя. В усіх головних номінаціях «Оскар» отримали фаворити, та й решта переможців критиків не здивували. >>

  • Німецька ПОПелюшка

    Змагання, в тому числі й музичні, привабливі несподіванками. Цьогорічне «Євробачення» подарувало дуже симпатичний «сюрприз»: перемогу звичайної німецької дівчини, вчорашньої школярки, яка, не маючи змоги похвалитися вокальними даними чи особливим музичним талантом, підкорила Європу своєю щирістю і простотою. Німеччина стоїть на вухах і носить Лєну Майєр–Ландрут на руках, продюсер на хвилі цієї ейфорії пропонує відправити її на «Євробачення» й наступного року, а сама тріумфаторка зітхає: мовляв, усе це приємно, але коли ж їй тепер навчатися? >>