Дали шанс варшавським гренадерам

11.08.2006
Дали шанс варшавським гренадерам

Проти Елано бореться Уго Алкантара. (Фото РЕЙТЕР.)

      Напередодні старту у відбірковому турнірі Суперліги Мірча Луческу вперше застосував щодо своєї команди епітет «машина», який у нас прийнято вживати стосовно «Динамо». І румунський фахівець дещо помилився, бо перший же європейський «середнячок» не дозволив зіграти гірникам на повних обертах.

      Стиль атаки, який організували в Донецьку бразильські півзахисники господарів, називають академічним: Матузалем, Елано, Фернандіньйо намагалися вигадати оригінальні ходи до воріт «Легії» за рахунок індивідуальної майстерності. В окремих епізодах бразильці справді демонстрували ледь не циркові трюки з м'ячем, але в діях донеччан не було європейської швидкості. Якщо ж урахувати, що крайні гравці «Шахтаря» Рац та Срна у дев'яти випадках із десяти оберуть завершення своїх активних дій на фланзі у вигляді навісу, а в обороні варшавської команди розташувалися справжні гренадери — Чото (191 см) та Алкантара (190 см), то стане зрозуміло: недарма «помаранчево-чорним» украй важко втілити безперечну ігрову перевагу в гол.

      Єдиний м'яч гірники забили з пенальті, призначення якого, звісно, у Польщі викликало обурення. Агахова досить вправно спровокував захисника «Легії» на спробу фолу, однак перегляд відеоповтору наштовхує на думку, що початок епізоду стався за межами штрафного майданчика.

      Загалом гості, навіть попри зовнішнє розчарування поразкою, мають підстави бути задоволеними собою їхній справжній потенціал потрібно оцінювати за тими небезпечними епізодами, які вони створили біля воріт бездоганного в цьому матчі Дмитра Шуткова наприкінці гри. З іншого боку, «Шахтар» розкрив майже всі свої можливості, але в деяких моментах команді фатально не щастило.

      Погодьтеся, ніхто б не сумнівався у правильності дій «Шахтаря» в атаці, якби м'яч після ударів Тимощука (10-та та 92-га хвилини) влучав не в каркас воріт Лукаша Фабіянського, а в сітку. Якби сам голкіпер не витяг із півдюжини небезпечних ударів. До речі, вже у компенсований час м'яч після удару Тимощука транзитом через Беліка та Фернандіньйо таки впав від поперечини за лінію воріт, але лайнсмен вирішив зафіксувати офсайд, який у народі прийнято називати «пасивним».

      Пригадуючи тепер гольову «зливу» двох наших грандів у попередніх матчах, варто нагадати про чинність футбольного правила стосовно «компенсації» за марнотратство — наступної гольової «посухи». 20 ударів по воротах, 14 кутових — цього «Шахтареві» точно вистачило б для розгрому українського суперника. «Легія» ж виявилася на порядок організованішою. Отже, маємо констатувати: домашнє завдання з потрапляння до групового турніру ЛЧ-2006/07 чемпіон України не виконав. Тепер це завдання стало виїзним.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів.

3-й кваліфікаційний раунд. Перший матч

      «Шахтар» (Донецьк, Україна) — «Легія» (Варшава, Польща) — 1:0

РСК «Олімпійський». 24 000 глядачів

      Арбітр: Франк де Блікер (Бельгія)

      «Шахтар»: Шутков, Срна, Гюбшман, Левандовський, Рац, Тимощук, Елано (Жадсон, 57), Матузалем, Фернандіньйо, Брандау (Белік, 80), Агахова (Маріка, 63)

      «Легія»: Фаб'янський, Шаля, Чото, Алкантара, Геррейро, Сурма, Влодарчик (Радович, 74), Вукович (Бальде,83), Шалаховський, Да Сильва, Елтон, Брандау (Готвальд, 64)

      Гол: Елано, 39 (пен.)

      Попередження: Елано, 40; Фернандіньйо, 69 — Шаля, 52; Бальде, 90

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу,

головний тренер «Шахтаря»:

      — Гра була такою, що рахунок міг бути будь-яким, — і 5:0, і 1:1. Категорично стверджувати, що результат — на нашу користь, не буду. У Лізі чемпіонів усі суперники сильні, і «Легія» в тому числі. Після жеребкування футбольна громадськість України раділа так, ніби «Шахтар», не граючи, вже пройшов далі. Насправді це не так, і сьогодні ви в цьому переконалися. Поляки продемонстрували дуже організовану оборону при досить агресивній грі.

      Ви, напевно, помітили, що було досить багато фолів, але суддя не всі помічав. Ми мали значну перевагу впродовж усього матчу, лише за перші 6-7 хвилин я нарахував чотири кутові. Не будемо забувати і про удар Тимощука у поперечину.

      Травма, якої зазнав Елано, сталася через жорсткий удар по ногах, подібна ж ситуація була, коли Маріку збив Алькантара, але арбітр картки не показав. Можливо, в нашого бразильця серйозне ушкодження — про це ми дізнаємось пізніше.

      Попереду в нас другий матч, до якого будемо дуже ретельно готуватися. Звичайно, в повторній зустрічі «Легії» потрібно буде атакувати, чим ми спробуємо скористатися.

Даріуш Вдовчик,

головний тренер «Легії»:

      — Думаю, це була гарна гра. Розуміючи силу «Шахтаря», ми прагнули гідно вийти з ситуації. Донецька команда повністю володіла ініціативою, що і позначилося на результаті. Безумовно, мені неприємно, що ми пропустили з такого пенальті. На мій погляд, там порушення не було.

      Загалом, це не найгірший програш перед домашнім матчем. До варшавської зустрічі ми підійдемо у повній готовності і спробуємо перемогти.