Мерилін жива?!

08.08.2006
Мерилін жива?!

Мерилін Монро в усій красі. 1950-ті роки.

      «Елвіс живий» — так і досі на повному серйозі вважають фанати короля рок-н-ролу. Хоча підстав для таких переконань немає: великий Преслі помер і ні в кого не реінкарнувався. На відміну від... Мерилін Монро. От вона — справді жива. У цьому впевнений передусім каліфорнійський лікар-психіатр Адріан Фінкельштейн. Він багато працював зі своєю пацієнткою, мешканкою Канади Шеррі Леа Лейрд, і пересвідчився, що в неї справді переселилася після смерті душа знаменитої американської актриси.

      Пані Лейрд зараз 43 роки, вона народилася через 11 місяців після трагічної смерті Мерилін. Чому не через дев'ять, як мало б бути за «законами» реінкарнації? Тому що, каже Шеррі, в її матері спочатку — в серпні 1962 року, коли Монро знайшли мертвою, — стався викидень, але через два місяці мати завагітніла знову, і це ніби була та сама дитина.

      Звісно, такі пояснення є дуже наївними, але доктор Фінкельштейн наводить інші, значно суттєвіші докази. Почалося все з того, що Шеррі Лейрд, ніколи не займаючись дослідженнями біографії Монро, почала бачити сни з життя кінозірки, згодом відповідні чіткі спомини стали для Лейрд — солістки канадської рок-групи «Пандамонія» — постійними навіть наяву. Підозри підтвердилися, коли відомий психіатр використав на прикладі Шеррі метод регресивної терапії — так званого «повернення в попереднє життя». Як пише газета «Лос-Анджелес таймс», у стані гіпнозу Лейрд згадує дуже дрібні подробиці з біографії актриси, наводить дати й обставини, скажімо, їхнього роману з президентом Джоном Кеннеді, подій на сценічних майданчиках, розповідає про потяг до наркотиків тощо. До речі, зі спогадів Шеррі-Мерилін випливає, що зв'язок кінокралечки й глави Білого дому урвався за два місяці до її смерті, а померла Мерилін саме від передозування наркотичних речовин, а не була вбита.

      Ясна річ, відносно переселення душі Монро у Лейрд існує значно більше скепсису, аніж довіри. Критики теорії регресивної терапії кажуть, що вплив психіатра може призводити до появи в пацієнтів фальшивих, вигаданих, споминів. Скажімо, якщо людина боїться висоти, у стані гіпнозу вона може розповідати, що в XV cтолітті її скинули з фортечної стіни абощо. Таке лікування може бути корисне, але власне факт реінкарнації одкровення пацієнта не підтверджують.

      Водночас Шеррі Лейрд іноді наводить такі деталі, які могла знати лише сама Мерилін Монро, зокрема, безпомилково вказує на фотографіях далеких і не відомих широкому загалу родичів акторки. Ба більше, доктор Фінкельштейн каже, що дочка Шеррі, Кезія, є реінкарнацією... матері Монро, Гледіс Бейкер. Кезія була зачата через кілька днів після смерті матері актриси у 1984 році.

      Тим часом, згідно з соціологічними дослідженнями, у переселення душ — реінкарнацію — вірять майже 25 відсотків американців.