Партія регіонів — назавжди з тобою?!

08.08.2006
Партія регіонів — назавжди з тобою?!

Мить трiумфу.

      Апогей анти-Майдану стався у п'ятницю, коли швейцарський годинник Віктора Януковича — не крадений, як у 1967 році, а свій, власний, — показував 20 год. 28 хв. За годину до цього власника дорогого хронометра призначили-таки Прем'єр-міністром. «За» — 271 голос (значно менше, ніж у Тимошенко, — в тієї було 373). Квіти, багато квітів (значно більше, ніж у Тимошенко!), поцілунки (теж більше й палкіші), позування поруч із Президентом і спікером. Знущальна репліка останнього: «Віктор Федорович, ваше місце там!» (тобто вже не в секторі «Регіонів», а в ложі уряду). Після цього новопризначений Прем'єр-міністр ще трохи побув «під куполом», обійшов усіх потрібних і не дуже потрібних людей у кулуарах, навіть трохи побратався з послом США Тейлором. Дав не надто красномовний брифінг, на якому, зокрема, повідомив, що перші закордонні візити здійснить у Брюссель, Москву й Вашингтон, тільки не уточнив, куди спочатку. І після цього в супроводі депутатського почту й журналістів вийшов на вулицю.

      «Анти-Майдан» був там. Велелюдний? Та ні. Чоловік триста — ті, що ще залишалися в «синьому» наметовому містечку під парламентом. На трибуні за лівим турнікетом уже стояла шеренга нардепів-підлабузників. Найперший і найактивніший — великий друг журналістів Олег Калашников. Він сміявся й весело плескав у свої широкі долоні перед своїм широким обличчям. На грудях у нього було аж два значки Партії регіонів. Це, зауважмо, про політика, якого великі демократи з ПР за напад на знімальну групу каналу СТБ збиралися й навіть обіцяли виключити із фракції (констатуємо: не виключили).

      Поруч — молоді люди з прапорами, дівчатка віком під 10 років (хто там казав, що дітей на Майдані експлуатували «помаранчеві»). У руках у них — ще три величезні букети троянд для лідера, перев'язані, як і самі дівчата, синіми партійними стрічками.

      Політконферансьє оголошує в мікрофон: «Народний Прєм'єр Віктор Януковіч!!!» — потужні динаміки розносять констатацію факту по всіх Печерських пагорбах. Ті ж суперколонки підхоплюють естафету і надовго вмикають по колу гімн: «Партія регіонів — за любов і волю! Партія регіонів — назавжди з тобою!!!». Від слова «назавжди» декому стає дуже сумно. Але не депутатам із Партії регіонів, які разом із лідером переживають чи не найщасливішу мить — мить великого реваншу.

      «Сформіруєм Кабінєт Міністров і будєм работать», — підсумовує лідер промову своєю регіональною мовою, скидає піджак і йде по периметру турнікетів обійматися зі своїми прихильниками з народу, тиснути їм руки й роздавати автографи. Народ становлять переважно екзальтовані тітоньки, а також молодики, що поводяться ще менш адекватно, бо вже встигли відсвяткували перемогу «біленькою». Свою перемогу.

* * *

      Це було лише посередині того багатого на політичні події вечора. Спочатку парламент довго й нудно голосував за «своїх» суддів Конституційного Суду. Крім чотирьох висуванців «антикризової» коаліції, окремо — на що пішло ще понад дві години — схвалили також кандидата від «Нашої України» Петра Стецюка. Той факт, що його не підтримали «регіонали» під час «першого заходу», обидві сторони домовилися називати не «замахом на єдність», а лише «технічним збоєм» (цитата з Анатолія Кінаха). З іншого боку, в кулуарах існувала інша версія такої тривалої процедури: «усе ніяк посади не поділять, тому й вигадують способи, як убити час». І справді, перерву надовго оголосили навіть після того, як обрали й привітали Януковича, і навіть спробували — щоправда, безрезультатно, — змінити з урахуванням інтересів «антикризової» коаліції наглядові ради НБУ, «Ощадбанку» та «Ексімбанку» (в Нацбанк, зокрема, не пройшли головні донецькі фінансисти — Клюєв, Колесников, Прасолов, їх не пустили своїм негативним голосуванням соціалісти).

      Але це «регіонали» проковтнули, не особливо скривившись. Адже надто солодким було шампанське перемоги. Утім найбільш прагматичні й злопам'ятні депи в кулуарах уже звертають увагу присутніх на те, що «Наша Україна», яка нібито збиралася активно підтримувати «антикризову» коаліцію «національної єдності», дала за Януковича тільки 30 голосів. І це — з 79 можливих! Що ж за партнери, понімаєш? Халявщики якісь! І їм після цього ще хлібні місця в уряді давати? Обійдуться!

      Список «нашоукраїнців», які підтримали «двічі несудимого» Прем'єра з офіційно задекларованим доходом за 2005 рік на рівні 38 036 грн. (і нібито без власної машини, зате з набором костюмів від «Бріоні»!), з'ясувався трохи згодом. Ось вони: Безсмертний, Борисов, Волков, Гнатенко, Горошкевич, Гуреєв, Джемілєв, Єхануров, Заплатинський, Зварич, Кінах, Король, Кріль, Кучеренко, Майко, Одайник, О. Омельченко, Оніщук, Павленко, Полянчич, Поляченко, Сташевський, Тарасюк, Тополов, Третьяков, Федун, Чубаров, Шкрібляк, Шпиг, П. Ющенко.

      Прикметно, що Рефат Чубаров двічі випитував головуючого на засіданні, яка коаліція зараз існує в парламенті: стара «антикризова», до якої «антикризовики» беруть частину депутатів із «Нашої України», чи нова — «національної єдності», яку «Наша Україна нібито намагалася творити з ПР і СПУ без комуністів замість «антикризової». Відповідь Мороза була чіткою: «Антикризова». Приєднуйтеся».

      Приєдналися. Обрали. Багато хто ховав очі. До чотирьох «давніх зрадників» із БЮТ — Зубця, Зубика, Толстенка, Борзих — додалися двоє «свіженьких»: підприємиця з Одещини Вершиніна та екс-лідер аграріїв Гладій.

      Депутатка Руслана, яка цього дня була в чорній футболці, білих трикотажних штанях та білих чоботах, ходила понура, як її ж футболка.

      Ситуацію псувало ще й те, що хоча новий склад Конституційного Суду й присягнув, але Президент... підписав прийнятий парламентом того ж дня закон про неприпустимість ревізії Конституційним Судом політреформи від 8 грудня 2004 року. Певно, це теж входило до «великого пакету», який включав забезпечення «єдності двох берегів Дніпра» та розподіл посад в уряді.

* * *

      Де працюватиме тепер Юрій Єхануров, повноваження якого припинили значно меншою кількістю голосів, аніж обрали Януковича? «Я вже не раз заявляв, що не у своєму уряді працювати не буду, — розповідав журналістам відставник. — Працюватиму в Комітеті ВР з питань науки і освіти як рядовий депутат, там теж дуже багато роботи».

      Не хотів Юрій Іванович влазити і в політичні розборки, оцінюючи можливість «кидків» у рамках «широкої» коаліції. «Я ж виробничник!» За нову коаліцію, до речі, Єхануров станом на той час ще не підписався, хоча за Януковича — так.

      ... До речі, свідки кажуть, що привітання Януковичу на сайті Кабміну з'явилося лише через 30 секунд (!) після голосування.

* * *

      Зате не повинен був голосувати за Віктора Федоровича... сам Рінат Ахметов, його «пайщик» у справі керівництва «Регiонами». Річ у тім, що Рінат Леонідович обрав... свій улюблений футбол — матч «Шахтар» — «Металіст» у Донецьку. А картку, як чесно визнав він в інтерв'ю власній газеті «Сегодня», віддав колегам-депутатам — щоб не пропав голос.

      Тож дерибан посад у недоступних для преси «застінках» ВР продовжувався без Ахметова. Головне питання стояло так: чи буде Петро Порошенко першим віце-прем'єром? Але наголошувалося: що це за «квотник», який ані сам за Януковича не голосував, ані належну частину фракції організувати не зміг!

* * *

      Тепер уже екс-віце-прем'єр із соціальних і гуманітарних питань В'ячеслав Кириленко, гуляючи по кулуарах, заявив «УМ», що за Януковича не голосував і в коаліцію не увійшов. Чи може в такому режимі триматися цілісна фракція «Наша Україна», яка делегує багатьох людей у владу? «Фракція «НУ» існуватиме в нинішньому вигляді, лише частина її депутатів увійде до «широкої» коаліції, а частина — до опозиції, — пояснює В'ячеслав. — Однак при цьому 90 відсотків голосувань у парламенті — ті, що стосуються «робочих» питань, відбуватимуться синхронно, тобто не залежатимуть від поділу на провладні та опозиційні сили. А ось «резонансні» питання порядку денного справді засвідчуватимуть такий переділ». Зокрема, впевнений Кириленко, що уряд Януковича не внесе на затвердження Верховною Радою законопроект про соціальні пільги ветеранам УПА, який було розроблено в попередньому Кабінеті Міністрів, застопорить ще кілька «гучних» законопроектів...»

      Хто прийде на його місце? «Я чув, тут жартують про Табачника...» — гірко посміхнувся В'ячеслав.

* * *

      Це були не жарти. Чутки в кулуарах почали матеріалізуватися. Спочатку через коридор пробіг — подалі від преси —Петро Порошенко в розпачі. «Пролітає» — загальний висновок. Потім неквапом вийшла задоволена група «регіоналів», зокрема, виходять пп. Азаров і Тулуб. «Всьо нормально!» — гукав колишній і майбутній міністр.

      З'ясувалося, що Віктор Балога виграв у одного з журналістів парі на пляшку коньяку: він залишається міністром з надзвичайних ситуацій.

      «Нашоукраїнець» Жванія теж був задоволений, хоча нікуди й не потрапив. А про Порошенка чи то пожартував, чи сказав серйозно: «Сам винен!» Його колега по «НУ» Третьяков ще претендував на МВС. Недовго — о десятій вечора він уже сумно палив цигарки в самому що не є громадському місці — в кулуарах збоку від входу до сесійної зали. І цей «пролетів».

      Це стало відомо після того, як депутат Тарас Чорновіл виніс журналістам роздрукований проект постанови про призначення уряду в цілому. «П..ць» — влучно прокоментував один із нардепів від «НУ». Не інакше. Наче навмисно  «Регiони» поставили мiнiстрами  чи не  найбiльш скомпрометованих осiб зi свого  уряду зразка 2002/04.

      Торгувалися навколо проекту ще довго, але залишили без змін. Учорашні повертаються. За новий уряд проголосували 269 голосами. «Наша Україна» до 30 «за» додала ще чотири своїх.

      Цікавий факт: Віктор Янукович представляв новий Кабмін майже так само, як Юлія Тимошенко в лютому 2005 року — свій. Аплодували всім. От лише при прізвищі Рудьковського як глави Мінтрансу зал і Прем'єр... засміялися. А при називанні Юрія Луценка «регіонали» засвистіли й заулюлюкали. Але Юрій Віталійович був відсутній і тому поруч в одній ложі з новими партнерами не сів.

* * *

      «Регіональний» депутат Дмитро Святаш... почав нервувати. Саме через Луценка!

      «Регіонали» дуже не задоволені таким главою МВС. Не те щоб гадають, ніби він їх «притисне». Ні, просто з принципу. Ось і давній «клієнт» Луценка Борис Колеснiков за уряд із таким «Термінатором» не голосував... «Ми погодилися б на будь-якого міністра внутрішніх справ від «НУ» з прізвищем не Луценко — Король, Червоненко, Третьяков...» — емоційно пояснював журналістам Святаш. За його словами, через місяць рішенням Кабміну можна дуже просто звільнити тих, хто запропонований на посади по квотах Президента, із проведенням цих відставок через сесійну залу. «Це зробити досить просто, — наголошує «регіонал». — Нічого їм!».

* * *

      Так, вони перемогли, і вони хочуть ще повнішої перемоги.

      Це доводить і ще депутат від БЮТ Олександр Ковтуненко. Він о такій порі — єдиний, хто залишився в Раді з-поміж «тимошенківців». Так би мовити, «черговий по прапору» — стежить, щоб ніхто не прибрав із сектору БЮТ у сесійній залі синьо-жовте полотнище.

      За словами Ковтуненка, БЮТ зараз не особливо хвилює той факт, скільки людей і хто виходить із їхньої фракції. «Бо для діяльності в опозиції не надто важливо, чи в тебе 120 депутатів, чи 80. Важливим це стає за однієї умови: щоб не дати змінити Конституцію. Принаймні 150 стійких людей — це буде саме та меншість, яка не дозволить «регіоналам» і Ко змінити Основний Закон».

        розмов із «регіоналами» Ковтуненкові відомо, що мета «донецьких» — не та, про яку говорилося на «круглих столах». А зовсім інша — прибрати Президента Ющенка взагалі. Тобто щипати опозицію та «Нашу Україну» по депутату й надалі, щоб зібрати 301 голос і змінити Конституцію, — так, щоб якомога зменшити вплив Президента, провести його імпічмент або взагалі скасувати цю посаду.

      Отоді настане повна «єдність»... «Партія регіонів — назавжди з тобою!!!»

       А поки що у ВР — канiкули, а новий уряд — працює.

  • Львовом — з колядою

    Львів, який неофіційно називають культурною столицею України, уже не один рік виборює право називатися і Різдвяною столицею. До всіх різдвяних сюрпризів цього року долучиться іще один — пасажирів львівських трамваїв та тролейбусів протягом свят будуть тішити популярні різдвяні мелодії у виконанні улюбленців не лише львів’ян, а й усіх українців — «Піккардійської терції» та Павла Табакова. >>

  • Ірина Геращенко: ЄС налаштований на асоціацію завдяки «війні» з Росією

    Перший сесійний тиждень Верховної Ради після літніх канікул почався напрочуд мирно: без бійок, без блокувань, без фізичних ексцесів і морального тиску у форматі «опозиція vs влада». Депутатів примирила Європа. Точніше, євроінтеграційний напрям, що ним крокує Україна. >>

  • Віра Ульянченко: Обласна влада ні на кого не тисне і ні перед ким не плазує

    Представляти Віру Іванівну, певно, зайве. Її ім'я й по батькові (саме так — без прізвища) говорить саме за себе ще з тих часів, коли вона була першою помічницею Віктора Ющенка на початку століття. Навіть листи до неї, як розповідає сама Ульянченко, підписують просто: «Вірі Іванівні». І доходять.
    Про те, якою впливовою вона є, як поважає її думку сам В.Ю. і як запросто вона спілкується з найбагатшими людьми України, ходять легенди. Коли глава держави призначив Віру Ульянченко керівником Київської обласної держадміністрації, багато хто сприйняв це скептично: одні висловлювали сумніви в умінні Віри Іванівни «перекваліфікуватися» з «няньки Ющенка» в «губернатори», інші іронізували, називаючи це призначення «почесним засланням» подалі від Банкової. Відтоді минув понад рік, і голоси скептиків стихли. А легенди про впливовість Віри Іванівни анітрохи не потьмяніли.
    І ще ремарка: напередодні виборів брати інтерв'ю у партійного керівника області завжди складно — воно в будь-якому разі виглядатиме «піарним». Але, зрештою, коли ж владі й звітувати про свої успіхи, як не перед виборами? Як каже правдоруб Віра Іванівна, «виборець сам повинен у всьому розібратися». До речі, найулюбленіше її слово — «безперечно». >>

  • В'ячеслав КИРИЛЕНКО: Ми змогли повернути довiру людей

    «В «України молодої» диктофони добре пишуть?» — запитав Кириленко, щойно кореспондент «УМ» переступив поріг його кабінету в партійному офісі «Нашої України». «А що, — питаю, — ви зірвали голос?». Кириленко підморгує: «Почався виборчий тур».
    Наша розмова відбулася наступного дня після того, як десант «НУНС» повернувся з першого етапу виборчого туру, який проліг через Сумщину, Полтавщину та Кіровоградщину. А днем по тому «нашоукраїнці-самбісти» мали вирушити на Дніпропетровщину. Власне, наша розмова з Кириленком і почалася з того, як він оцінює старт виборчих турне. >>

  • Андрій Шкіль: Регіони — «діти» слухняні. Але нерозумні

    Якщо «Наша Україна» до останніх передз'їздівських днів тримала інтригу з виборчим списком, то Блок Тимошенко «вистрелив» іншим. «Списочники» БЮТ лишились у своєму попередньому складі, зате присутність з-поміж 103 депутатів V скликання (яких Юлія Володимирівна за відданість і стійкість залишила при кандидатській надії) особливого гостя — президента Європейської народної партії Вілфреда Мартенса — привернула загальну увагу. Мартенс приїхав не просто так — він запросив «Батьківщину» приєднатися до клубу ЄНП. Ця подія відразу потягнула за собою обговорення ідеологічного керунку, в якому рухатиметься БЮТ, відсунувши на другий план ініціативи, з якими виступала на з'їзді Тимошенко, не кажучи вже про інший актуальний аспект — стосунки БЮТ з колегами від «Нашої України — Народної самооборони». Втім на все свій час. Час підписувати спільні угоди і час їх виконувати. Або не виконувати. Наразі помаранчеві демократи обіцяють триматися разом, а що з того вийде — побачимо після 30 вересня. Поки що про внутрішні процеси всередині Блоку Тимошенко з «УМ» говорить депутат IV—V скликань, 14-й номер у виборчому списку БЮТ Андрій Шкіль. >>

  • Замiсть авантюр та полiтичної хитростi демонструйте власне бачення розквiту країни

    Учора глава держави спілкувався з журналістами, в тому числi вже традиційно — у прямому ефірі двох національних телеканалів. Президент вкотре відійшов від офіціозу, а заодно і похмурих владних кабінетів — зустріч з представниками ЗМІ знову проходила на «зеленій галявині» секретаріату. >>