Повний склад нового Кабінету Міністрів

08.08.2006

Прем'єр-міністр

Віктор Янукович

лідер Партії регіонів; керував урядом у 2002—2004 рр.

 

Перший віце-прем'єр та міністр фінансів

Микола Азаров

квота Партії регіонів; обіймав цю саму посаду в уряді Януковича зразка 2002—2004 рр., був одним із об'єктів найпалкішої критики тодішньої опозиції і Майдану, однак несподівано з'явився на його сцені під час святкування переможного для Помаранчевої революції Нового, 2005, року.

 

Віце-прем'єр із питань паливно-енергетичного комплексу

Андрій Клюєв

квота Партії регіонів; обіймав цю саму посаду в попередньому уряді Януковича, на президентських виборах-2004 очолював так званий «тіньовий» штаб Януковича, вважається одним із головних політичних «переговорників» ПР, зокрема, входив до переговорної групи щодо створення «широкої» коаліції.

 

Віце-прем'єр з гуманітарних питань

Дмитро Табачник

квота Партії регіонів; посідав цю саму посаду в попередньому уряді Януковича, на якій, подейкують, непогано збагатився за рахунок роздачі ліцензій на ліки; свого часу очолював Адміністрацію Президента Кучми і вважався однією з найвпливовіших осіб українського політикуму.

 

Віце-прем'єр і міністр будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства

Володимир Рибак

квота Партії регіонів; входить до «регіональної» верхівки, до 2002 року протягом тривалого часу був міським головою Донецька.

 

Міністр палива й енергетики

Юрій Бойко

квота Партії регіонів; колишній (у 2002-2005 рр.) голова НАК «Нафтогаз України», на парламентських виборах-2006 на чолі Республіканської партії України входив до блоку «Не так!».

 

Міністр вугільної промисловості

Сергій Тулуб

квота Партії регіонів; обіймав цю саму посаду, а також посаду міністра палива й енергетики в урядах Віктора Ющенка і Віктора Януковича. Був керівником НАЕК «Енергоатом», протягом тривалого часу всупереч Конституції суміщаючи цю посаду з роботою заступника секретаря Ради національної безпеки й оборони.

 

Міністр у зв'язках з Верховною Радою

Іван Ткаленко

квота Партії регіонів; обіймав цю саму посаду в попередньому уряді Януковича і був настільки непублічною особою, що широкому загалу запам'ятався тільки своїм призначенням.

 

Міністр Кабінету Міністрів

Анатолій Толстоухов

квота Партії регіонів; сидів у цьому самому кріслі й за часів попереднього уряду Януковича, де продемонстрував свою вірність патронові, залишаючись у заблокованому «помаранчевими революціонерами» Кабміні до останнього; на парламентських виборах-2006 намагався стати народним депутатом по списку партії «Еко +25%».

 

Міністр праці й соціальної політики

Михайло Папієв

квота Партії регіонів; у попередній уряд Януковича входив по квоті Соціал-демократичної партії України (об'єднаної), після Помаранчевої революції потрапив у скандал з окулярами (як запевняв тодішній віце-прем'єр Микола Томенко, Папієв був причетний до зникнення 770 тисяч окулярів вартістю 20 мільйонів гривень, закуплених для ветеранів), який, утім, завершився нічим.

 

Міністр охорони навколишнього середовища

Василь Джарти

квота Партії регіонів; на парламентських виборах-2006 очолював штаб Партії регіонів.

 

Міністр оборони

Анатолій Гриценко

конституційна квота Президента; працював на цій посаді і в урядах Тимошенко та Єханурова.

 

Міністр закордонних справ

Борис Тарасюк

конституційна квота Президента; працював на цій посаді і в урядах Тимошенко та Єханурова, як і Гриценко, є затятим прихильником євроінтеграційного курсу України; голова Народного руху.

 

Міністр внутрішніх справ

Юрій Луценко

квота Президента згідно із домовленостями з Партією регіонів; працював на цій посаді в урядах Тимошенко і Єханурова, не раз присягався, що під началом Януковича працювати не буде. Після вступу Олександра Мороза до «антикризової» коаліції вийшов із Соцпартії; дуже відданий Вікторові Ющенку.

 

Міністр економіки

Володимир Макуха

квота «Нашої України»; з травня 2006 року був Надзвичайним і Повноважним Послом України в Японії, до того працював заступником міністра закордонних справ; вважається прихильником інтеграції України до ЄЕП.

 

Міністр юстиції

Роман Зварич

квота «Нашої України»; працював на цій самій посаді в уряді Тимошенко, «прославився» тим, що у своїй біографії вказав неіснуючий диплом Колумбійського університету США.

 

Міністр у справах сім'ї, молоді та спорту

Юрій Павленко

квота «Нашої України»; залишився на цій посаді з попереднього уряду.

 

Міністр культури і туризму

Ігор Ліховий

квота «Нашої України»; залишився на цій посаді з попереднього уряду.

 

Міністр охорони здоров'я

Юрій Поляченко

Квота «Нашої України»; обіймав цю посаду і в уряді Єханурова; син нардепа від «НУ» і почесного президента «Київміськбуду» Володимира Поляченка.

 

Міністр з надзвичайних ситуацій

Віктор Балога

квота «Нашої України», працював на цій посаді і в уряді Єханурова.

 

Міністр промислової політики

Анатолій Головко

квота Комуністичної партії; екс-керівник консорціуму «Металургія», екс-заступник «губернатора» Запоріжжя, людина російського бізнесмена Костянтина Григоришина.

 

Міністр агропромислового комплексу

Юрій Мельник

квота Комуністичної партії; в уряді Єханурова працював на посаді віце-прем'єра з АПК, з огляду на членство в Українській народній партії є затятим антикомуністом. Подейкують, що свою квоту комуністи банально... продали.

 

Міністр транспорту і зв'язку

Микола Рудьковський

квота Соціалістичної партії; на виборах-2006 був обраний мером Чернігова, але відмовився від посади на користь депутатства у ВР, відомий як активний лобіст вступу СПУ в коаліцію з ПР, партнер Нестора Шуфрича по нафтових свердловинах на Полтавщині й любитель дуже дорогих костюмів та авто.

 

Міністр освіти

Станіслав Ніколаєнко

квота Соціалістичної партії; залишився на цій посаді з попереднього уряду.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>