Українці — найсильніші

05.08.2006
Українці — найсильніші

Найсильніший квінтет світу — Вірастюк, Чупринін, Юрченко, Старов, Пеканов — з ігуаною. (Фото Прес-КІТ.)

      Цього символізму могло б і не бути, якби відбулися військово-морські навчання «Сі бриз —2006». Разом з їх скасуванням відпав сенс у проведенні в Севастополі командного чемпіонату світу з богатирського багатоборства. Найсильніших атлетів світу прийняв Київ, де фінал було проведено під аркою Дружби народів. Цікаво, що головний перехідний приз майстром iз Карибських островів було зроблено у формі фігурки ігуани, а ця ящірка на тих екзотичних островах символізує саме мирне співіснування племен — та ж «дружба народів». Сьогодні, напевно, не одного українця «розпирає» від смакування цих трьох слів — «Найсильніша нація планети». Здобувши у четвер це звання утретє, ми назавжди залишили екзотичну ігуану в себе. І, знову ж таки, за збігом — саме в той день, коли в нашому суспільстві апогею досягла риторика «примирення».

      Аудиторії, яка заполонила навколо богатирського ристалища не лише трибуни і пагорби, а й дерева і пам'ятник, могли б позаздрити на сусідньому стадіоні «Динамо», де футбол не часто збирає стільки людей. Бажання бути причетним до самоствердження та індентифікації себе як сильної нації, як бачимо, в нас не щезло попри багаторічний експеримент зі створення «гомо совєтікус». Бути близькими, але різними, виявляється, не менш цікаво. Скажімо, Михайло Кокляєв захоплення нашою публікою висловив суто по-російськи: «Був би величезний самовар — усіх пригостив би чаєм». При тому що капітан уже на той момент знав, що його команда залишиться останньою у квартеті фіналістів. Литовці теж із властивою прибалтам небагатослівністю обіцяли «стояти до кінця», намагаючись використати останній теоретичний шанс наздогнати нашу команду. Ну американські майстри шоу не могли позбавити себе задоволення «пограти» на розігрів публіки, апелюючи до головного рефері Магнуса вер Магнусена. Утім весь «вечір на арені» домінували щирі, дружелюбні, але нещадні у суперництві українці.

      Із перших вправ стало ясно, що боротьба за перемогу на межі людських можливостей триватиме між минулорічними фіналістами World Strongest Nation. Як скаже автору після завершення дійства «батько» цих змагань Володимир Кіба, литовці самі спровокували нашу команду на високий рівень спортивної злості, адже їхній капітан Жедрунас Савіцкас напередодні заявив, що в Севастополі вони легко обіграли українців. Нагадаємо, що ми тоді виступали без Олександра Пеканова, а отже, в ослабленому складі. Бо кожна постать у цьому виді спорту унікальна і знайти рівноцінну заміну їй майже не можливо. Скажімо, американцям втрутитися у суперечку за перші місця суттєво завадила травма коліна у їхнього капітана Джона Андерсона.

      Отже, наша п'ятріка — Василь Вірастюк, Михайло Старов, Кирило Чупринін, Віктор Юрченко та Олександр Пеканов у різних сполученнях із перших вправ почала «трощити» суперників за абсолютними показниками. «Тімбер керрі»: наш «квартет» переносить 360-кілограмову конструкцію майже на 14 секунд  швидше, ніж литовці.  «Лог ліфт»: українська трійка піднімає «трубу» вагою 325 кг 13 разів, литовці — 12. Понад чотири секунди у нас перевага над прибалтами і у вправі «Арм овер арм» — перетягування 30-тонної пожежної машини на певну відстань. На мій погляд, остаточно конкуренти мали б знітитися, коли два українці присіли з 350-кілограмовим легковим авто більше, ніж в інших командах це робили у сукупності три богатирі. До Олександра Пеканова (15 разів) та Михайла Старова (17) зміг трохи наблизитися лише Жедрунас Савіцкас (13), але «трійкою» литовці набрали 31 вдалу спробу. Виграш чотирьох вправ із семи вже гарантував стратегічну перевагу у випадку рівності очок. Проте у литовських друзів-суперників  за рахунку 12:16 і трьох вправ попереду ще був теоретичний шанс наздогнати українців. І вони виявили характер, випередивши нашу команду у вправі «Снукер» — підняття каменiв вагою від 100 до 190 кг на «тумби» — 16:19. І нарешті апогей чемпіонату — дебют у богатирських змаганнях — вправи з перетягування каната. Якби у попередній сутичці росіяни виграли у литовців, то наші богатирі ставали б чемпіонами достроково, але інтригу було збережено, і  двом найсильнішим націям світу в особистому протистоянні надавалася можливість «перетягти» цей титул на себе. Василь Вірастюк, Олександр Пеканов та Кирило Чупринін двічі в гарному стилі перетягли атлетичних прибалтів на свою половину треку. 23:19 (!) — і українці стають недосяжними для литовців уже перед останньою вправою (перше місце — 4 очки, останнє — 1) — більш ніж переконливий реванш. А це значить, що Україна де-юре о 16.20 3 серпня стала найсильнішою нацією планети цього року та утретє в шестирічній історії цих змагань. Варто зауважити, що Президент України надавав великого значення цій перемозі, очікував її та оперативно надіслав привітання нашим богатирям. Уже під час нагородження міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко зачитав повний текст привітання Віктора Ющенка, де, зокрема, він висловив вдячність від усього українського народу. Так, у нас проблеми, але ми — найсильніші у світі!

 

ТАБЛО

Командний чемпіонат світу з богатирського багатоборства на звання «Найсильніша нація світу» (WSN-2006)

Фінал: Україна — 26 очок, Литва — 23, США — 11, Росія — 10.

 

Післямова:

Володимир Кіба, президент Федерації найсильніших атлетів та перетягування каната України:

      — Ми досягли того, про що мріяли, і тепер нам потрібно шукати нову висоту, до якої прагнути. Ми як володарі бренду WSN узгодимо з міжнародною федерацією, який приз тепер замінить «ігуану», яка залишиться на довічне зберiгання у нас — нації, яка першою стала тричі найсильнішою у світі. На мій погляд, можна буде зробити чи схожий трофей чи дублікат. На правах чемпіонів у нас є і можливість відстоювати своє бачення наступного місця проведення цього чемпіонату. Будемо вивчати пропозиції.

      Найбільше хвилювання і емоції у мене викликав момент, коли Сашко Пеканов, який відновлюється після складної операції, виконував присідання з автомобілем і зробив настільки багато, що я хвилювався за його здоров'я. Загалом, думаю, що ні в кого сьогодні не виникало сумнівів, що ми значно переважаємо опонентів. Цього разу ми значно раніше розпочали системну підготовку, провели плідний збір в Кончі-Заспі, де відпрацьовували командні дії, відчули лікоть один одного. Рівень змагань цих трьох днів довів наскільки серйозно зросла зацікавленість у командному чемпіонаті світу в інших країнах. Вочевидь, що слово «нація» не є порожнім звуком для багатьох народів. Це дуже глибоке поняття, за яким стоять і гордість за своє походження, і за країну. Це, напевно, найбільш зворушлива мотивація у спорті.

      Суть нашого виду спорту полягає в тому, що успіху в ньому досягають унікальні за своїми можливостями люди. Відповідно, якщо дивитися поверхово, він не може бути масовим за визначенням. Але я одержую інформацію, наскільки багато юнаків приходить у секції з важкої атлетики, пауерліфтингу, боротьби, видів метань, бодібілдингу, щоб через заняття там спробувати стати богатирем. За науково-методичними рекомендаціями «стронгменом» можна стати у 15 років, а справжня чоловіча сила приходить, як свiдчить статистика, у 30 і більше років.

      У найближчих планах — серія індивідуальних змагань, де наші богатирі поодинці відстоюватимуть престиж найсильнішої нації світу. Василь Вірастюк на початку жовтня виступить на індивідуальному чемпіонаті світу. Кирило Чупринін уже завтра їде до Шотландії, де він є визнаним «гірським королем», адже успішно виступав на «Іграх горців» і одержував призи з рук королеви Великобританії. Віктор Юрченко виступить на «Гран-прі IFSA» у Литві, а Михайло Старов — на етапі «Світової серії» у Німеччині, після чого, очевидно, потрапить до кола обраних на чемпіонат світу в Китаї за іншою версією. Сашко Пеканов i далi продовжить лiкувальний курс для остаточного відновлення. Його мета — березень наступного року, коли відбудуться чергові змагання «Арнольд класік», де на нього вже давно чекають.