Гарно, Ганно!

04.08.2006
Гарно, Ганно!

18-річна рівненчанка Хлистунова сама не чекала від себе такої спритності. (Фото РЕЙТЕР.)

      Узагалі-то в середу ввечері на чемпіонаті Європи з водних видів спорту очікувався «день повернень» тріумфаторів Афін-2004. Триразовий олімпійський чемпіон із Голландії Пітер ван ден Хугенбанд, якому майже два роки тому зробили операцію на хребті, вийшов на дистанцію 200 м вільним стилем і виграв її, випередивши італіцйців Росоліно й Маньїні. А чотириразова чемпіонка двох Олімпiад Яна Клочкова спокійно подолала відбір, показавши третій результат за підсумками півфінальних запливів на 200 м комплексом (2.15,32.), після чого визнала, що тривала пауза у виступах була помилкою, бо конкуренція за цей час у її коронному виді зросла неймовірно.

      Також важливою подією став світовий рекорд німкені Брітти Штеффен на стометрівці вільним стилем (53,30) і рекорд Європи на дистанції 800 м цим же стилем французької спортсменки Лори Манаду (8.19,29; попереднє досягнення спортсменки з НДР трималося аж 19 років).

      Проте автором найголовнішої сенсації дня стала українка Ганна Хлистунова. 18-річна плавчиня з Рівного виграла стометрівку брасом — 1.07,55! Як зізналася сама спортсменка, вона... ніколи не вважала себе брасисткою і до цього була упевнена, що найліпше може розкрити свої можливості у комплексному плаванні. Позавчора ж Ганна була готова до високого результату у фінальному запливі, але щоб при цьому встановити новий рекорд чемпіонатів Європи (покращивши попереднє досягнення на 0,32 сек.), покращити національний рекорд своєї подруги Світлани Бондаренко аж на 0,64 сек. та оновити особисте досягнення на 3,5 секунди — такого не чекав ніхто! Спурт Ганни виявився настільки «крутим», що пару днів доведеться з побоюванням очікувати повідомлень антидопінгового комітету. У цьому ж запливі, до речі, ще одній українці Юлії Підлісній не вистачило лише 13 сотих секунди до «бронзи».

      Дуже прагнула покращити свій другий показник у півфіналі Ірина Амшенникова, але і її «срібло» на дистанції 200 м на спині не може не тішити — 2.12,13. Французькій плавчині Барон Ірина програла 2,6 сек., а бронзову призерку з Британії Маршалл випередила на 0,4 сек.

      На трамплінах ми поки знову залишаємось без медалей. Чоловіки стрибали з висоти один метр, і наш Кваша, на думку суддів, став четвертим зайвим у когорті фаворитів: Пухакка (Фінляндія) — 425,00, Доброскок (Росія) — 416,60, Саккьїн (Італія) — 415,70, Кваша (Україна) — 405, 90. П'ятий у цьому виді програми, швед Фрік, відстав від українця майже на 35 (!) балів.

Ігор САВЕНКО.