«Динамо» склало заліки на «відмінно»

04.08.2006
«Динамо» склало заліки на «відмінно»

Ротань боровся i вiдзначився дублем. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Повторний матч другої кваліфікаційної стадії Ліги чемпіонів завершив «обов'язкову програму» віце-чемпіона України. Перемігши вдома з рахунком 4:0 латиський «Металургс», «Динамо» підійшло до справді серйозних іспитів. Перед тим як з'ясувати з турецьким «Фенербахче», хто більше гідний групового етапу Ліги чемпіонів, а хто — залишиться на «перепідготовку» в Кубку УЄФА, кияни на початку нового сезону видали серію перемог із загальним рахунком 19:2 (при цьому 11 м'ячів «біло-сині» забили у ворота трьох інших учасників єврокубків від України: 2:0 — із «Шахтарем», 4:1 — із «Чорноморцем», 5:0 — із запорізьким «Металургом»).

      Звичайно, подібний початок не повинен розслабляти. Однак слід принаймні визнати, що ротацію складу Анатолій Дем'яненко проводить просто блискуче, і результат залишається незмінним — перемоги. І хай тепер турецькі розвідники ламають голову над кадровим потенціалом нашої команди. Приємно, що від вимушених іноді замін стиль гри динамівців у стартових матчах сезону не змінювався. Ознакою класу є, перш за все, вміння киян змінювати темп і тактику залежно від обставин на полі. Це, до речі, «по-Лобановському»: «класна команда повинна володіти набором тактик», тож із правонаступництвом у клубі все гаразд.

      Зрозуміло, що футбол — це лише гра, і в протистоянні з турецьким опонентом можуть з'явитися різноманітні перешкоди — суддівські, погодні, глядацькі тощо. Проте на сьогодні очевидно: «Динамо» здійснило найліпший за останні роки «вхід у сезон» у фізичному та психологічному аспектах.

* * *

      Кажуть, якщо немає мотивації, то її потрібно вигадати. Уболівальники, які позавчора на стадіоні ім. Лобановського створили пристойну аудиторію як для матчу з «хлопчиками для биття», вивісили на трибуні величезне вітання Горану Гавранчичу з 28-м днем народження. У партнерів, відповідно, з'явився стимул допомогти своєму ліберо вийти «сухим» iз гри. І справді, молодий Рибка, який дебютував у єврокубках, таки залишив ворота «на замку», хоча гості його не особливо й турбували.

      Маріс Верпаковскіс продовжив у цьому матчі доводити своє право на місце в основі. Київський латиш був найактивнішим на полі — і обігрував, і відбирав, бив і пасував, але забити не зміг, через що навіть упав у відчай. Також було що доводити й більшості інших гравців, яких Дем'яненко випустив проти «Металургса». «Резервістами» їх назвати не можна, але вони точно проводять у грі менше часу, ніж решта. Загалом і Валентин Белькевич (він знову одягнув пов’язку капітана), і Флорін Чернат, і Тарас Михалик і, особливо, Руслан Ротань, який відзначився дублем, своїми діями заспокоїли тренера: з «тилами» все нормально. Дем'яненко допоміг повірити у власні сили й 20-річному Віталію Мандзюку — молодому захисникові, який прийшов до «Динамо» з «Таврії», дебют у Лізі чемпіонів запам’ятається назавжди. Підтримали свій рівень Гавранчич і Родріго, «розігралися» Ребров, Гусєв та відкриття нового сезону — Корреа.

      У Стамбулі навряд чи зможуть зробити висновок щодо «основної ударної сили» киян, бо згадані 19 м'ячів забивала дуже «широка коаліція» гравців: Рінкон і Корреа — по 3, Юссуф, Шацьких, Верпаковскіс та Ротань — по 2, Гавранчич, Родріго, Ребров, Мілевський та Маркович — по 1.

      Найголовніше тепер, щоб чудова психологічна готовність віце-чемпіонів не перетворилася на надмірну самовпевненість...

 

ПІСЛЯМОВА

Анатолій Дем'яненко, головний тренер «Динамо»:

      — Ми сьогодні надали деяким гравцям можливість відпочити — важкий календар все ж дається взнаки. Щодо гри, то в першому таймі на нас тиснув результат, і не було відповідних швидкостей. Iз виходом на поле Реброва та Корреа ми заграли  у властивий нам футбол. Навіть у такій грі поява на полі гравців «основи» була важливою, щоб підтримувати їх у ігровому тонусі.

      Напередодні матчів третього кваліфікаційного раунду мене особливо тішить, що ми не лише створюємо моменти, а й регулярно забиваємо голи — для нас це дуже важливий фактор.

      Мені вдалося подивитися «по супутнику» гру «Фенербахче» з фарерцями, але вражень вона не залишила — поєдинок без швидкостей. Справжні можливості турків сподіваюся побачити «наживо» 5 серпня.

Беньямінас Зелькявічус, головний тренер «Металургса»:

      — Така сьогодні реальність — одна команда знову показала, наскільки вона сильніша за іншу. Нам пощастило: рахунок міг бути і вагомішим, якби не гра нашого голкіпера Круца. Незважаючи на те, що у складі суперника вийшли інші гравці, стиль гри «Динамо» не змінився.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів.

Другий кваліфікаційний раунд. Повторні поєдинки

«Динамо» (Київ, Україна) — «Металургс» (Лієпая, Латвія) — 4:0 (перший матч — 4:1)

      Стадіон «Динамо» ім. Лобановського. 9 000 глядачів

      Арбітр: Вайнер (Німеччина)

      «Динамо»: Рибка, Гусев (Корреа, 58), Родріго (Мандзюк, 73), Гавранчич, Каддурі, Ротань, Михалик, Белькевич, Чернат, Шацьких (Ребров, 46), Верпаковскіс

      «Металургс»: Круц, Журавльовс, Клява, Ємелін, Сурнін, Римкевічус, Солоніцин (Гребіс, 79), Калонас (Кец, 84), Карслонс, Зірніс, Катасонов

      Голи: Ротань, 37, 90; Корреа, 66; Ребров, 85

      Попередження: Ротань, 45; Верпаковскіс, 70 — Рімкявічус, 66

* * *

«Спартак» (М, Росія) — «Шериф» (Молдова)  — 0:0 (1:1)

«Сіоні» (Грузія) — «Левськи» (Болгарія) — 0:2 (0:2)

      Голи: Домовчиськи, 18; Ангелов, 90

«МюПа» (Фінляндія) —«Копенгаген» (Данія) — 2:2 (0:2)

      Голи: Пеллонен, 41; Пухакайнен, 79 — Берглунд, 12; Ліндерот, 73

«Стяуа» (Румунія) — «Нова Горіца» (Словенія) — 3:0 (2:0)

      Голи: Бостіна, 44; Якоб, 69; Очіросі, 87 (пен.)

«Работнічки» (Македонія) — «Дебрецен» (Угорщина) —4:1 (1:1)

      Голи: Неджипі, 21; Пейчич, 34; Трайчев, 42; Абрільо, 56 — Сідібе, 20

«Ружомберок» (Словаччина) — «Юргорден» (Швеція) — 3:1 (0:1)

      Голи: Жофчак, 14; Томчак, 18; Нежмар, 88 — Асаре, 75

      Вилучення: Йоганнессон,

 66 («Ю»)

«Црвена звезда» (Сербія і Чорн.) — «Корк Сіті» (Ірландія) — 3:0 (1:0)

      Голи: Милованович, 3; Жигич, 34, 59

«Зальцбург» (Австрія) —«Цюрих» (Швейцарія) —2:0 (1:2)

      Голи: Тіфферт,39; Циклер, 56 (пен.)

«Легія» (Польща) — «Хафнарфйордур» (Ісландія) — 2:0 (1:0)

      Голи: Вукович, 38; Едсон, 88

«Широкі Брієг» (Боснія і Герц.) — «Хартс» (Шотландія) — 0:0 (0:3)

«Динамо» (Зг, Хорватія) — «Екранас» (Литва) — 5:2 (4:1)

      Голи: Любоєвич, 1, 62, 90; Вукоєвич, 48; Вугринець, 89 — Савенас, 65; Луксіс, 69

«Волеренга» (Норвегія) — «Млада Болеслав» (Чехія) — 2:2 (1:3)

      Голи: Ланге, 73; Хольм, 87 — Брежинськи, 41; Кулич, 84

      Вилучення: Абрахам («МБ»)

      Суперником донецького «Шахтаря» у наступному раунді стала варшавська «Легія».