Не ПРЕСуйте!

04.08.2006
Шановний Леоніде Михайловичу!

      Видавці та розповсюджувачі періодичних видань міста Києва занепокоєні ситуацією, пов'язаною з розповсюдженням преси в столиці, і особливо в КП «Київський метрополітен».

      У черговий раз розповсюджувачі преси, які здійснювали свою діяльність на площах метрополітену, отримали від керівництва КП «Київський метрополітен» листи-повідомлення про припинення торговельної діяльності на станціях та у підземних пішохідних переходах метрополітену з 1 серпня 2006 р.

      Внаслідок прийняття такого рішення кияни не змогли б придбати майже половину столичних періодичних видань, які щоденно реалізуються в метрополітені.

      Завдяки вчасному та оперативному втручанню ваших заступників, цьому вдалося запобігти. Але вже 1 вересня все знову може повторитися.

      Більше року видавці та розповсюджувачі преси в Києві перебувають під цим дамокловим мечем. І ситуація з місяця в місяць не змінюється на краще.

      В усьому світі періодична преса є соціально значимим суспільним товаром, щодо продажу якого європейські держави надають відповідні гарантії, сприяють діяльності як видавців, так і розповсюджувачів періодичної преси. А Київ як європейська столиця забезпечений кіосками з розповсюдження преси на 10—20%, тобто з необхідних 3—4 тисяч кіосків функціонує близько 400 (у тому числі 330 кіосків «Союздрук»), 170 торгових місць у метрополітені та близько 50 — у супермаркетах.

      Постановою Кабінету Міністрів № 1539 від 2 жовтня 2003 р. «Про підтримку діяльності творчих спілок та книговидавничої справи» державою гарантується сприяння збереженню і розвитку існуючої мережі розповсюдження періодичних видань, поліпшенню забезпечення населення вітчизняною книжковою та періодичною продукцією.

      Навпаки, виконання вимог КП «Київський метрополітен» щодо припинення розповсюдження преси, призведе до скорочення і так мізерної мережі роздрібу періодичних видань у Києві більш ніж на 25%. До речі, ніякої альтернативи київською владою не запропоновано, а існуюча кіоскова мережа «Союздрук» також перебуває під постійною загрозою значного скорочення.

      За сприяння Фонду підтримки незалежної преси в Україні зусиллями розповсюджувачів преси було розроблено проект сучасної системи реалізації друкованих засобів масової інформації в метрополітені та підземних пішохідних переходах, який був підтриманий мерією і майже в повному обсязі втілений у життя. Але чиновники метрополітену з формальних та штучно створених приводів фактично вже перекреслили всі напрацювання щодо розв'язання проблеми. І ніяких розумних пропозицій від КП «Київський метрополітен», крім пропозиції працевлаштування на овочевих та речових ринках, розповсюджувачі преси за рік так і не отримали.

      Щоб покласти край тому, що закриття кожної торговельної точки з продажу періодичних видань сприймається як катастрофа, на наш погляд, необхідно терміново збільшити кількість кіосків «Преса» в м. Києві втричі. Це дозволить зняти напругу з реалізацією друкованих засобів масової інформації в м. Києві й наблизитися до вирішення проблеми забезпечення столиці сучасними кіосками з продажу преси за європейськими нормами та стандартами (з розрахунку 1 кіоск на 1 000 мешканців).

      Що стосується метрополітену, необхідно припинити поспішні та невиважені кроки та забезпечити розповсюджувачам преси стабільні умови праці. А перехід на нові форми розповсюдження здійснити планово та узгоджено.

Для вирішення всіх висвітлених у листі питань

ПРОСИМО ВАС:

      1. Терміново та особисто втрутитись у вирішення цього гострого та болючого для всіх киян питання.

      2. Дати доручення та зобов'язати керівництво КП «Київський метрополітен» створити необхідні умови щодо цивілізованого укладання договорів оренди на ролетні конструкції.

      3. На період укладання договорів оренди на ролетні конструкції дозволити реалізовувати пресу за раніше діючими договорами.

      4. Створити тимчасову комісію Київради з питання організації сучасної системи розповсюдження друкованих засобів масової інформації в Києві.

Фонд сприяння розвитку незалежної преси.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>