УНІВЕРСАЛьний Прем'єр

04.08.2006
УНІВЕРСАЛьний Прем'єр

Президент відмовився від ідеї розпуску парламенту й подав кандидатуру лідера Партії регіонів на затвердження Прем'єр-міністром, схиливши Януковича й Мороза до підписання Універсалу національної єдності. (Фото Михайла МАРКІВА.)

Як ухвалювалося «історичне рішення»
2 серпня

17:00

      На зустрічі з керівництвом Верховної Ради та лідерами парламентських фракцій Президент заявляє, що загальнонаціональний «круглий стіл» не досяг своєї мети.

18:00

      На екстреному засіданні Верховної Ради спікер Олександр Мороз розповідає про позицію Президента, озвучену на переговорах. «Президент вважає, що минуло 60 днів з 26-го числа, коли уряд склав повноваження, і тому Президент має право розпустити парламент», — тихим голосом каже Мороз.

      Депутати «антикризової» коаліції критикують Ющенка. Лідер КПУ Петро Симоненко пропонує ідею проголосувати за кандидатуру Януковича без подання Президента.

18:30

      В екстреному засіданні ВРУ оголошується перерва. Депутати збираються поновити роботу після того, як Президент оголосить звернення.

19:30

      За чутками, Віктор Янукович знову на Банковій.

20:30

      Президент проводить нараду з юристами з приводу «історичного питання для України», повідомляє прес-секретар Ющенка Ірина Геращенко.

21:00

      За словами керівника фракції СПУ Василя Цушка, спікер Олександр Мороз знову поїхав до Президента.

23:30

      Віце-спікер Адам Мартинюк закриває засідання Верховної Ради.

24:00

      Минає термін, коли Президент мав відреагувати на подання коаліції щодо кандидатури Прем'єра.

3 серпня

1:30

      Журналістів запросили в хол секретаріату Президента. Глава держави має виголосити промову.

2:00

      У прямому ефірі Віктор Ющенко заявляє про попередню ратифікацію Універсалу національної єдності. Він також повідомляє, що підписав подання на Януковича як керівника уряду.

10:00

      Відкривається засідання Верховної Ради. Спікер Олександр Мороз заявляє, що до парламенту надійшло подання від Президента на кандидатуру Прем'єра.

11:30

      «Нашоукраїнець» Роман Зварич заявляє про те, що «НУ» та Партія регіонів підписали меморандум про створення коаліції в новому форматі.

13:00

      Лідер Компартії Петро Симоненко заявляє, що створення коаліції у новому форматі за участі ПР та «НУ» є спробою розвалити «антикризову коаліцію».

14:00

      У секретаріаті Президента почався «круглий стіл». Після обміну думками й пікiрування Юлії Тимошенко й Віктора Ющенка підписано Універсал національної єдності. Свій підпис поставив також лідер КПУ Петро Симоненко (із застереженнями). Тимошенко документ не підписала.

      У заключній промові глава держави сказав, що це лише початок практики консультацій у режимі «круглого столу».

* * *

      На вечірньому засіданні Верховної Ради планувалося голосування за кандидатуру Віктора Януковича як Прем'єра. Водночас частина політиків прогнозувала, що голосування буде перенесене на п'ятницю.

      Дехто припускав, що вчора також можна було чекати підписання угоди про створення нової коаліції.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>