Хроніка «УНІВЕРСАЛьності»

03.08.2006
Хроніка «УНІВЕРСАЛьності»

Дев’ять годин вiч-на-вiч їм мало. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

1 серпня

14:00

      У секретаріаті Президента, в рожевій кімнаті біля кабінету глави держави  починаються переговори між Віктором Ющенком та Віктором Януковичем тет-а-тет.

17:00

      Керівник головної служби правової політики секретаріату Президента Микола Полудьонний в інтерв'ю «Українській правді» заявляє, що в СП існує проект указу про дострокові вибори. «Відпрацьовуються різні варіанти, і є відповідні чернетки рішень — проекту указу про розпуск парламенту і проекту листа про повернення назад кандидатури Януковича», — каже головний юрист Банкової.

20:00

      В інтерв'ю телеканалу «1+1» один із лідерів Партії регіонів Євген Кушнарьов заявляє, що «Віктор Ющенко використовує Універсал як метод шантажу й тиску на Партію регіонів». За словами Кушнарьова, метою є «примусити нас підписатися під скомпрометованою програмою Президента».

23:00

      Очна зустріч Президента із Віктором Януковичем завершилася. Прес-секретар глави держави Ірина Геращенко заявила, що сторонам вдалося досягти певного порозуміння. «Відбулося наближення позицій. Можна говорити про певне порозуміння, зокрема, в принциповій для Президента темі єдності України і відмові від теми федералізму», — зазначила речниця глави держави. Зустріч Януковича та Ющенка тет-а-тет тривала більше 9 годин, на останньому етапі до них приєдналися члени робочої групи з узгодження тексту Універсалу».

2 серпня

1:00

      Із секретаріату Президента виходять представники робочої групи. Вони заявляють про незначний поступ у переговорах. «Ми сидимо, говоримо, змінюємо формулювання в Універсалі, але домовленості не досягаємо», — коментує тяглість перемовин «регіоналка» Раїса Богатирьова. За її словами, конфліктними залишаються теми НАТО, мови та церкви.

1:30

      Журналісти розходяться з-під секретаріату. Ані коментарів Президента (замість нього до преси виходила речниця), ані Віктора Януковича (кажуть, виїхав через «чорний хід») вони не дочекалися.

9:30

      Голова Верховної Ради Олександр Мороз висловив сподівання, що Універсал національної єдності буде підписано в середу. За словами спікера, цей документ не містить кардинальних розбіжностей і його «давно треба було прийняти». Водночас Голова ВР відмовився говорити про ситуацію, якщо глава держави не внесе подання щодо кандидатури Януковича.

10:00

      Починається засідання Верховної Ради. Представники «антикризової коаліції» звинувачують Президента у зволіканні. «Ми зараз в Україні спостерігаємо блокаду, керівництво якою здійснюється з Банкової», — зазначив з трибуни одіозний соціаліст Микола Рудьковський.

10:30

      Народний депутат від Партії регіонів Ганна Герман висловила сумнів, що вчорашній день завершиться результативно. «Почекаємо до кінця дня: Президент має якесь рішення ухвалити, але мені здається, що рішення не буде і сьогодні», — сказала вона, відповідаючи на запитання про внесення подання щодо кандидатури Януковича на посаду Прем'єра.

11:00

      Якщо будуть дострокові вибори, Соцпартія піде на них окремо, заявив журналістам лідер фракції СПУ Василь Цушко. Водночас він не бачить підстав для розпуску ВР. «Все, що політики заявляють, — це лише їхнє бажання. Юридичної бази немає. Якщо будемо жити за бажаннями, то за бажаннями далеко зайдемо», — зазначив Цушко. (У вчорашньому номері «УМ» помилково приписала Олександру Морозу фразу про спільний блок ПРУ—СПУ—КПУ. Насправді ця цитата належить «регіоналу» Євгену Кушнарьову. — Ред.).

11:30

      «Регіонал» Володимир Рибак повідомив, що політрада Партії регіонів ухвалила рішення не підписувати Універсал національного єднання, якщо представники інших фракцій вимагатимуть подальших змін його тексту. «Якщо ті питання, які ми підіймали, не будуть прийняті, ніякого універсалу ми не підписуватимемо», — сказав донеччанин.

14:30

      Під акомпанемент велелюдних демонстрацій прес-служба Президента поширює анонс про зустріч Президента з керівництвом Верховної Ради та лідерами фракцій. Цю зустріч названо  «консультаціями згідно з частиною 3 статті 90 Конституції України щодо дострокового припинення повноважень Верховної Ради України». Початок консультацій призначено на 15:00. Як уточнила прес-секретар Президента Ірина Геращенко, зустріч може проходити «в двох ключах»: проведення «круглого столу» або можливе припинення повноважень парламенту.

15:00

      До секретаріату Президента під'їхало керівництво Верховної Ради та лідери фракцій.

      На 17:00 було заплановано вечірнє сесійне засідання парламенту, яке цілком можна вважати екстреним, пов'язаним із загрозою розпуску парламенту (адже до оголошення консультацій у Президента депутати планували зібратися лише наступного ранку).

      Коли цей номер «УМ» здавався до друку, варіантів завершення політичної кризи було два...

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>