Кончаловський — проти політкоректності

02.08.2006
Кончаловський — проти політкоректності

Андрон Кончаловський.

      Славетний російський кінорежисер Андрон Кончаловський стомився від праці в Голлівуді, стомився від художнього кіно і тому вирішив «перекваліфікуватися» в кінодокументалісти. Він почав реалізовувати цикл фільмів про видатних політиків ХХ століття. На чолі цієї групи опинився останній комуністичний лідер Польщі Войцех Ярузельський, повідомляє польська інформагенція ПАП. «Мене цікавлять ті державні діячі, які не боялися приймати непопулярні рішення, бути авторитарними, демонстрували рішучу політичну волю, яка західним суспільствам здавалася реакційною або недемократичною. Але з роками з'являлися результати, тому можна сказати, що народ від таких рішень вигравав», — так пояснив режисер мотиви відбору героїв для свого документального серіалу в інтерв'ю газеті «Новые Известия».

      На думку Кончаловського, генерал Ярузельський належить саме до таких лідерів. Іншими його політичними улюбленцями є лідер Франції генерал де Голль та Сінгапуру — Лі Кван Ю. Останній імпонує російському режисеру тим, що «запровадив кару биття різками, а тепер Сінгапур вважають найчистішим та найбезпечнішим місцем світу».

      «Ці лідери не боялися звинувачень ліберальної критики. Я вважаю, що те саме робить тепер Путін: не боїться чужої критики, але мені здається, що він все ще недостатньо авторитарний», — заявив режисер. Кінопарад тиранів Кончаловського розпочався з прем'єри наприкінці червня в рамках Московського міжнародного кінофестивалю фільму про вже померлого азербайджанського лідера Гейдара Алієва. Ще раніше він зняв фільм про колишнього радянського лідера (та голову КДБ СРСР) Юрія Андропова.  

      Режисер не вважає героїв своїх фільмів тиранами, навпаки, він заявив, що ми тепер живемо в епоху «тиранії політкоректності». Події в Грузії та Україні він пояснює лише тим, що лідери обох країн «змушені» реалізовувати ліберальні ідеї Заходу в народах, які не мають традицій західної державності. На думку Кончаловського, інколи монархія буває кращим розв'язанням проблем, ніж демократія. І навів приклад Китаю, «де демократії немає, а прогрес є».  Режисер, якого колись вважали лібералом, тепер заявляє: «Природно, що сильна Росія повинна бути агресивною».

      Справджується старе прислів'я, що «яблуко від яблуні далеко не падає». Нагадаємо, що народжений у Москві 1937 року Андрій (Андрон) Кончаловський є сином радянського поета Сергія Михалкова, автора слів Гімну СРСР. Молодший брат Андрія, відомий російський актор та режисер Нiкiта Михалков, також сповідує імперські погляди.