Чи зіграє Гусєв проти Роберта Карлоса, а Брандау — проти... Брандау?

02.08.2006

      «УМ» уже повідомляла про результати жеребкування третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів та другого раунду Кубка УЄФА. Уболівальники, напевно, вже обговорили всі «плюси-мінуси» жеребу. Немає сумніву, що найсуворішим суперником більшість визнала «Фенербахче», далі в «рейтингу» — плоцька «Вісла», «Легія» і «Зімбру». При цьому гра «Чорноморця» та запорізького «Металурга» в стартових турах чемпіонату України викликає великий скепсис, тоді як у їхніх суперників наче все гаразд. Утім показники команд на внутрішніх аренах важко оцінити за єврокубковою шкалою без очних зустрічей. Це все одно, що стверджувати, ніби наш чемпіонат сильніший за польський. За якими показниками? Лише після серпневих поєдинків з’явиться інформація для предметних висновків. І не варто буде дивуватися, якщо призер першості Молдови виявиться сильнішим за фіналіста Кубка України. Наразі ж маємо історичну довідку про суперників, останню інформацію та вислови керівників команд.

 

«Фенербахче» (Стамбул, Туреччина)

Суперник київського «Динамо»

      Клуб засновано в 1907 році.

      Стадіон «Шукрю Саракоглу» (вміщує 52 тис.  глядачів).

      Кольори — жовто-синя футболка, білі труси та гетри.

      22-разовий чемпіон Туреччини.

      Найвідоміші гравці нинішнього складу: воротарі — Волкан Демірель, Рюшту Реджбер; захисники — Фабіо Лусіано (Бразилія), Сервет Четін, Уміт Озат; півзахисники — Стівен Аппіа (Гана), Марко Ауреліо (Бразилія), Алессандро де Соуза (або Алекс, Бразилія), Тюмер Метін; нападаючі — Ніколя Анелька (Франція), Тунджай Санлі.

      Головний тренер — Зіко (Бразилія).

      Цього уїк-енду з’явилася новина, що гравцем «Фенербахче» стане захисник збірної Бразилії Роберто Карлос. Але вже в понеділок інформагенції передали слова Карлоса про те, що він залишається гравцем мадридського «Реалу» й продовжить контракт із «королями» ще на два роки.

      Перший матч поточного кваліфікаційного раунду «Фенер» виграв у фарерського клубу Б-32 «Тросхавн» — 4:0 (голи: Аппіа, 26; Тюмер, 39; Тунджай, 54; Ондер, 90+4).

      За підсумками попереднього чемпіонату Туреччини, до символічної збірної увійшли: Уміт Озат, Ондер Тураджі, Алекс, Марко Ауреліо, Стівен Аппіа.

      Анатолій Дем'яненко, головний тренер «Динамо»: «Нормальний жереб. Слабкі суперники «відсіялися» на ранніх етапах, а «Фенербахче» я вважаю гідною командою. Обіграємо турків — значить, наш клуб готовий до Ліги чемпіонів».

      Сергій Ребров, півзахисник «Динамо», свого часу грав у «Фенербахче»: «Мені важко сказати, як зміниться гра турецького клубу з приходом Зіко. Напевно, він запросить нових гравців і обере нову тактику. Часу для цього занадто мало, і ще невідомо, чи вдасться бразильцеві об'єднати команду з серйозними та харизматичними гравцями. У будь-якому випадку, ми повинні проходити «Фенербахче» — суперник непростий, але й нас ні в чому не переважає».

«Легія» (Варшава, Польща)

Суперник «Шахтаря»

      Армійський клуб засновано в 1916 році.

      Стадіон «Війська польського» (13,3 тис. глядачів).

      Кольори — червоно-біло-зелено-чорні.

      8-разовий чемпіон Польщі.

      Сьогоднішні лідери команди: воротарі — Лукаш Фабіянський, Ян Муха (Словаччина); захисники: Діксон Чото (Зімбабве), Уго Алкантара, Едсон (обидва — Бразилія), Артур Галас; півзахисники — Роджер Геррейро (Бразилія), Томаш Келбович, Александр Вукович (обидва — Сербія і Чорногорія); нападаючі — Елтон Брандау (Бразилія), Міхал Готвальд (Словаччина).

      Головний тренер — Даріуш Вдовчик.

      У першому матчі поточного кваліфікаційного раунду ліги чемпіонів «Легія» виграла на виїзді у ісландського клубу «Хафнарфйодур» — 1:0 (Елтон Брандау, 83).

      Рінат Ахметов, президент ФК «Шахтар»: «Звичайно, це не «Інтер». Хоча зі слів Маріуша Левандовського — дуже сильний суперник. По-перше, «Легія» давненько рветься у Лігу чемпіонів і буде сильно вмотивована. По-друге, це чемпіон Польщі, фактично кращий клуб країни. По-третє, щоб пройти цю команду, ми повинні бути дуже уважними й сконцентрованими».

      Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»: « Нам випав не найгірший жереб. «Шахтар» зобов'язаний долати бар'єр кваліфікації. Ми з повагою ставимося до всіх команд, адже це кращі клуби своїх країн, але маємо перед собою конкретну мету — вихід у груповий етап».

«Вісла» (Плоцьк, Польща)

Суперник «Чорноморця»

      Клуб засновано в 1947 році.

      Стадіон «Вісла» (10,9 тис. глядачів).

      Володар Кубка Польщі-2006.

      Кольори — синій і білий.

      воротар — Якуб Скрипець, півзахисники — Патрік Гедеон (Чехія), Ваган Геворгян (вірменин із польським паспортом, нещодавно не пройшов оглядини у «Дніпрі»), нападаючі — Томаш Досек, Павел Собчак, Томаш Міхалек.

      Головний тренер — Йозеф Чаплар.

      Нещодавно в матчі за Суперкубок країни плоцька «Вісла» обіграла варшавську «Легію», суперника донеччан, з рахунком 2:1.

      Семен Альтман, головний тренер «Чорноморця»: «Знаю лише, що «Вісла» виграла Кубок і Суперкубок Польщі. Це значить, що суперник вміє грати матчі «плей-оф», володіє кубковим характером і вартий поваги».

«Зімбру» (Кишинів, Молдова)

Суперник запорізького «Металурга»

      Клуб засновано в 1947 році (в радянські часи — «Ністру»).

      Стадіон «Зімбру»  (10,5 тис. глядачів).

      Кольори — жовто-зелені.

      8-разовий чемпіон Молдови, 6-разовий володар Кубка країни.

      Лідери: воротар — Микола Каланча, захисники — Мірча Стан, Мануель Амарандей (обидва — Румунія), півзахисники — Валентин Стан (Румунія), Карен Алексанян (Вірменія), нападаючі — Сергій Кириллов, Галуст Петросян (Вірменія)

      Головний тренер — Іван Табанов (у 1990-х роках із «Зімбру» працював наш Семен Альтман).

      Сергій Ященко, головний тренер «Металурга»: «Зімбру» — гідний суперник. Як і будь-який інший клуб, що міг стати нашим опонентом. Ставимося до кишинівців із повагою і, звичайно, постараємося зібрати про них максимум інформації».