Кругами навколо застілля

27.07.2006

      От уже кілька тижнів (якщо не місяців), передбачаючи якісь політичні події в Україні, про них треба говорити з прислівником «можливо». Завтра поділять комітети, через день після цього — призначать конституційних суддів, подадуть кандидатуру нового Прем’єра — усе це сильно «заокруглюється» тим-таки «можливо».

      Тепер знову: не виключено, сьогодні відбудеться великий «круглий стіл», за який сядуть «коаліціянти», опозиціонери, невизначені напівопозиціонери, керівники інших органів влади, можливо, й Президент. Але станом на вчорашній обід перспектива цього рандеву була схована за туманом невизначеності. І певності, що цей туман розсіється, не було. Принаймні через те, що «круглий стіл» спершу планували на вчорашній день, однак потім виявилося, що це не більше ніж наміри. Зокрема, в цьому «столі» не мав намiру взяти участь Президент. Як виявилося вранці, на вчора секретаріат не планував жодних походів глави держави на анонсоване в парламенті «кругле застілля».

      Напередодні спікер Верховної Ради заанонсував, що «круглий стіл» пройде у Маріїнському палаці після обіду. Олександр Мороз нібито й узгодив це із Президентом, і їхні бесіди завершилися тим, що була підтримана думка про необхідність «шукати взаєморозуміння в суспільстві». «Я думаю, що це необхідна справа, — розповідав Мороз. — На мою думку, це буде ефективним кроком, і я на це сподіваюся».

      Не склалося, хоча подію вже встигли позначити особливо високим статусом. За сподіванням частини політикуму, «круглий стіл» має бути тієї точкою, в якій зійдуться погляди наразі опонуючих сторін. «Круглий стіл» має заміряти температуру українського суспільства і знайти середньозважений вектор подальшого розвитку», — висловився з цього приводу «нашоукраїнець» Юрій Оробець.

      Представника цього блоку цитуємо невипадково. Бо в «НУ», схоже, не відкидають того, що після «круглого столу» їхня політична сила піде на співпрацю з «антикризовою» коаліцією. Таке припущення, зокрема, зробив Роман Зварич. «Учасники «круглого столу» мають погодитися з нашими принципами, а якщо вони погодяться, ми розглядатимемо можливість співпраці з коаліцією, або, можливо, навіть вхід «Нашої України» в новий склад коаліції», — цитує Зварича прес-служба «НУ».

      На цьому тлі «говоруни» від Партії регіонів почали коментувати поточну політичну ситуацію в тому контексті, що ПР зближається з «НУ» в пошуку компромісного варіанту формування нового уряду. «Консультації проходять щодня. Ми шукаємо спільно алгоритм створення широкої коаліції», — зазначив на «5-му каналі» Євген Кушнарьов. На думку «регіоналів», «круглий стіл» тому й відкладається, що має лише зафіксувати домовленості, а не напрацювати їх.

      У «Нашій Україні» є різні думки щодо входження до «синюватої» коаліції. Юрій Оробець зазначає, що  блок «ніколи не піде в уряд, який буде очолювати Віктор Янукович, і ніколи не піде в коаліцію, в якій буде присутня партія комуністів». Анатолій Кінах каже, що «уряд, який нам необхідно сформувати, обов’язково повинен бути урядом національного примирення». Микола Мартиненко закликає говорити не про портфелі, а про «продовження дотримання курсу розвитку держави Президента Віктора Ющенка». 

      А от глава аналітичного департаменту «НУ» Анатолій Луценко (цей функціонер вважається близьким до Романа Безсмертного) каже, що «систематичні висловлювання керівництва Партії регіонів про якісь міфічні переговори цієї політичної сили з «Нашою Україною» є нічим іншим як вимислом». І додає, що блок «не має наміру входити до антикризової коаліції».

      Тому й знову кажемо — «можливо»...

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Фракція Блоку Юлії Тимошенко відмовилася брати участь у «круглому столі». У заяві БЮТ пояснив, що вважає за потрібне «дочекатися рішення Президента щодо долі Верховної Ради цього скликання, яка себе зганьбила (можливого розпуску ВР. — Авт.). І тільки після цього можна буде починати шлях політичного очищення та відродження діалогу». «Нам не потрібні жодні посади в уряді комуністів та олігархів, які будуть роздаватись пачками під час «круглого столу», — додається в заяві БЮТ.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>