Чорний день Русола

25.07.2006
Чорний день Русола

Рональд Зубар виграє єдиноборство у Сергія Корніленка. (Фото УНІАН.)

      Понад два роки тому ці суперники вже зустрічалися в єврокубковому турнірі — тоді це була 1/16 Кубка УЄФА і, нагадаємо, загальну перемогу святкували французи завдяки єдиному м'ячу з сумнівного пенальті, який реалізував лідер збірної Кот-д'Івуар Дідьє Дрогба, нині — гравець лондонського «Челсі». Цього разу доля звела «Олімпік» і «Дніпро» лише на підступах до Кубка УЄФА — в завершальному раунді Кубка Інтертото.

      Теперішній склад «Марселя» явно поступається команді зразка 2004 року за рівнем «зірковості». Навіть двоє французьких збірників — Бартез та Рібері — проти «Дніпра» не зіграли. Перший має намір змінити клуб, а другому тренери дозволили відпочити після напруженого «мундіалю». Отож старий знайомий для дніпрян непрохідним не здавався. Нульова нічия в Марселі додала впевненості, незважаючи на невиразну гру наших земляків. Але вдома підопічним Протасова потрібно було обов'язково забивати, причому — більше, ніж заб'є суперник.

      Однак перший тайм у Дніпропетровську видовищністю не відзначався. Складалося таке враження, що це доданий час до «сухого» поєдинку в Істрі. Особливих загроз воротам обох команд не виникало, за винятком хіба що однієї. Захисники господарів прогавили вихід сам на сам із Кернозенком головної ударної сили французів — Мамаду Ньянга, проте наш голкіпер переграти себе не дозволив. Оце, власне, і все.

      Коли ж на початку другого тайму на позиції правого захисника у дніпрян замість Єзерського вийшов його партнер по збірній України Андрій Русол, логіку такої заміни збагнути було важко. Бо й Володимир загалом каші не псував, і для Андрія ця позиція не є звичною, хоча інколи Русолу в цьому секторі й доводилося грати. Але цього разу Андрій вперше вийшов на поле після пошкодження, отриманого ще під час чвертьфінального матчу чемпіонату світу з італійцями. І саме ця заміна великою мірою зумовила подальший хід подій. Адже 16-му номеру «синіх» довелося стати причетним відразу до трьох голів у цьому матчі.

      Спершу Русол безвольно, аж ніяк не в притаманному йому стилі, програв єдиноборство найактивнішому у складі гостей Ньянгу, і той розстріляв ворота Кернозенка — 0:1. А через чотири хвилини Андрій знову дозволив гравцеві суперника обіграти себе на правому фланзі й відпасувати у район 11-метрової позначки — Орума вгатив м'яча під перекладину воріт господарів. На «Метеорі» запанувала тиша, бо відіграти три м'ячі з таким суперником — це щось з розряду фантастики.

      Тільки на післяматчевій прес-конференції наставник «Дніпра» Олег Протасов розкрив причину малозрозумілої заміни. Єзерський у роздягальні... вдарив одного з партнерів по команді. Отож довелося Володимира випровадити з табору «Дніпра» взагалі. (Пiзнiше в iнтерв’ю програмi «Гол» вiн сказав, що вимагав вiд партнера виконання настанови тренера,  а колега «вiдповiв йому в грубiй формi»).

      За рахунку 0:2 дніпряни почали рухатися активніше й засвідчили, що у своєму становленні рухаються правильним курсом. Спершу Сергій Назаренко несильним ударом зі штрафного пробиває Седріка Карассо. А невдовзі й невдаха Русол підправив у порожні ворота м'яча, що зрикошетив від штанги після удару головою Грицая. У господарів ще був час, щоб створити вольову сенсацію, проте цей гол виявився останнім у цьому матчі і, відповідно, в єврокубках нинішнього сезону для «Дніпра». З цього приводу вболівальникам команди можна тільки поспівчувати. Адже протягом двох останніх сезонів дніпряни радували їх спалахами в групових турнірах Кубка УЄФА, і на цей рік будували далекосяжні плани ... Однак поки що далі розмов про кардинальне оновлення команди справа не посунулася. Двоє гравців молодіжної збірної Хорватії — Бартулович і Главіна, котрі поповнили склад «Дніпра» у міжсезоння, — це все ж малувато для «підзарядки» виснаженого кістяка команди...

 

ПІСЛЯМОВА

Олег Протасов, головний тренер «Дніпра»:

      — Те, що далі пройшов «Марсель», я вважаю закономірним на сто відсотків. Відтоді, як йому вдалося забити два м'ячі, наша справа, можна сказати, завершилася. Проте ми повинні винести й позитивне з цих матчів. Адже вони стали непоганою підготовкою до нового сезону. Окрім того, ми ще раз побачили, чого нам не вистачає і що болить...

      Випускаючи Русола на заміну, ми, звичайно, ризикували, проте Андрій не вперше грав на позиції правого захисника. І ввійшов він у гру, я б сказав, дуже добре — гра помітно пожвавилася, особливо на правому фланзі. Ну а те, що сталися помилки... Вони траплялися й до цього, але ми за них не «заплатили». Футбол — це помилки...

Альбер Емон, головний тренер «Марселя»:

      — Команда з Дніпропетровська постала дуже сильною — особливо після того, як ми вели в рахунку 2:1. Загальним же підсумком матчу ми задоволені, бо вийшли до Кубка УЄФА.

 

ТАБЛО

Кубок Інтертото. Третій раунд

(матчі-відповіді)

«Дніпро» (Україна) —

«Марсель» (Франція) — 2:2

Стадіон «Метеор».

Суддя — Говард Уебб (Англія)

      «Дніпро»: Кернозенко, Грицай, Єзерський (Русол, 46), Шелаєв, Корніленко (Балабанов, 82), Костишин (Кравченко, 70), Радченко, Матюхін, Главіна, Шершун, Назаренко

      «Марсель»: Каррассо, Бейє, Зубар, Цезар, Тайво, Насрі (Орума, 62), Цана, Лямуші, Мауліда, Пажис (Бамаго, 83), Ньянг

      Голи: Назаренко, 78; Русол, 86 — Ньянг, 71; Орума, 75

      Попередження: Костишин, 45 — Зубар, 14, Цана, 48

      Перший матч — 0:0

* * *

«Кайсеріспор» (Туреччина) — «Лариса» (Греція) — 2:0 (перший матч — 0:0)

«Етнікос» (Кіпр) — «Маккабі» (П-Т, Ізраиль) — 2:3 (2:0)

«Тирасполь» (Молдова) — «Рід» (Австрія) — 1:1 (1:3)

«Фарул» (Румунія) — «Осер» (Франція) — 1:0 (1:4)

«Твенте» (Голландія) — «Кальмар» (Швеція) — 3:1 (0:1)

ФК «Москва» — «Герта» (Німеччина) — 0:2 (0:0)

«Гент» (Бельгія) — «Грассхоперс» (Швейцарія) — 1:1 (1:2)

«Хайберніан» (Шотландія) — «Оденсе» (Данiя) — 2:1 (0:1)

«Ліллестрем» (Норвегія) — «Ньюкасл» (Англія) — 0:3 (1:1)

«Марибор» (Словенія) — «Вільяреал» (Іспанія) — 1:1 (2:1)