Прийшов, побачив і забив

25.07.2006
Прийшов, побачив і забив

      Старт сезону в Україні — завжди свято для уболівальника. І хай нещодавно завершився чемпіонат світу, під час якого ми «наїлися» футболом і задовольнили свої амбіції щодо збірної, та все одно в кожного з нас є своя, рідна команда, — чи то у вищій лізі, чи в першості колективів фізкультури. На старті 16-го чемпіонату для фанатів від Львова до Луганська притаманне загострене почуття «місцевого футбольного патріотизму», а песимізм у такі дні не властивий нікому — така вже природа цієї частини суспільства.

      Задоволення від початку змагання у вищій лізі розтягнулося цього разу на шість днів — перший тур розпочався минулої п'ятниці, а завершиться аж завтра. І звинувачувати в цьому можна хіба єврокубкові амбіції наших клубів, — од віце-чемпіонів, які вже завтра розпочинають кваліфікаційний відбір у Лігу чемпіонів, до команди, яка своє «законне» місце в Кубку УЄФА не заробила в минулому сезоні, але прагнула повернути його через Кубок Інтертото. Відповідно, відкрило першість «Динамо», а останнім стартує «Дніпро» зі своїм візаві.

      Теоретично, динамівцям перед міжнародним стартом випав дуже непоганий спаринг-партнер у вигляді «Чорноморця». Але матч на стадіоні ім. Лобановського ще раз підтвердив, що між срібним і бронзовим призерами у нас пролягає величезна відстань за всіма параметрами. 30 очок, які навесні розділили киян та одеситів, і зараз залишаються яскравою ілюстрацією співвідношення сил цих суперників.

      Хоча дехто сподівався, що якесь особливе піднесення допоможе одеситам «зберегти обличчя» в протистоянні з грандом, тим більше, що в команді з'явилося чимало кваліфікованих виконавців. Цементувати оборону «моряків» мали б колишній гравець російської збірної Нижегородов та «збірник» Грузії Шашіашвілі, не варто представляти й екс-гравців української національної команди — Зотова та Венглинського. Проте імена у футбол не грають. Венглинський через «некондицію» був відсутній навіть у заявці на матч, а решта «нових одеситів» у Києві були найгіршими у виконанні своїх безпосередніх руйнівних функцій.

      Водночас слід визнати, що динамівці — з огляду на близькість старту в Суперлізі та небажання повторити минулорічну ганьбу з «Тюном» — перебувають значно ближче до піку готовності й мобільності, аніж «Чорноморець». Найбільше ж вразило, як швидко адаптувався в команді Анатолія Дем'яненка бразилець Корреа. Карлос був найкращим у суперкубковому поєдинку з «Шахтарем», а вже в першому поєдинку чемпіонату відкрив рахунок своїм голам, виявивши вміння виконувати «стандарти». До речі, той штрафний Корреа  сам же і заробив, змусивши арбітра показати другу жовту картку легіонерові гостей Мжаванадзе.

      Зі свистком на перерву можна було вже й не починати другий тайм, бо в меншості у наставника «синьо-чорних» Семена Альтмана не було аргументів і навіть просто нападаючих. У підсумку Юссуфф та Шацьких довели справу до рахунку 4:1, який повторюється втретє поспіль у столичних зустрічах цих команд.

* * *

      Киянин Родріго, який влучним виконанням «стандарту» відкрив лік голам у цьому чемпіонаті, ще не знав, що поклав лише початок загальному домінуванню бразильців у першому турі. У неділю на київський дубль тріо донецьких «чарівників м'яча» відповіло «покером». При цьому Елано Блумер один з своїх голів теж забив зі штрафного удару. Загалом рахунок 5:0 у матч «Шахтар» — «Кривбас» не став несподіваним, адже ще кілька днів тому криворіжці налаштовувалися на поєдинок з «Олександрією» в рамках першої ліги. Команду, кинуту «Криворіжсталлю», врятувала фінансова група «Приват». Це у фінансовому сенсі, а ось щодо ігрового, то поки головний тренер Олександр Косевич має намір знайти собі наступника, зосередившись на клубній роботі як віце-президент.

      Загалом же, незважаючи на провальний початок, «Кривбас» із групою знаних виконавців (як-то Яксманицький, Старостяк, Гігіадзе, Бурдулі, Єпуряну, Шевелюхін і Сачко), не повинен боротися за виживання. Для цього можуть знайтися кандидати там, де ми навіть не чекали.

* * *

      У принципі, вже сам відхід Миколи Павлова від керівництва «Сталлю» мав насторожити прихильників цієї команди. Тепер же, після поразки пiдопiчних голландця  Тома Каанена від «Металіста», в Алчевську почали ширитися чутки про нездорову атмосферу в команді. Якщо стисло, то величезний загін новачків чомусь одержав усе і відразу, тоді як зі старожилами не розрахувалися й за попередній сезон.

* * *

      Мінімальна перемога «Таврії» над «Іллічівцем» може свідчити про ротацію в традиційному колі претендентів на «зону УЄФА». Кримчани знайшли свою гру в другому колі попереднього чемпіонату і провели цілеспрямовану підготовку до нового сезону під керівництвом Михайла Фоменка, котрий знає, як досягати результату на тривалій дистанції. А ось маріупольці залишили все без змін, втративши при цьому кількох знакових гравців.

* * *

      Перший тур дав натяк, що цьогорічне поповнення з першої ліги прийшло не для того, щоб вести боротьбу за виживання. Принаймні перші очки «Карпати» та «Зоря» вже взяли. Найголовніший же плюс вищій лізі від присутності цих команд — уболівальники Львова та Луганська, які можуть суттєво підвищити статистику відвідуваності. Подивіться — Галичина на трибунах стадіону «Україна» кинула виклик «Шахтареві»!

      А хто ж тоді претендує на місце серед аутсайдерів, якщо не дебютанти? Шанс потрапити туди мають, вочевидь, «Ворскла» та «Харків» — вони не надто активно проводили селекцію у міжсезоння. Щодо «Арсеналу», який виживає у несприятливій фінансово-політичній ситуації, то досить характерною була відповідь наставника «канонірів» Олександра Заварова після перемоги в Полтаві: «Про нас багато пишуть, і більше поганого, ніж доброго. Утім ситуація в «Арсеналі» налагоджується, хоча проблеми й були. Від нас пішло восьмеро футболістів, але на заміну їм прийшли нові гравці. Тому, думаю, що з кожним матчем команда прогресуватиме».

 

ТАБЛО

Результати матчів 1-го туру:

«Динамо» — «Чорноморець» — 4:1

      9 600 глядачів

      Голи: Родріго, 12; Корреа, 45+2; Юссуф, 54; Шацьких, 68 — Симоненко, 41

      Вилучення: Мжаванадзе, 37 («Ч»)

«Шахтар» — «Кривбас» — 5:0

      22 000 глядачів

      Голи: Матузалем, 29; Елано, 41, 51; Брандао, 42; Маріка, 78

«Таврія» — «Іллічівець» — 1:0

      8 000 глядачів

      Гол: Вишневський, 69

«Сталь» — «Металіст» — 0:1

      4 300 глядачів

      Гол: Слюсар, 45

«Харків» — «Зоря» — 2:2

      6 300 глядачів

      Голи: Гладкий, 24; Рібейро, 73 (пен.) — Смалько, 49; Кирилов, 90+3

«Ворскла» — «Арсенал» — 0:1

      7 000 глядачів

      Гол: Ярошенко, 74

«Карпати» — «Металург» (З) — 0:0

      22 000 глядачів

Турнірне становище:

            I     В     Н     П     М     О

1. «Шахтар» 1     1     0     0     5-0   3

2. «Динамо» 1     1     0     0     4-1   3

3. «Арсенал»      1     1     0     0     1-0   3

4. «Таврія» 1     1     0     0     1-0   3

5. «Металіст»     1     1     0     0     1-0   3

6. «Харків» 1     0     1     0     2-2   1

7. «Зоря»   1     0     1     0     2-2   1

8. «Металург» (З) 1     0     1     0     0-0   1

9. «Карпати»      1     0     1     0     0-0   1

10. «Дніпро»      0     0     0     0     0-0   0

11. «Металург» (Д)      0     0     0     0     0-0   0

12. «Сталь» 1     0     0     1     0-1   0

13. «Іллічівець»  1     0     0     1     0-1   0

14. «Ворскла»     1     0     0     1     0-1   0

15. «Чорноморець» 1     0     0     1     1-4   0

16. «Кривбас»     1     0     0     1     0-5   0

      Бомбардир: Елано («Шахтар») — 2.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Перша ліга. 1-й тур. «Динамо-2» — «Спартак» (С) — 7:0 (Олійник, 14, 41, 71; Воробей, 57; Ксьонз, 77; 90+1 (пен.); Зозуля, 78), «Оболонь» — «Миколаїв» — 7:1 (В.Іващенко, 30, 45, 75; Гурка, 53; Куценко, 59; Булатович, 86; Товт, 89 (пен.) — Потапов, 80; вилучення: Стоян, 37 — Оксимець, 36), «Спартак» (І-Ф) — «Геліос» — 0:2 (Зелді, 39; Драбенок, 77), «Кримтеплиця» — «Динамо-Ігросервіс» — 2:1 (Грищенко, 13; Онисько, 85 — Баленко, 7), «Нафтовик» — «Десна» — 3:1 (Мельниченко, 18; Агарін, 23 (пен.); Бермудес, 74 — Величко, 68 (у свої ворота)), «Поділля» — ЦСКА — 2:1 (Кобець, 12; Гайдаржі, 90+4 — Шупик, 70), «Львів» — «Борисфен» — 3:1 (Середа, 53; Мазяр, 56; Деревльов, 60 — Сахаров, 75), «Волинь» — «Олександрія» — 0:1 (Кундель, 61), «Сталь» — «Енергетик» — 0:2 (Запорожан, 20; Пуга, 47; нереалізоване пенальті: Ситник, 87 («С»)), «Закарпаття» — «Дніпро» — 2:1 (Домбрайє, 44 (пен.); Малицький, 90+2 — Поліщук, 26 (пен.)).