А ти здав мандат?

25.07.2006
А ти здав мандат?

Юля — «нашоукраїнцям»: приєднуйтеся до бойкоту! (Фото Володимира СТАДНИКА.)

      Можна напевне стверджувати, що вчора вранці щонайменше зо два десятки народних депутатів (а якщо по-чесному, то й значно більше), записаних у фракцію Блоку Тимошенко, зеленою заздрістю заздрили своєму колезі Володимиру Зубику, який іще раніше, підписавшись за вступ до «антикризової коаліції», фактично спалив за собою всі БЮТівські мости. І, хоча й досі значиться у фракції БЮТ, тепер чинити за її внутрішніми законами не зобов'язаний. Тож поки всі 125 нардепів-«тимошенківців» учора дружно писали заяви про вихід із фракції, що нібито має потягти за собою складення народнодепутатського мандата, пан Зубик спокійно собі займався, чим хотів. А разом із ним і послідовники-перебіжчики: колеги Олександр Борзих, Володимир Толстенко та Михайло Зубець.

      Добровільно позбавлятися законодавчого мандата нардепам ой як не хотілося. Але що поробиш — із такою категоричною лідеркою, як Юлія Тимошенко, вибору нема: треба робити так, як скаже «генерал» у спідниці. Яка, до слова, перед тим, як повести свою «армію» у Верховну Раду, взяла з усіх «списочників» розписки про те, що коли вони «зганьблять честь фракції» чи щось у такому стилі, із Верховною Радою повинні розпрощатися — скласти мандати. Тепер же, з огляду на ситуацію, що склалася в країні, Юлія Володимирівна зобов'язала всіх своїх депутатів написати заяви про вихід із фракції. Хоча спершу планувалося писати «пісьма» одразу про складення повноважень, адже якщо у ВР значитиметься менше, ніж дві третини конституційного складу (себто менше 300 осіб), Президент отримає право розпустити парламент.

      Однак, як визначили юристи БЮТ, такий шлях вестиме в нікуди, оскільки для добровільного позбавлення мандата нардеп повинен отримати схвалення щонайменше 226 своїх колег. А 226 голосів наразі, нагадаємо, є тільки в «антикризової коаліції. Тому було знайдено «легший» шлях: усім дружно й добровільно «вийти з фракції». «Тимошенківці» сподіваються, що таким чином вступить у дію норма про імперативний мандат, згідно з якою народний обранець, який покидає фракцію партії чи блоку, за списками якого пройшов до парламенту, автоматично позбавляється «звання» депутата ВР.

      І хоча щодо такого шляху також виникають питання, для деяких політичних сил головне — не дія, а якомога ширша реклама цієї дії. «Батьківщина нас не забуде!» — пафосно констатували депутати-«відмовники», які без такої лідерки навряд чи наважилися б на рішучий крок. Багато з них справді цього дуже не хотіли, але що робити: Юля сказала «треба», значить — «єсть».

      Водночас хоч як БЮТівці хочуть «розпустити» Верховну Раду, без допомоги «Нашої України» їм не обійтися. Адже у фракції БЮТ налічується «лише» 129 (мінус четверо «перебіжчиків») депутатів, тоді як для оголошення дострокових виборів мандати повинні скласти не менше 150 парламентаріїв. От і ухвалили «біло-сердечні» на своєму ранково-показовому (на дійство були запрошені й журналісти) засіданні звернутися до «Нашої України» з пропозицією також скласти мандати й спільними зусиллями «вбити» Верховну Раду нинішнього скликання. При цьому БЮТ закликав нардепів «НУ» «не вірити в «заколисуючі розповіді» про те, що прихід Януковича до влади не несе жодної загрози, що Партія регіонів не встигне накоїти лиха, бо керуватиме країною недовго». Адже для того, щоб «видавити» «регіоналів» із влади, знадобиться не один десяток років... Так принаймні вважає Юлія Тимошенко. За її словами, заклик скласти депутатські мандати — це не популізм і не акт відчаю, а абсолютно виважений, цивілізований і законний крок для відведення загрози від України.

      А поки БЮТівці, скріпивши серце, підписувалися перед «кабальними» заявами, «Наша Україна» розмірковувала над тим, що робити далі. «Регіонали» їй у цьому «допомагали»: розповідали про те, які вони білі й пухнасті, як «тримають» для «нашоукраїнців» і парламентські комітети, і місця в уряді. Навіть назву своєї «антикризової коаліції» обіцяють поміняти — в тому випадку, якщо «НУ» до неї вступить. Як припустив один із чільників ПР Євген Кушнарьов, можливо, в такому випадку коаліцію перейменують в «об'єднавчу», а то й «коаліцію національного примирення».

      «Нашоукраїнці» ж,  хоча вустами Романа Зварича фактично й вiдмовилися пiдтримати починання БЮТ, усупереч усім песимістичним прогнозам, на «змову з ворогом» поки що не йдуть. Навіть Юрій Єхануров, якого вважають одним із найзатятіших апологетів «широкої» коаліції і називають «компромісною фігурою» в разі, якщо «НУмівці» категорично не захочуть бачити Прем'єр-міністром Віктора Януковича, заявив: в уряді, сформованому «антикризовою» коаліцією, він працювати не буде. З маленьким уточненням: «Я не хотів би приєднуватися до уряду, у якому не буду Прем'єром». У такому разі Юрій Іванович планує зосередитися на роботі в парламентському комітеті з питань науки та освіти, до якого наразі входить.

      Але хоч би хто там що казав, наразі всі фракції Верховної Ради добре розуміють: їхня доля залежить від рішення Президента. І хоча тій же Партії регіонів, за великим рахунком, майже байдуже, розпустить Віктор Ющенко парламент чи ні (у разі дострокових виборів ПР знову може набрати найбільше голосів), все ж витрачати зайві кошти на напружену кампанію не хочеться і «регіоналам». А Президент поки що зважує...

      Учора представники парламентських фракцій планували собі зустріч із главою держави, яка, за однією інформацією (з «регіональних» джерел), відбулася, а за іншою (з президентського секретаріату) — ні. А поки «синьо-білі» обурювалися тим, що Президент «затягує» подання до парламенту кандидатури Віктора Януковича на Прем'єр-міністра, речниця «Нашої України» Тетяна Мокріді заявила, що «говорящими головами» Партії регіонів, а також її сателітів, у ЗМІ розгорнута масштабна інформаційна кампанія, спрямована на дискредитацію «НУ».

      «У зв'язку із цим іще раз потрібно наголосити, що «Наша Україна» не веде ніяких офіційних переговорів з так званою «антикризовою коаліцією» і не має намірів приєднуватися до неї», — повідомила пані Тетяна. За її словами, «на сьогодні ведуться консультації з усіма політичними силами, представленими у Верховній Раді, на предмет пошуку можливостей для побудови нормальних відносин між більшістю і меншістю, а також забезпечення життєдіяльності законодавчого органу». І не більше.

      До речі, сьогодні нардепи вирішили увечерi попрацювати не в пленарному режимі, а в комітетах. Нагадаємо, вчора парламент (чи не вперше за всю історію незалежної України — в понеділок) зібрався на роботу в режимі вечірнього засідання.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>