Опозиційний «дзвінок» БЮТ

22.07.2006

      Замість народних депутатів на парламентських кріслах фракції Блоку Юлії Тимошенко прилаштувався державний прапор. БЮТівці ігнорують роботу Верховної Ради, протестуючи проти реваншу команди Януковича. Однак цей демарш поширюється тільки на «підкупольну» роботу, себто залу засідань. Бо «тимошенківці», як і обіцяли, продовжують працювати в комітетах і чи не щодня проводять засідання фракції. Свою вчорашню сходку вони зробили відкритою для журналістів.

      Основний лейтмотив засідання БЮТ — це повальна демобілізація на опозиційну роботу. Цей настрій проявлявся у всіх трьох питаннях порядку денного: зверненні до Президента, в якому БЮТ закликає главу держави до розпуску Верховної Ради, в критиці бюджетної резолюції та підготовці альтернативних проектів, а також у законопроекті про опозицію, який взявся написати Блок Тимошенко.

      Блок Тимошенко залишається на тій позиції, що нинішню ситуацію можуть вирішити хіба що дострокові вибори. У своєму зверненні вони закликають Віктора Ющенка вчинити саме так. «У Президента України є сьогодні два шляхи: або 25 липня достроково припинити повноваження цієї Верховної Ради і спробувати врятувати Україну; або — здатися, визнати, що Майдан був помилкою, сподівання мільйонів людей на побудову нормальної країни — ілюзією, та подати кандидатуру Януковича на затвердження Верховній Раді... Сьогодні в країні можливий тільки один варіант поступу й розвитку, а не два, — йдеться в емоційній заяві БЮТ. — Або — до Європи і цивілізованого світу, до демократії та нормального порядного й чесного життя, або — назад — до імперії, до відрізаних голів журналістів, до завалених трупами териконів і шахт, до темряви і безпросвітності».

      Після засідання фракції журналісти поцікавилися в Юлії Володимирівни, що буде потім, якщо Янукович таки стане Прем'єром, чи перейде Тимошенко в опозицію, зокрема й до Ющенка. Лідерка БЮТ відповіла, що «це можна остаточно зробити, якщо буде потреба, тільки після того, як Президент ухвалить рішення — внести кандидатуру Януковича або розпустити парламент. Якщо ми ухвалимо таке рішення, то це буде повноцінна опозиція до влади в Україні».

      Бюджетну резолюцію «тимошенківці» вщент розкритикували. «Це несистемний і непрограмний документ, а відписка уряду, який не знає, що буде далі — буде в опозиції, чи лишиться працювати в уряді», — охарактеризувала цей документ Юлія Володимирівна. «Це резолюція одного поганого уряду для іншого поганого уряду», — зазначив Андрій Шкіль, натякаючи на зміну кабмінівських поколінь.

      Юлія Тимошенко спільно з фракцією вирішила виправити цю резолюцію. Відтак кожному депутату веліли розробити три документи. Два — це зауваження та пропозиції до чинної резолюції, а третій — виклад резолюції в тій компетенції, до якої має стосунок депутат, себто в залежності від комітетської належності. Потім ці пропозиції зведуть воєдино. Таким же макаром БЮТ вирішив діяти і з законопроектом про опозицію. Пані Юлія наказала своїм парламентаріям подати пропозиції або через електронну пошту, або ж принести на дискеті.

      Слід додати, що до подібної «побутової» дріб'язковості Тимошенко вдавалася неодноразово. Мабуть, у такий спосіб намагається швидше призвичаїти новачків до непростих депутатських буднів. У руках вона тримала дзвіночок, до «послуг» якого вдавалася, щойно в кінозалі Верховної Ради, де проводилося засідання, виникав словесний гармидер. Але галасу на засіданні було мало, особливо, коли виступала Тимошенко. Її слова нотували в зошит, а іноді слухали з таким виразом обличчя, мов учні, які намагаються вловити фінальні настанови вчительки перед колективною поїздкою до музею в сусіднє місто. А дорогу перед собою БЮТ наразі малює одну — в опозицію.

      Варто відзначити, що в тій ситуації, яка склалася зараз, БЮТ чинить своє діло вправно. Це та політична сила, в якої найбільше з усіх інших є простору для маневру. З Партією регіонів, КПУ та СПУ все ясно, вони зв'язані ланцюгом коаліції. Важче з «Нашою Україною», яка розривається між «опозицією взагалі» та «опозицією зокрема», непросто й Президентові, який опинився перед «дилемою 25 липня» — подавати кандидатуру Януковича на Прем'єра чи розпускати парламент. Натомість БЮТ вільний від усіх цих пасків та павутин, і перед ним не малюються напівтони: якщо парламент буде розпущено — буде добре, якщо він продовжить працювати, тоді БЮТ займе опозиційну лінію. Зрештою, інакшого варіанту поведінки в блоку Тимошенко й немає.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>