Семеро сміливих і травмованих

15.07.2006
Семеро сміливих і травмованих

Якщо придивитися, можна помітити, що на рогах у бичків — насадки, аби зменшити кількість травм. (Фото РЕЙТЕР.)

      В іспанському місті Памплона добігає кінця всесвітньо відомий фестиваль Сан-Фермін — той самий, який був оспіваний Хемінгуеєм у романі «Фієста». За давньою традицією, це свято насамперед є випробуванням для відчайдухів — своєрідною ініціацією. З усього світу в провінцію Наварра з'їжджаються чоловіки, щоб узяти участь у масовій кориді. Із загонів випускають биків, вони женуться по тісних вуличках міста, а перед ними тікає-падає-перекидається багатотисячний натовп диваків. Крім того, ввечері кожен охочий може спробувати свої сили на арені для кориди, і знову ніхто не зможе заборонити тобі подражнити бугая навіть у стані сильного сп'яніння.

      За 82 роки проведення фестивалю Сан-Фермін життям за таку розвагу заплатили 15 шибайголів, каліками залишилися сотні осіб.

      Цього сезону обійшлося без фатальних жертв, однак семеро чоловіків (майже всі — іноземні туристи) отримали відчутні ушкодження. З них двоє — травмовані серйозно. Зокрема, за повідомленням «Євроньюс», у відділенні інтенсивної терапії перебуває гість зі США, в якого після зіткнення з биком паралізовано тіло нижче пояса.