Поярмаркували до Петра і Павла

13.07.2006

      Цього року виповнюється 220 років відтоді, як у Чернівцях було започатковано два ярмарки. Таке рішення ухвалила Надвірна військова рада Австрії за поданням генерала Енценберга. Один з ярмарків називався Петрівський і став особливо популярним у місті. В документах тих років про нього писали: «Поблизу міста виростало нове містечко з палаток та шатрів. Поряд з тисячами і тисячами овець, коней та великої рогатої худоби та товарами, що задовольняли невибагливий смак, продавались й предмети розкоші за великі гроші». Всюди лунала циганська музика, а хто не ледачий — не шкодуючи ніг танцював молдавські танці, вальс, мазурку. Сам ярмарок тривав два тижні. Але з роками численні магазинчики витіснили торжище. Хоча ще перед війною, у 1935 році, вже румунська влада намагалася відродити давню традицію, але вдалося це ненадовго.

      У 1998 році Чернівецька міська рада відновила давнє свято. Тоді на Театральній площі зібралось кілька десятків підприємств, а вже цього року більше 350 учасників демонстрували свої товари та послуги. Щороку ярмарок відбувається напередодні свята Петра і Павла і вже став улюбленим днем чернівчан.

      Цьогоріч у центральному парку культури і відпочинку імені Шевченка яблуку ніде було впасти. Краму було — на будь-який смак: від продуктів харчування, одягу, виробів народних майстрів до автомобілів та будівельних матеріалів. У відвідувачів (а на ярмарок приїхали гості з Дніпропетровська, Херсона, Івано-Франківська, Миколаєва, Криму, Закарпаття) аж очі розбігалися.

      Величезне містечко влаштували туристичні фірми міста — тут народ мав змогу вибрати на свій смак пропозиції щодо різноманітних екзотичних поїздок за кордон і в межах країни. Одна з турфірм влаштувала шматочок екзотики. Дві панянки в купальниках сиділи в шезлонгах, справжній негр стояв під парасолькою від сонця, а на тамбуринах грали латиноамериканську музику.

      Під час урочистого відкриття ярмарку вітали Петрів та Павлів. Минулого року напередодні цього свята в Чернівцях народилася трійня (єдиного у ній хлопчика назвали Павлом). Мер міста Микола Федорук вручив щасливій родині Сирбу ключі від трикімнатної квартири в центрі міста. Усім першокласникам Павликам та Петрикам подарували портфелі з шкільним приладдям. Батьки новонароджених, яких назвали іменами святих апостолів, також отримали подарунки від міської влади. Вшанували і старших за віком Павлів та Петрів: багаторічного голову міської ради ветеранів війни та праці Павла Бажеріна, заступника директора обласного архіву, дослідника старовинних документів, керівника обласного румунського товариства «Голгофа» Петра Пріора, прокурора Садгірського району міста Павла Ванзуряка, заступника голови Шевченківського райсуду Петра Мамчина, капітана футбольної команди «Буковина» Петра Кобічека.

      Ярмаркували до пізнього вечора. Свої фірмові страви та музику пропонували ресторани міста, рятувальники демонстрували спецтехніку, спортсмени — сеанси одночасної гри в шахи та шашки, а модельні агентства влаштували показ моделей та зачісок.

      Відпочили городяни на славу, щоправда, дехто переплутав паркову зону з лісовою і подекуди влаштовув справжні пікніки з шашликами і мангалами. Директор парку сумно зітхав, оглядаючи наслідки народного гуляння. Сьогодні вже всюди порядок, а чернівчани з нетерпінням чекають наступного ярмарку, бо це справді веселе і гарне дійство.