Віза до сонного царства

13.07.2006
Віза до сонного царства

Заснути за столом — краще, аніж за кермом. (Фото Олександра КОПИЛОВА.)

      Американський науково-популярний журнал Dіscover опублікував добірку цікавих фактів, які стосуються сну. Як зазначає «Кореспондент», упорядники назвали 20 фактів, які так чи інакше стосуються виду діяльності, на який людина витрачає третину свого життя. Зокрема, до «сонної двадцятки» потрапила така інформація:

1. Хронічнe хропiння можна лікувати за допомогою спеціальної хірургічної процедури, під час якої медики підтягують тканини м'якого піднебіння та глотки. Можливими побічними ефектами є зміна тембру голосу.

2. Ще один варіант лікування хропiння — зробити в піднебіння укол. Спеціальна речовина закріплює м'яку тканину, і вона вже не бере участі у голосних «руладах».

3. Дослідження, проведене в 2002 році в Оксфордському університеті, показало, що традиційний спосіб боротьби з безсонням — рахувати баранів (овець, слоненят тощо) — є неефективним. Така розумова діяльність є настільки нудна, що проблеми і тривоги неминуче виходять на поверхню свідомості і не дають спокійно заснути.

4. У 2004 році американці отримали 35 мільйонів рецептів на снодійне. За останні кілька років кількість дорослих людей віком від 20 до 44 років, які не можуть заснути без пігулки, подвоїлася.

5. Один матрац у середньому служить власникові близько 8—10 років. За цей час у ньому накопичуються різні небезпечні речовини. В одному дослідженні навіть стверджується, що бактерії, які живуть у матраці та подушці, викликають синдром раптової смерті у дітей.

6. У США щорічно відбувається більше ста тисяч автомобільних аварій через те, що водій засинає за кермом.

7. У рамках інтеграції в Європейський Союз іспанці почали кампанію з боротьби з «сієстою» — традиційним пообіднім сном. Дослідники кажуть, що через «сієсту» іспанці в середньому вночі сплять на 40 хвилин менше, ніж інші європейці, і це позначається на їхній роботі. Так, за відносною кількістю нещасних випадків на виробництві Іспанія посідає провідне місце в ЄС, а за продуктивностю праці стоїть на третій позиції знизу.