Творці історії

08.07.2006

      На трав'яних кортах третього за ліком турніру серії «Великого шолому» в Лондоні наступає пора вирішальних матчів. На нову висоту підняла досягнення українців на Уїмблдоні наша пара у складі Юліани Федак і Тетяни Перебийніс. Позавчора 23-річні тенісистки з Нової Каховки й Харкова перемогою завершили свою чвертьфінальну дуель проти німкені Гренефельд й американки Шонессі, сіяних в Англії під п'ятим номером. Зустріч цих дуетів розпочалася ще в середу, але через дощ була перенесена. Наступного дня українки зуміли відігратися після програного першого сету й вирвати перемогу в третьому — 6:7, 6:4, 6:4. Причому наші дівчата продемонстрували неймовірну силу волі, адже у вирішальній партії поступалися — 1:4 — й зуміли взяти п'ять геймів поспіль.

      Також позавчора визначилися й учасниці фінального матчу серед жінок-одиночниць. У півфіналах француженка Амелі Моресмо (1-й номер посіву) здолала росіянку Марію Шарапову (4) з рахунком 6:3, 3:6, 6:2, а бельгійка Жюстін Енен-Арден — свою співвітчизницю Кім Клійстер — 6:4, 7:6. У чоловіків у останньому чвертьфіналі 20-річний іспанець Рафель Надаль (2) переграв фіна Яркко Ніємінена — 6:3, 6:4, 6:4.

      Крім того, знаменною подією став останній матч на Уїмблдонському турнірі «бабусі» світового тенісу — американки чеського походження Мартіни Навратілової. У третьому колі змагань мішаних пар разом із Марком Ноулзом із Багамських островів вони поступилися ізраїльсько-російському дуету Енді Рама і Віра Звонарьова — 5:7, 1:6. 49-річна Навратілова 28 років виступала на кортах Всеанглійського клубу лаунтенісу й крикету, дев'ять разів вигравала турнір в одиночному розряді й сім — у парному. У липні 1978 року вона очолювала світовий жіночий рейтинг, а десятьма роками пізніше сягнула вершини і в парному табелі про ранги.