«Лузерський» футбол

23.06.2006
«Лузерський» футбол

Серб Нікола Жигич перевіряє на міцність труси Сиріла Доморо. (РЕЙТЕР.)

      Хоч як дивно, але позавчора команди, які заздалегідь розпрощалися з надією на місце в «плей-оф», продемонстрували цікавіший футбол, ніж лідери квартетів. Ті вже тримали в голові майбутні зустрічі 1/8 фіналу й не надто напружувалися.

      У Лейпцигу зустрілися збірні Анголи й Ірану, котрі намагалися здобути свою першу й останню перемогу на «мундіалі». У підсумку зробити цього так нікому і не вдалося - суперники розійшлися нічиєю, але африканці забили принаймні свій єдиний м'яч у Німеччині, який став для Анголи дебютним на чемпіонатах світу. До речі, на цьому матчі чи не вперше на ЧС-2006 трибуни не заповнилися на сто відсотків - майже п'ять тисяч місць так і залишилися порожніми.

      А тим часом у Гельзенкірхені долю першої позиції у групі D вирішували команди Португалії й Мексики. Місцем цих розборок стала надсучасна арена «Ауф Шальке», одного з лідерів німецького футболу. Побудували її лише п'ять років тому за далеко не космічну суму 192 мільйони євро, а вже у 2004 році вона здобула право на проведення фіналу Ліги чемпіонів. Тоді «Порту» під керівництвом Жозе Моуріньйо переміг тут «Монако». Стадіон повністю накритий великим тентом, а трибуни вміщують 52 500 глядачів.

      У Гельзенкірхені 280 тисяч мешканців, перша згадка про місто датована ХІІ століттям. Щоправда, з тих пір тут мало що залишилося - Друга світова війна не пройшла стороною.

      Бажаючих потрапити на матч було аж занадто багато - від табличок із написом «Потрібен квиток» мерехтіло в очах. Несподівано для багатьох багатотисячне зелене море мексиканців легко закрило собою червоні португальські футболки. Латиноамериканці створили справжню проблему для залізничників, забивши всі поїзди під зав'язку і залишивши за бортом чимало шокованих місцевих громадян.

      Підтримати збірну Португалії прийшов їхній легендарний співвітчизник Ейсебіо, проте головних зірок команди Сколарі він так і не побачив: Паулета, Деку, Кріштіано Роналдо, Коштінья і Нуно Валенте у заявці значилися як відсутні. Тобто лідери берегли сили на головні баталії й не мали бажання отримувати «зайву» жовту картку.

      Усі голи в цій зустрічі було забито у стартові півгодини. Більше шансів відзначитися мали мексиканці, але майстернішими виявилися їхні суперники. Після швидкої контратаки вже на шостій хвилині забив півзахисник «Челсі» Маніше. Незабаром навіщось зіграв рукою у власному штрафному капітан мексиканської команди, захисник «Барселони» Рафаель Маркес. Португалець Сімао Саброса з «Бенфіки» з 11-метрової позначки шансів воротарю мексиканців не залишив - 2:0. А єдиний із багатьох своїх моментів Хосе Фонсека реалізував ударом головою після навісу з кутового.

      Могли гості з-за океану й відігратися, коли словацький арбітр Любош Міхел відреагував на дещо театральне падіння Луїса Переса. Але, як кажуть у таких випадках, справедливість торжествувала - Омар Браво із «точки» пробив вище воріт. Цей 11-метровий став першим нереалізованим на нинішньому чемпіонаті. А коли інший мексиканець вирішив випросити ще одне пенальті, Міхел, який і без того щедро нагороджував футболістів «гірчичниками», ще раз виніс симулянтові попередження й вилучив з поля. Але й після цього ініціативою володіла команда аргентинця Рікардо Ла Вольпе, проте відновити рівновагу вдруге так і не спромоглася.

* * *

      У групі С аргентинці й голландці також без кількох лідерів розкатали бліду нульову нічию, не змінивши розстановку позицій для «плей-оф». Значно цікавішим був паралельний матч, в якому дебютант чемпіонатів світу, збірна Кот д'Івуару, навіть без дискваліфікованого Дідьє Дрогба здобула свою історичну першу перемогу. Команда Сербії і Чорногорії вже після 20 хвилин гри вела з перевагою у два м'ячі, але стала жертвою власної грубості. Мексиканський арбітр Марко Родрігес вирішив помститися за своїх співвітчизників у Гельзенкірхені і також роздавав картки направо й наліво. Він вилучив з поля по одному гравцю з кожної команди, а підопічних Ілії Петковича ще й двічі покарав 11-метровими, які африканці реалізували. Знову повний матч відіграли сербські футболісти «Динамо» й «Шахтаря» - Гавранчич і Дуляй, причому кожен із них заробив до свого пасиву по жовтій картці.

* * *

      Тепер в 1/8 фіналу 24 червня у Лейпцизі збірна Аргентини спробує довести свою перевагу над мексиканцями, а наступного дня в Нюрнберзі португальці за путівку до чвертьфіналу битимуться з голландцями.

Гельзенкірхен.

ТАБЛО

Група С

21 червня

Аргентина - Голландія - 0:0

      Франкфурт. 48 000 глядачів

Кот д'Івуар - Сербія і Чорногорія - 3:2

      Мюнхен. 66 000 глядачів

      Голи: Діндан, 37 (пен.), 67; Калу, 86 (пен.) - Жигич, 10; Ілич, 20

      Вилучення: Доморо, 90+2 - Надь, 46

Турнірне становище:

                            І     В     Н     П     М     О

1. Аргентина      3     2     1     0     8-1   7

2. Голландія      3     2     1     0     3-1   7

3. Кот д'Івуар    3     1     0     2     5-6   3

4. Сербія і Ч.      3     0     0     3     2-10  0

Група D

Португалія - Мексика - 2:1

      Гельзенкірхен. 52 000 глядачів

      Голи: Маніше, 6; Сімао, 24 (пен.) - Фонсека, 29

      Нереалізоване пенальті: Браво, 59 (М)

      Вилучення: Перес, 61 (М)

Іран - Ангола - 1:1

      Лейпциг. 38 000 глядачів

      Голи: Бахтіарі, 75 - Флавіо, 60

Турнірне становище:

                            І     В     Н     П     М     О

1. Португалія     3     3     0     0     5-1   9

2. Мексика        3     1     1     1     4-3   4

3. Ангола           3     0     2     1     1-2   2

4. Іран               3     0     1     2     2-6   1