Синій-синій іній впав на помаранч

15.06.2006
Синій-синій іній впав на помаранч

Юлія Тимошенко стала на бік футболістів збірної України, бо вони «не укладуть коаліційну угоду з іспанцями». (РЕЙТЕР.)

      Учора для України був великий день: наша футбольна збірна дебютувала на чемпіонаті світу. І про які в таку історичну мить може йтися політичні коаліції, якщо саме це слово вже набридло більше гіркої редьки? Навіть Верховна Рада розпочала своє засідання з того, що головуючий Адам Мартинюк закликав побажати успіху нашим футболістам. «Синьо-білі» нардепи з Партії регіонів у повному складі притягли на засідання синьо-жовті шарфи збірної й пов'язали їх на шиї, а БЮТівець Андрій Шевченко гордо походжав у футболці з номером і прізвищем свого футбольного тезки. У кулуарах депутати від різних фракцій, забуваючи про політичні розбіжності й коаліційні суперечки, жваво обговорювали шанси наших у матчі з іспанцями, навіть робили ставки - не на те, хто виграє, а з яким рахунком «хлопці Блохіна» переможуть «хлопців Арагонеса». Адже вони (Шевченко і компанія) «роблять у тисячу разів більше, ніж усі президенти, прем'єри і народні депутати вкупі, - переконано констатувала з трибуни Юлія Тимошенко. - Бо можна не сумніватися, що наші хлопці не укладуть сьогодні коаліційну угоду з іспанцями».

      Ці слова Юлії Володимирівни «серцевий» сектор ВР зустрів бурхливими оплесками. Бо футбол - футболом, але не думати про головне у парламентаріїв усе ж не виходило. Отож про коаліцію, яка, попри все, таки висить дамокловим мечем над Україною, все ж говорили - хоча й «по-футбольному».

      Напередодні та частина українського суспільства, яка ще має моральні сили стежити за розвитком коаліцієтворення в «помаранчево-малиновому» таборі, схопилася за серця: «Наша Україна» ухвалила рішення, яке складно було розцінити інакше, ніж оголошення про початок офіційних переговорів про створення коаліції з Партією регіонів. «НУ» закликала до формування коаліції «всіх переможців виборів» і вустами голови своєї ради Романа Безсмертного пояснила, що відтепер не виключає жодних конфігурацій коаліції: «Фактично цією заявою ми засвідчили те, що ми вільні у виборі далі обирати учасників, які сядуть за стіл переговорів». До цього «нашоукраїнців», за словами Романа Петровича, спонукала впертість БЮТ та СПУ щодо розподілу сфер відповідальності, зокрема, наполягання соціалістів на спікерстві їхнього лідера Олександра Мороза.

      Як зізнавався вчора в кулуарах БЮТівець Володимир Яворівський, у той момент, коли він почув цю заяву, «холод пішов поза спиною». Втім учорашнє засідання парламенту змусило письменника з депутатським мандатом повірити в те, що не все так погано й навіть «обнадіяло». Проти фактичної пропозиції «дружити» з Партією регіонів виступили лише Руслан Князевич і Микола Катеринчук, ставши таким чином принаймні в очах колишніх «помаранчевих революціонерів» справжніми героями. «Я переконаний - парламентська коаліція має бути тільки помаранчевою, - пояснив свою позицію Катеринчук. - Бо від коаліції [«Нашої України»] з СПУ та БЮТ можуть програти окремі політики. А від коаліції з «Регіонами» програє демократія. Програє народ».

      «Блок Тимошенко категорично заявляє, що не братиме участі у тих вінегретних форматах коаліції, які пропонує «Наша Україна», - одразу наголосила леді Ю, не забувши нагадати, хто саме винен у зриві переговорів - за її версією, це зовсім не БЮТівська й соціалістична впертість, а підступність «НУ», котра, мовляв, від самого початку тільки й шукала зачіпки, аби не створювати коаліцію з колегами часів Майдану, а злитися в екстазі з тодішніми «ворогами». «Регіонали» у своїх «фанівських» прикидах, почувши, що їх віднесли до інгрідієнтів «вінегрету», обурено загуділи, так що «спікер» Мартинюк навіть був вимушений нагадати їм: футбол почнеться тільки о 16.00.

      Петро Симоненко - лідер комуністів, які не стомлювалися в'їдливо  нагадувати невдахам-коаліціонерам, що тиждень тому ті брали перерву саме для творення більшості, тож тепер мають відзвітувати про свої успіхи в цій справі, - саркастично поцікавився, чи не потребують, бува, БЮТ, «НУ» та СПУ якоїсь допомоги «червоних», якщо вже самі домовитися не спроможні.

      І тут на арену, чи то пак трибуну, зійшов Олександр Мороз. Ситуація в країні, за його словами, склалася складна, ба навіть катастрофічна (про це, до слова, у своїх виступах розповідали й «регіонали»). Процес створення коаліції затягнувся, держава на порозі серйозної економічної кризи і взагалі, пора щось вирішувати. А щоб народ і журналісти, які останнім часом набули нехорошої звички звинувачувати у гальмуванні коаліційних домовленостей саме соціалістів, не думали, ніби вони й справді є єдиною причиною зриву переговорного процесу, Олександр Олександрович зробив красивий (хоч i дуже запiзнiлий) жест: заявив, що його політична сила знімає свою претензію щодо спікерської посади. Щоправда, за однієї умови: якщо розподіл усіх без винятку посад - від заступника «губернатора» до Генпрокурора - проходитиме на пропорційній основі. Ці слова головного соціаліста потонули в бурхливих оплесках.

      «Нашоукраїнці» сприйняли крок Мороза скептично. «Цирк та й годі», - обурювалися обізнані в подробицях переговорного процесу люди, наголошуючи на тому, що якби соціалісти справді хотіли домовлятися, то відступилися б від своєї категоричної вимоги не тоді, коли вже пізно, а бодай напередодні, поки «Наша Україна» сама кликала «демократичних» колег спробувати помиритися ще раз.

      «Шановний Олександре Олександровичу, невже ви не знаєте, що по якому б розподілу не був призначений голова обласної чи районної державної адміністрації, він ні перед ким не відповідає, - відповідаючи на «пропозицію» Мороза, спробував пояснити позицію «НУ» Роман Безсмертний. - Тому ми казали - треба завершити політичну реформу, на основі вибору громадян сформувати виконкоми. І виконкоми, які складаються з тої чи іншої політичної сили, візьмуть на себе відповідальність за реалізацію того чи іншого курсу». Словом, не плутайте мух із котлетами.

      Натомість захоплена вчинком Сан Санича Юлія Володимирівна назвала його «великою людиною» й заявила, що цією своєю заявою Мороз зі своєю Соцпартією «здьорнули останнє покривало з наготи» «Нашої України», яка розповідями про «впертість» і позірним небажанням віддавати спікерство насправді прикриває свої хитрі первісні наміри (див. вище). «Спікера вони не поділили, йолі-палі, - викликала сміх у залі Тимошенко. - Та це ж лише привід!».

      Стриманий Олександр Мороз знову згадав про головну подію дня, вказавши емоційній Юлі на те, що політика дечим нагадує футбол, хоча в першому все значно більше залежить від емоцій: «М'яч круглий, усе може статися, але не варто забувати, що в політиці у цьому м'ячі - цеглина. Тож треба грати так, аби не позбивати ноги й собі».

      Пiсля словесного «футболу»  розгляд питання про створення парламентських комітетів, без яких депутати, по суті, не можуть нормально працювати (по-перше, навіть місця робочого не мають, а по-друге, як нагадав Адам Мартинюк, у трудових книжках записують не «народний депутат України», а член такого-то комітету ВР), пройшов як у тумані. Парламентарії так нічого й не ухвалили, і посперечавшись про те, скільки має бути комітетів у новому скликанні ВР, закрили засідання до сьогоднішнього ранку. Перед тим примудрившись під час одного голосування продемонструвати єдність «НУ» й ПР, що іронічний Мартинюк не міг не прокоментувати таким чином: «Схоже, завтра у нас буде коаліція».

      Здавалося б, надія на те, що буде вона «помаранчевою», згасла остаточно. Особливо після того, як лідер Партії регіонів Віктор Янукович на брифінгу в кулуарах заявив: його політична сила «найближчими днями буде готова до прийняття рішення з формування коаліції». «З «Нашою Україною» ми переговори і не припиняли, але сьогодні це називають словом консультації. Що ж, нехай будуть консультації», - пояснив Янукович, зазначивши, що такі «консультації» ПР веде з усіма, хто пройшов до парламенту.

      Однак, будемо вірити, не все так трагічно. По-перше, і «нашоукраїнці», й «регіонали» протягом дня постійно наголошували на тому, що офіційного рішення про початок переговорного процесу щодо творення коаліції їхніх сил іще не приймалося. По-друге, Юлія Тимошенко майже одночасно з Януковичем на іншій прес-конференції заявила, що БЮТ із переговорного процесу з «НУ» та СПУ якраз зовсім і не виходить, а навпаки, до останнього сподіватиметься на позитивний його результат. Ну і, нарешті, один із «нашоукраїнських» важковаговиків Петро Порошенко, якого вважають одним із найпалкіших апологетів єднання з «Регіонами», оголосив: «Наша Україна» буде останньою силою, яка вийде з «помаранчевої» коаліції.

ДО РЕЧІ

      Президент Віктор Ющенко вважає, що парламентську коаліцію необхідно сформувати негайно. «Необхідно поставити крапку в процесі формування коаліції, негайно сформувати коаліцію, сформувати керівництво Верховної Ради, сформувати керівні органи й уряд», - оголосила позицію глави держави його прес-секретар Ірина Геращенко. Водночас вона відзначила, що Президент, як і раніше, дотримується позиції про необхідність якнайшвидшого поновлення роботи Конституційного Суду.

      На запитання, чи скористається Президент правом розпуску парламенту, якщо коаліція не буде сформована вчасно, Геращенко відповіла: «Віктор Ющенко - великий оптиміст», тож сподівається, що коаліція буде протягом 10 днів, які ще залишилися для її формування.

 

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>