Шантаж чи розпад?

14.06.2006
Шантаж чи розпад?

Олександр Мороз вирiшив не поступатися. Тимошенко не проти мати такого Голову ВР. (Володимира СТАДНИКА.)

      Сьогодні відкриється чергове засідання Верховної Ради. Паузу в роботі нового парламенту ще на тиждень брали для того, щоб завершити до цього часу коаліційні переговори. Очікувалося, що до цієї дати домовленостей у трикутнику БЮТ - «НУ» - СПУ таки буде досягнуто, сторони утрясуть свої амбіції та кадрові позиції. Песимісти припускали, що «помаранчеві» знову не зможуть вирішити проблему поділу влади і візьмуть ще одну паузу. Однак сьогодні питання стоїть інакше: чи постане така коаліція взагалі? Учорашні й позавчорашні заяви учасників переговорів вже мало не поставили хрест на об'єднанні зусиль «партіями Майдану». Цього разу, вже погодившись на прем'єрство Тимошенко, «коаліціонери» розійшлися в думках щодо кандидатiв на спікерство. Амбіції взяли гору, бажання влади засліпило, прийоми з шантажем вдарили по самих шантажистах... Що далі?

      Попередння зустріч між «помаранчевими», в суботу, тривала лише одну годину. Всім зрозуміло, що зрушити велетенську глибу суперечностей за такий короткий проміжок часу не можливо. Відтак одразу виникла підозра: ЩОСЬ сталося. Ці недомовки в понеділок матеріалізувалися в коротку і різку, мов постріл, заяву «Нашої України» на її сайті: «У зв'язку з ультимативними заявами СПУ щодо посади Голови ВР, «Наша Україна» вважає, що подальший хід переговорів з формування коаліції є безперспективним. «Наша Українa» висловлює жаль, що особисті амбіції лідера соціалістів зруйнували переговори зi створення коаліції. Ми вважаємо, що такий крок СПУ є безвідповідальним перед українським народом».

      Соціалісти у свою чергу ображені на «Нашу Україну». За словами Юлії Тимошенко - ще однієї вершини недомальованого трикутника, - «НУ» висунула ультиматум, щоб Соцпартія відмовилася від зазіхань на посаду спікера. Тимошенко каже, що Роман Безсмертний навіть поставив часові рамки - 12-ту годину понеділка. Тимошенко переповідає умову голови політради «НУ»: «Якщо СПУ не відмовиться від своїх намірів, то «Наша Україна» виходить iз переговорів і починає переговори в іншому форматі...»

      «Олександр Мороз сказав, що, якщо такі ультиматуми, то не треба чекати 12-ї години понеділка. На це Безсмертний сказав, що тоді вони зупиняють переговори», - цитує розповідь Тимошенко «Українська правда».

      Власне соціалістичні коментатори зустріли демарш «Нашої України» напозір спокійно. «Ми просто співчуваємо «Нашій Україні», яка, на жаль, не бачить, скільки зробив Олександр Мороз, щоб «Наша Україна» була «Нашою Україною», - зазначив Йосип Вінський, маючи на увазі підтримку лідером Соцпартії Віктора Ющенка на виборах-2004 (до речі, небезплатну). Він додав, що СПУ не виходила з переговорного процесу, проте наполягає на збереженні балансу між політичними силами, які беруть участь у переговорах. Про всяк випадок Вінський іще сказав, що «нехай вони («НУ». - Авт.) займаються переговорами в іншому форматі».

      Не можна сказати, що саме спікерство стало головним каменем спотикання між «помаранчевими». Ці камінці збиралися один до одного в спільну торбу впродовж тривалого часу. Розмови ж «коаліціянтів» нагадували їзду велосипедом у гірській місцині. Крутиш педалями, крутиш, потім темп, набраний на розгоні, згасає, ноги втомлюються, і тут розумієш, що сил хоча б раз прокрутити педалі не вистачає. І все: якщо не встиг вхопитися ногами за землю, тебе понесло донизу.

      Як кажуть, догралися. Соціалісти зі своїм скромним виборчим відсотком, м'яко кажучи, перебільшили підстави для претензій на спікерство. Хоча й «Нашій Україні» не зовсім личить казати, що у зриві переговорів винні тiльки представники СПУ. Згадаймо «НУ» часів двомісячної давності та їхню впертість щодо прем'єрства Тимошенко. Що заважало «нашоукраїнцям» уже тоді зафіксувати в тристоронньому меморандумі почерговість роздачі портфелів залежно від результатів виборів?

      Що ж до Юлії Тимошенко, то вона так захопилася процесом, прес-конференціями та завороженням іноземних журналістів, що й не встигла помітити, як спалила частину фундаменту коаліції. Ще в суботу Віктор Ющенко у своєму радіозверненні визнав, що претендувати на посаду Прем'єра має саме та сила, яка набрала на виборах найбільше голосів поміж «коаліціянтів», тобто БЮТ. От хіба лише, на думку Президента, сама майбутня Прем'єрка має брати на себе відповідальність за створення коаліції. Але що тепер? Якщо не буде «помаранчевої» коаліції, то зрозуміло, що Тимошенко не стане Прем'єром.

      Наразі вимальовується кілька сценаріїв розвитку. Перший - оптимістичний: немислимими зусиллями, притамуванням амбіцій «помаранчеву коаліцію» буде створено. Звісно, «Наша Україна» заяви зробила. Вони різкi й зрозумілі. «Переговорний процес зайшов у глухий кут. Це спричинено тим, що ми постійно чуємо мову ультиматуму від наших партнерів. Ми не сприймаємо такий стиль ведення переговорів, тому вважаємо, що переговорний процес у рамках трійки є сьогодні безперспективним», - сказав учора журналістам Роман Зварич. Якщо не ця трійка - то союз із Партією регіонів? Що ж іще?

      Однак попри це СПУ каже, що не виходить із переговорів, а, скажімо, Іван Бокий зазначає, що «консультації» продовжуються. І соціалісти, і «тимошенківці» послідовно вимагають від Президента Ющенка самому взяти участь у коаліційних переговорах і визначити нарешті позицію «Нашої України», де він почесний голова.

      Учора ж по обіді з'явилася нова заява, вже офіційно затверджена політрадою «Нашої України». У ній блок звернувся до «політичних сил, які перемогли на парламентських виборах», з пропозицією «сісти за стіл переговорів і взяти на себе відповідальність за роботу законодавчої і виконавчої гілок влади». З-поміж іншого, перемогли на виборах і СПУ, і БЮТ. У цьому випадку можна казати, що оптимістичний варіант залишає за собою якісь шанси справдитись. Але перемогу здобули також і «Регіони», і КПУ... Чи не є ця заява завуальованим оголошенням «НУ» до відкриття переговорів із партією Януковича?

      Подібного від частини «НУ» чекати можна. Тому постає другий варіант - песимістично-неприродний. Йдеться про «помаранчево-блакитну» коаліцію. Вона може бути як санкціонованою офіційно, так і «підпільною»: це коли до двох фракцій - ПР і КПУ - додасться два-три десятки «ренегатів» із «помаранчевого табору» («регіонали», до речі, вчора вже заявили, що в них є депутатський запас у 230 голосів). Невідомо, чи вдасться такому союзу працювати плідно й довго, однак затвердити керівні органи принаймні парламенту - цілком під силу.

      А якщо ні? Тоді слід згадати третій варіант - розпуск парламенту. Часу на створення коаліції - будь-якої, бо кольори для Конституції байдужі - залишилося зовсім мало: до 27 червня. Якщо не вдасться поновити «помаранчевий» діалог, або ж - Боже збав! - «побазарити» з Партією регіонів і вчинити відповідний посадовий «дерибан», тоді нас чекатиме розпуск Верховної Ради. Принаймні Конституція закріплює за главою держави таке право. Інша річ, що в суботньому радіозверненні Віктор Ющенко виключив подібний сценарій. Але це було ще до вівторкового «бою горщиків»...

А ТИМ ЧАСОМ...

      Представники «Нашої України», БЮТ та СПУ вчора надвечір відновили переговори щодо створення демократичної коаліції в рамках трійки. За словами джерела «Української правди», після прийняття політрадою «НУ» заяви в її роботі було оголошено перерву і розпочато засідання робочої групи трійки. З боку «Нашої України» у переговорах беруть участь Роман Зварич, Роман Безсмертний і Анатолій Кінах. З боку СПУ - Олександр Мороз, Йосип Вінський та Василь Цушко, від БЮТ - Юлія Тимошенко, Микола Томенко та Олександр Турчинов. Переговори проводяться, як звичайно, в закритому режимі. За словами джерела, Тимошенко приїхала на зустріч з розпущеним волоссям і в джинсовому піджаку.

      P. S. Близько четвертої години Олександр Мороз поїхав із коаліційного зібрання. За його словами, у нього запланована інша зустріч, а на даний момент учасники «мало просунулися в переговорах». «Поки що позиція мало чим відрізняється від учорашньої», - цитує лідера СПУ «Українська правда».

      На запитання, чи готові соціалісти йти на поступки, Мороз відповів: «Ми й так зробили всі поступки раніше, які могли». При цьому він спростував інформацію про те, ніби деякі з членів Соцпартії написали заяви про вступ до міжфракційного об'єднання «Стабільність в Україні», яке організовують «Регіони» й КПУ.

      У свою чергу лідер БЮТ Юлія Тимошенко відмовилася коментувати хід перемовин, зазначивши, що проект коаліційної угоди, запропонований «Нашою Україною», вона готова підписати хоч зараз.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>