Тільки протягом останнього тижня літо, спека і мікроби спричинили 8 ускладнень епідемічної ситуації, пов'язаних з інфекційними захворюваннями, в першу чергу - шлунково-кишкового тракту. Як повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я, найчастіше спалахи виникають після проведення весіль, ювілеїв, проводів до армії, похоронів та поминок. Втім велике застілля - не єдине місце, де людина може проковтнути неякісну їжу. Так, одинадцять дітей віком від двох до п'яти років були госпіталізовані до інфекційного відділення Дружківської міської лікарні в Донецькій області. За попередньою інформацією, 10 малюків перебувають у стані середньої тяжкості, одна дитина - у задовільному.
Вихованці дитячого комбінату №29 «Лелека», що в селі Миколай-Поле Костянтинівського району, отруїлися неякісною їжею, передає прес-служба МОЗ. Медичні працівники проводять протиепідеміологічні та лікувальні заходи.
Тим часом чотирьох дорослих та двох дітей, госпіталізованих до Бродівської лікарні (Львівщина) з діагнозом сальмонельоз, уже виписали додому, а 38 людей, які отруїлися неякісною їжею на весіллях у Житомирській та Вінницькій областях, дотепер залишаються у лікарнях.
Медики стверджують, що факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються «із запасом», м'ясні консерви, виготовлені з порушенням технології, та забруднена питна вода. Тому санепідслужба радить не купувати продукти харчування на стихійних ринках, не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо), не вживати продукти з простроченим терміном зберігання і викидати харчі при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.