«УМ» - на державницькій позиції,

08.06.2006

      Із заокеанським гостем Богданом Коваликом ми зустрілися спонтанно - у дні святкування на Львівщині Дня героїв. У Моршині традиційним місцем спілкування поборників української самостійності з багатьох регіонів України стала «Говерла» - єдиний в Україні лікувально-реабілітаційний центр ветеранів ОУН-УПА.

      Шлях українця Ковалика за океан був важким і тривалим. Родом він зі Старосамбірського району. Згодом батьки перебралися до Перемишля, тоді ще українського містечка. За німецької окупації став активним підпільником - у 1942-му Богдану було всього 16 років. У 1946-му мав наказ перейти кордон з Німеччиною. Не вдалося: схопили чехи. Довелося 17 років відсидіти у в'язницях Чехії. На волю вийшов лише в 1964-му. За сприяння послів Австрії і США Богдан Ковалик із дружиною Іриною потрапив до Відня, а затим - і за океан. Було це на католицьке різдво 1968 року. Вже наступного року вони одержали громадянство США. Там пан Ковалик 26 років пропрацював у Колумбійському університеті. Звідти й на пенсію пішов.

      - У вашому місті багато українців?

      - Так, наша діаспора в Йонкерсі, а це штат Нью-Йорка, дуже потужна. Хіба не доста того факту, що в містечку, де мешкає близько 200 тисяч людей, ми маємо свій, український, банк? Наші діти мають змогу відвідувати українську школу... Функціонує Дім української молоді... У червні будемо проводити триденний фестиваль української культури. На такі заходи приходить багато американців, навіть політики і конгресмени бувають. Освітянські заклади США враховують знання, здобуті в українській школі, і дають за це так звані три кредити при вступі на бакалавра чи в магістерку. Багато для цього робить товариство вояків УПА в США, яке очолює Лев Футала. З ним я часто спілкуюся. В червні, до речі, ми будемо проводити вже ХХV форум ветеранів УПА, котрих доля виштовхала за океан.

      - А в який спосіб ви відстежуєте події в Україні?

      - Через інтернет. Читаю, і не один рік, вашу газету. На державницькій позиції «Україна молода»! Під час Помаранчевої революції щодня дивилися телетрансляції по «5-му каналу». Україна не лише розбудила Америку - багатьох американців вона до певної міри навіть перевиховала! Навіть консервативна у ставленні до України «Нью-Йорк таймс» давала великі статті про події з київського Майдану. Наша діаспора вірить, що бодай за пана Ющенка парламент таки урівняє у правах вояків совєтської армії і УПА. Вже доста матеріалів, які спростовують брехню Кремля.

Київ-Моршин.