Дозвольте у вас пожити...

08.06.2006

      Проблеми державних дітей-сиріт після закінчення школи та випуску з інтернату тільки починаються - такі юнаки та дівчата зовсім не підготовлені до дорослого життя, не мають елементарних побутових умов для існування. Аби хоч якось пом'якшити перехід соціально незахищених дітей у «вільне плавання», в Україні починають створювати соціальні гуртожитки. Один із них, за сприяння Мінсім'ї, днями відкрили у Криму, в Джанкої, - тут зможуть жити випускники міської школи-інтернату, сироти, діти, позбавлені батьківської опіки. Вік мешканців - від 18 до 23 років. Гуртожиток розрахований на 45 місць і три роки проживання - за цей час, розраховують автори проекту, соціально неадаптовані діти зможуть отримати спеціальну освіту, знайти роботу. Окрім того, з мешканцями гуртожитку працюватимуть соціальні педагоги, психологи, юристи.

      До речі, як повідомляє прес-служба Мінсім'ї, подібний заклад в Україні напередодні було відкрито в Сумській області. Однак благодійники на початому зупинятися не збираються - практично всі сироти-підлітки не мають житла, і на сьогодні таких молодих людей нараховується близько 7 тисяч. Соціальний гуртожиток - це не тільки місце для проживання дитини-сироти, а в першу чергу центр, де їй допоможуть оволодіти самостійними навичками ведення домогосподарства, влаштувати на навчання, налагодити зв'язки з родичами та знайти вже постійне житло. Згідно з Указом Президента України «Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей», протягом 2005-2006 років створено 9 соціальних гуртожитків у Криму, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Одеській, Сумській, Хмельницькій областях. Ці гуртожитки були збудовані за рахунок коштів із державного бюджету. «Відкриття таких закладів дуже необхідне й актуальне сьогодні. Мережа соціальних гуртожитків має бути у кожному регіоні. Діти виходять із інтернатів кожен рік, і частина з них ризикує потрапити на вулицю. Саме соціальні гуртожитки допоможуть у подоланні такого ганебного явища, як дитяча безпритульність», - зазначив міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко, відкриваючи кримський гуртожиток. До речі, за статистикою, лише у 2005 році в Криму на облік поставили 1 140 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки. Загалом же й по Україні ситуація невтішна: за останні 10 років на 60 відсотків збільшилася кількість дітей, влаштованих до інтернатних закладів. 

А ТИМ ЧАСОМ...

      На Закарпатті, у Сваляві, відкрито новозбудований заклад соціального захисту для стаціонарного або денного перебування дітей віком від 3 до 18 років, які опинились у складних життєвих обставинах. Мета центру, повідомляє УНІАН, - надання дітям комплексної соціальної, психологічної, педагогічної, медичної, правової та інших видів допомоги. До центру приймаються діти, переведені з притулків для неповнолітніх, які залишилися поза сім'єю, зазнали насильства і потребують соціально-психологічної допомоги. Дитина може особисто звертатися по допомогу в центр цілодобово та перебувати там упродовж часу, необхідного для її реабілітації, але не більш ніж 9 місяців у разі стаціонарного перебування та 12 місяців - денного. Прийняті до центру діти забезпечуються харчуванням та одягом.